Alexandru Kocsis, deputat PNL: „Sporul procentual la salariu, stabilit pe interese subiective”

DE Elena Andrei | 10.02.2021 - 21:57
sursă Facebook

Deputatul PNL Alexandru Kocsis nu este de acord cu modul în care se permanentizează sporurile la salarii sub formă de procent, în loc să fie o sumă fixă raportată la un indicator universal.

SHARE

În opinia deputatului, sporurile la salariu au fost obţinute „pentru că nişte politicieni şi-au cumpărat liniştea faţă de presiunea sindicatelor, pentru că alţi politicieni au fost populişti ȋn pragul alegerilor sau pentru că alţi politicieni aveau un interes subiectiv faţă de o anumită categorie de bugetari”.

„În privat te angajezi să prestezi o muncă, conform fişei postului, pentru un salariu negociat. ATÂT! Mai departe, dacă volumul de muncă necesită ore suplimentare există plata orelor suplimentare sau compensarea lor cu zile libere plătite, dacă munca prestată este deosebit de productivă pentru firmă poţi primi un bonus, o primă, dar nu se permanentizează un “spor”, un supliment, pentru că tu munceşti ceea ce te-ai angajat să munceşti şi ceea ce ştiai că vei munci”, a scris Kocsis pe pagina sa de Facebok.


De ce sporurile sunt sub formă de procent şi nu sub forma unei sume fixe sau un procent raportat la un indicator universal?

„Să explic ce vreau să subliniez: 15% pentru aşa numitul “spor de antenă”, care se acordă pentru expunerea la radiaţii electromagnetice. Un angajat ȋn instituţia cu “antena” are, să presupunem, salariul 4000 de lei, iar un alt angajat, ȋn aceeaşi instituţie, are 6000 de lei. Păi dacă am stabilit că “antena” radiază, pe un angajat ȋl radiază de 600 de lei şi pe celălalt de 900 de lei? Sau dacă acceptăm că ar afecta sănătatea angajatului, sănătatea unuia valorează 600 de lei şi a celuilalt 900 de lei? Nu ȋmi spuneţi că sunt parlamentar şi depinde de mine să corectez aceste anomalii ȋn Parlament pentru că ştiu asta. Nu mă rezum la postări şi voi face face ce ţine şi de mine, ȋmpreună cu mai mulţi colegi care gândesc la fel.”

Deputatul dă și alte exemple de sporuri:

„15% pentru condiții grele de muncă” - Oare la momentul angajării nu se ştia că sunt condiţii grele de muncă?

„15% pentru complexitatea muncii” – Acelaşi lucru, la momentul angajării nu ştiam că munca va fi una complexă (orice o ȋnsemna asta).

„7,5% pentru realizarea prerogativelor constituţionale de apărare, ordine publică şi securitate naţională” – Asta nu ȋnseamnă 7,5% pentru a face ceea ce trebuia deja să faci?

„10% - spor de suprasolicitare neuropsihică” şi – @Dorina Kocsis, cred că l-ai merita pe ăsta, dar nu lucrezi la stat

„25% risc și suprasolicitare neuropsihică” – Pe acesta ȋl găsim la CCR. Cred că sunt suprasolicitaţi din cauză că nu au niciun termen pentru soluţionarea cauzelor şi de aceea dau amânări peste amânări.

„5% păstrarea confidențialității” - Înţeleg că dacă nu primeau acel 5% spuneau totul, nu era suficientă o clauză pentru respectarea confidenţialităţii informaţiilor de serviciu.”

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te