Agenţia Naţională Antidrog intră în reorganizare. Spitalele vor prelua activitatea

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.12.2024 - 17:27
Agenţia Naţională Antidrog intră în reorganizare. Spitalele vor prelua activitatea Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Agenţia Naţională Antidrog intră în reorganizare. Spitalele vor prelua activitatea Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Agenţia Naţională Antidrog intră în reorganizare. Astfel, spitalele urmează să asigure asistenţa integrată a consumatorilor, iar coordonarea politicilor antidrog trece în coordonarea directă a premierului.

SHARE

Măsurile aprobate în şedinţa Executivului „pun accent mai mare pe prevenţie şi pe asistenţa integrată” a victimelor consumului de droguri şi în special a minorilor, care au nevoie de un sprijin special, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Măsurile sunt adoptate în urma consultărilor cu organizaţiile nonguvernamentale şi cu experţii din domeniu, a menţionat acesta.

Trebuie precizat faptul că decizia reorganizării vine ca urmare a ineficienței Agenției Naționale Antidrog în misunea sa. 

Înființată în anul 2003, în cadrul Ministerului de Interne, instituția avea rolul să elaboreze politici pentru combaterea consumului de droguri, să monitorizeze fenomenul și să ofere asistență consumatorilor.

Agenţia Naţională Antidrog intră în reorganizare. Spitalele vor prelua activitatea

Datele oficiale arată că unul din zece români s-a drogat cel puțin o dată în viață, adică aproape 2 milioane de români. Crește consumul și scade alarmant vârsta consumatorilor. Cel mai consumat drog de la noi este canabisul. Pe locul doi sunt „legalele”, o combinație de substanțe.

„Se are în vedere reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog, care funcţionează în prezent la nivel de direcţie în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, astfel încât componenta de asistenţă integrată a consumatorilor să intre în structura unităţilor sanitare publice, iar componenta de coordonare a politicilor antidrog să treacă în coordonarea directă a prim-ministrului prin intermediul Cancelariei prim-ministrului.

Citeşte şi: Titel Crăcănatu a făcut infarct în maxi-taxi. Rivalul său, Buricea, făcuse AVC. Erau revoluționari

Această formulă este aliniată şi la bunele practici europene. Astfel, în cadrul Cancelariei prim-ministrului se va înfiinţa Agenţia Naţională pentru Politici şi Coordonare în domeniul Drogurilor şi al Adicţiilor, care va prelua atribuţiile funcţionale ale Agenţiei Naţionale Antidrog privind prevenirea consumului ilicit de droguri şi de concepţie şi coordonare, de evaluare şi de monitorizare la nivel naţional a politicilor în domeniul prevenirii consumului ilicit de droguri”, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Tratarea dependenților ajunge în grija spitalelor

Citește și: VIDEO Ele sunt hoațele care furau din buzunare în Centrul Vechi prin metoda îmbrățișării

Premierul Marcel Ciolacu anunţate înaintea şedinţei de guvern că va fi reorganizată Agenţia Naţională Antidrog, urmând ca asistenţa integrată a consumatorilor să fie mutată de la Ministerul de Interne către sistemul sanitar, iar coordonarea politicilor antidrog să treacă în atribuţia directă a premierului.

El anunţase de asemenea că Executivul va înfiinţa centre speciale pentru prevenirea adicţiilor.

„Adoptăm azi şi proiectul realizat împreună cu ONG-urile şi experţii din domeniu pentru un nou model de luptă împotriva drogurilor. Reorganizăm Agenţia Naţională Antidrog: mutăm asistenţa integrată a consumatorilor de la Ministerul de Interne către sistemul sanitar, aşa cum este firesc, iar coordonarea politicilor antidrog trece în atribuţia directă a premierului.

Scopul principal este să punem accentul pe prevenţie şi pe ajutorarea victimelor consumului de droguri, în special a minorilor. Ei au nevoie de un sprijin special, nu să-i băgăm la închisoare”, explica Marcel Ciolacu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te