Aleksandr Lukașenko amenință că taie gazul în Europa, ca ripostă împotriva sancțiunilor cerute de UE

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.11.2021 - 00:08
Aleksandr Lukașenko amenință că taie gazul în Europa ca ripostă împotriva sancțiunilor cerute de UE/FOTO: dailysabah.com

Președintele republicii Belarus, Alexandru Lukașenko, a amenințat că va riposta împotriva oricăror noi sancțiuni ale Uniunii Europene, transmite Reuters. Lukașenko a evocat inclusiv oprirea tranzitului de gaze naturale și mărfuri prin Belarus.

SHARE

„Noi încălzim Europa iar ei ne amenință că vor închide granița. Și dacă oprim gazele naturale acolo?

Prin urmare, aș recomanda conducerii poloneze, lituanienilor și altor oameni fără cap să se gândească înainte de a vorbi", a spus, joi, liderul de la Minsk, conform sursei citate.

Autoritățile poloneze au anunțat, miercuri, că au respins sute de migranți înapoi în Belarus și au acuzat regimul la putere la Minsk că încearcă să provoace o „confruntare majoră".

CITEȘTE ȘI: Percheziții la gruparea de interlopi care cerea taxă de protecție de la dezvoltatorii imobiliari

Aproape 20.000 de polițiști de frontieră polonezi, sprijiniți de trupe militare, sunt în prezent mobilizați la graniță.

Migranții, pe care Belarus îi transportă în țară pentru a-i împinge apoi să treacă granița în Polonia și țările baltice, reprezintă răspunsul regimului de la Minsk la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în mai multe dosare scandaloase, între care alegerile contestate de anul trecut și deturnarea unui avion de pasageri la Minsk.

Şefa executivului european a adăugat că, potrivit informaţiilor primite din partea Casei Albe, şi SUA intenţionează să sancţioneze Belarusul pentru cele întâmplate şi că „vor avea pregătite” noi măsuri împotriva Minskului „la începutul lunii decembrie”.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopii Piciu și Pikachu au spart oglinda dubei care venise să-i ia după o bătaie în stradă

Între 2.000 și 4.000 de migranți, despre care crede că sunt în mare parte kurzi, și-au înființat o tabără în apropierea frontierei polono-belaruse, după ce nu au reușit să spargă gardul de sârmă ghimpată.

Urmare fluxului tot mai mare de străini împinși spre frontierele lor, Polonia și Lituania au instituit starea de urgență la frontierele lor cu Belarus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.