VIDEO AFP: În România, țara unde corupția este endemică, societatea civilă construiește un spital

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2018 - 20:59
FOTO: Printscreen MSN
FOTO: Printscreen MSN

AFP a scris despre inițiativa Oanei Gheorghiu și a lui Carmen Uscatu, care construiesc un spital de oncologie pediatrică, dar și despre MagiCamp, care se ocupă de construirea unui adăpost pentru părinții copiilor bolnavi de cancer.

SHARE

Jurnaliștii francezi au remarcat că „mobilizarea cetățenilor încearcă să atenueze ineficiența statului. Țara cu infrastructură dărăpănată, în care neîncrederea cetățenilor față de stat nu a fost niciodată atât de puternică, pe fondul corupției endemice, se confruntă cu o mobilizare tot mai mare a societății civile, sătulă să mai aștepte după autorități”, potrivit Hotnews.  

 

Ei au mai scris și că România alocă sănătății cele mai mici cheltuieli din Uniunea Europeană, este țara europeană cu una dintre cele mai scăzute rate de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu cancer și cu mortalitate infantilă de două ori mai mare decât media europeană.  În 2014, autoritățile au promis să construiască patru spitale regionale, finanțate parțial de fonduri europene. Patru ani mai târziu, demararea construcției celor patru spitale regionale a fost amânată pentru 2022. Guvernul social-democrat, la putere în România din 2016, a stârnit uimire la Bruxelles, afirmând că este "prea scump" să utilizeze fonduri europene (disponibile gratuit) și preferă parteneriate public-private. 

Citește și: „Noi facem un spital!“ în locul statului român”

Jurnaliștii AFP au prezentat poveștile Oanei Gheorghiu și lui Carmen Uscatu, care construiesc din donații un spital de oncologie pediatrică în București, dar și povestea MagiCamp, un ONG care construiește un adăpost pentru părinții copiilor bolnavi de cancer.

„Când am văzut că aproximativ 30 de copii diagnosticați cu cancer și părinții lor trebuiau să se așeze în coadă în fața unei singure toalete într-un spital din București, am fost atât de scandalizată încât am vrut să fac ceva", le-a povestit Oana Gheorghiu, de la Dăruiește Viață, jurnaliștilor AFP.  În anul 2017, împreună cu Carmen Uscatu, a lansat o campanie de strângere de donații pentru construirea primului spital de oncologie pediatrică din România. Spitalul se construiește în curtea Spitalului Marie Curie din București.

"În trei săptămâni, am strâns patru milioane de euro, un fenomen social, un val de empatie și implicare fără precedent", a spus și Carmen Uscatu.

Într-o altă parte a Bucureștiului, voluntarii Asociației MagiCAMP amenajează o clădire care îi va găzdui pe părinții copiilor bolnavi de cancer care vin în București pentru tratament, dar nu au unde să locuiască și sunt nevoiți să doarmă pe un scaun de spital. „Am simțit disperarea părinților, starea lor de oboseala după luni de zile de nesomn, luni de zile petrecute pe o bancă sau pe un scaun, pentru că nu își permit să locuiască la un hotel", a spus Melania Medeleanu, coordonatoarea Asociației MagiCAMP. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te