Acuzație: Un copil de 13 ani, abuzat de polițiștii care l-au prins desenând graffiti

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.11.2018 - 21:35
Graffiti desenat de Ionuț, când a fost prins de polițști. Fotografie pusă la dispoziția Newsweek de familia copilului
Graffiti desenat de Ionuț, când a fost prins de polițști. Fotografie pusă la dispoziția Newsweek de familia copilului

Un copil de 13 ani din București a fost „săltat” de pe stradă de polițiști pentru că desena graffiti. Abia după o oră, i-au fost anunțați și părinții, susțin aceștia. Poliția spune că a acționat în limitele legii. În prezent, secția de poliție este vizată de o cercetare internă.

SHARE

La  începutul lui martie, Ionuț*, un copil de 13 ani din București, prins că desena graffiti pe o poartă, a fost luat de pe stradă de doi polițiști, dus cu duba la Secția de Poliție 4, unde ar fi fost dezbrăcat și percheziționat, potrivit părinților. Abia după o oră au fost chemați și aceștia. Mai mult, un spray i-ar fi dispărut după percheziție. 

Părinții au depus plângere penală împotriva polițiștilor, iar la Secția 4 este în desfășurare o anchetă, pentru furt și purtare abuzivă a agenților, potrivit unui document pus la dispoziția Newsweek România de către familie. 

De cealaltă parte, Secția 4 ne-a transmis că polițiștii au dreptul de a conduce persoane la secție pentru a le legitima, iar aparținătorii au fost înștiințați. 

(*Ionuț nu este numele real al copilului. Newsweek România a ales să protejeze identitatea copilului  și a familiei sale.)

Poarta pe care a desenat Ionuț. Imagine pusă la dispoziția Newsweek România de familia copilului 

„Nu amenda este problema, ci umilirea la care a fost supus”

Tatăl băiatului a povestit că Ionuț a început să deseneze graffiti după ce, în urmă cu trei ani, a leșinat în timpul unui antrenament sportiv și i s-a recomandat să nu mai facă efort. La începutul lunii martie, copilul a mers împreună cu mai mulți colegi în parcul Herăstrău, după ore, să deseneze. 

Spațiul amenajat acolo pentru graffiti era ocupat, așa că au plecat spre casă. Pe strada Ion Neculce, Ionuț a văzut o poartă închisă cu lacătul și s-a apucat să o deseneze. Un coleg a desenat pe zidul clădirii de lângă, iar colegii de clasă se uitau la ei. În jurul orei 17.00, copiii au fost prinși de doi polițiști, care i-au urcat pe cei care desenau în dubă și i-au dus la secția de poliție, unde i-au percheziționat până la piele, potrivit tatălui. Șocul a fost atât de mare pentru Ionuț, încât s-a scăpat pe el de frică. 

„Un polițist a venit, i-a pus mâna după cap și l-a ținut foarte strâns, cu o mână întoarsă la spate. Atunci, a făcut pe el; mi-a spus după vreo săptămână. Nu i-au bătut, nici pe el, nici pe colegul lui, dar i-au bruscat și i-au dus la  secție, fără să fie anunțați părinții”, a povestit, revoltat, tatăl băiatului.  

Poarta pe care a desenat Ionuț. Imagine pusă la dispoziția Newsweek România de familia copilului 


O oră mai târziu, părinții lui Ionuț s-au trezit cu un telefon de la poliție și cu un proces-verbal pentru o amendă de 100 lei, în baza articolului 2 din Legea 61/1991, care sancționează normele de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică, după cum au povestit aceștia pentru Newsweek România: „Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni: (...) 33. neluarea de catre parinti sau de catre persoanele carora li s-a incredintat spre crestere si educare un minor in varsta de pana la 16 ani sau care au in ingrijire un alienat ori debil mintal a masurilor necesare pentru a-l impiedica de la fapte de vagabondaj, cersetorie sau prostitutie”.

Părinții au atacat în instanță amenda, pentru că li s-a părut ciudat ca băiatul lor să fie amendat pentru vagabondaj, cerșetorie sau prostituție, când Ionuț a fost prins desenând graffiti, dar au pierdut. 

Când a ieșit din secție, copilul i-ar fi spus tatălui său, plângând, că un polițist i-a luat unul dintre spray-uri. Deși bărbatul le-a cerut în mai multe rânduri oamenilor legii să îi înapoieze spray-ul, în condițiile în care există și imagini video din secția de poliție, potrivit acestuia, spray-ul a fost de negăsit. Atunci, tatăl lui Ionuț a depus o plângere pentru furt, care este cercetată la Secția 1 din Capitală. 

 „De șase luni, nu spune nimeni nimic, în ceea ce privește ancheta din poliție. Pe mine nu mă interesează spray-ul acela, e 12 lei, dar să iei un copil de pe stradă și să îl traumatizezi... Nu amenda este problema, ci umilirea la care a fost supus. Când i-a înmânat procesul-verbal, am ajuns și eu. Băiatul meu era foarte stresat, nici nu mai vorbea. Vreo două luni nu a ieșit de frică din casă singur. Nu am avut niciodată probleme cu poliția, de obicei cere voie să deseneze”, a mai povestit tatăl copilului. 

Secția 4 se apără

Secția 4 a comunicat, la solicitarea Newsweek România că, potrivit legii care reglementează activitatea Poliției Române, polițiștii au dreptul „să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispozițiile legale sau sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală” și „să conducă la sediul poliției pe cei care periclitează viața persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum și persoanele suspecte de săvârșirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putu fi stabilită în condițiile legii”. 

Secția 4 a mai transmis și că „în ceea ce privește conducerea la sediul poliției a persoanelor în cauză vă informăm că acest lucru a fost comunicat aparținătorilor”. 

Secția 4 de Poliție din București


Ceea ce nu spun, însă, polițiștii, este că, potrivit articolului 43 din legea care reglementează statutul polițistului, oamenilor legii le este interzis „să provoace unei persoane suferinţe fizice ori psihice cu scopul de a obţine de la această persoană sau de la o terţă persoană informaţii sau mărturisiri, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta sau o terţă persoană l-a comis ori este bănuită că l-a comis, de a o intimida sau de a face presiuni asupra ei ori asupra unei terţe persoane”. 

În prezent, Secția 4 este vizată de o anchetă penală in rem, pentru purtare abuzivă și furt, efectuată de Biroul Controlul Intern din cadrul Secției 1. 

Reporterul Newsweek România a primit un punct de vedere de la Secția 4 din cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București după două luni de la trimiterea solicitării, în format fizic. Reprezentanții Secției 4 au precizat că au trimis un răspuns pe email, care însă nu a ajuns niciodată,iar reporterul a fost „invitat” să vină să ridice răspunsul polițiștilor direct de la secție. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te