Adio cozi, pentru cazierul judicar! Începând din 30 ianuarie 2023, se poate obține online, gratuit

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 30.01.2023 - 15:05
Cazierul judiciar poate fi obținut online. / Foto: ziarebotosani.ro

Adio cozi și drumuri, pentru obținerea cazierului judiciar. Începând din 30 ianuarie 2023, cazierul judiciar poate fi obținut online și descărcat de pe platforma Ghiseul.ro. Există o singură excepție, românii care au săvârșit fapte penale.

SHARE

Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut grauit, după parcurgerea câtorva pași simpli, pe platforma Ghișeul.ro, site-ul unde românii își pot plăti online taxele, impozitele, amenzile sau alte servicii, și este valabil 6 luni. 

Oficialii au anunțat că eliberarea online a cazierului judiciar va scuti peste 1,5 milioane de români de drumuri la secțiile locale de poliție. 

Citește și: VIDEO Nokian a început construcția fabricii de cauciucuri de la Oradea, după ce a părăsit Rusia

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 3 ianuarie 2023, Legea pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar care simplifică procedura eliberării acestui document, propunându-se ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică.

Proiectul de lege a avut ca obiect de reglementare completarea art.28 din Legea nr.290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu două noi alineate, alin.(31) şi (32).

Noutatea reglementării vizează creşterea operativităţii în obţinerea certificatului de cazier judiciar, în sensul simplificării acestei proceduri, propunându-se ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică.

Citește și: FOTO Porsche-ul GT3 nou nouț al unui milionar german a explodat în garaj. „Cum se poate întâmpla!?”

George Cristian Tuţă, deputat PNL, afirma la votul din Camera Deputaţilor că, prin proiectul de lege, cazierul judiciar va putea fi obţinut de acasă, fiind ”un gest de normalitate pentru cei peste două milioane de români din ţară şi din străinătate care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile şi secţiile de poliţie”.

”O veste bună este şi pentru lucrătorii din Ministerul de Interne, care nu vor mai avea cozi la ghişee între 8.00 şi 12.00 şi între 14.00 şi 16.00, aşa cum este cel mai întâlnit program. Sunt convins că specialiştii din Ministerul Digitalizării şi cei din Ministerul de Interne vor găsi cea mai rapidă şi convenabilă soluţie pentru ca cetăţenii români să poată obţină acest document şi, cum înţelegeam de la domnul ministru mai devreme, din ianuarie, pe Ghişeul.ro... februarie, de la începutul anului, vom găsi acest document disponibil”, mai spunea Tuţă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te