Frumoasa Ilinca Tomoroveanu și iubirea ei pentru un coleg de scenă. Vor rămâne împreună toată viața

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.08.2023 - 00:48
Ilinca Tomoroveanu și Traian Stănescu - Foto: Arhiva
Ilinca Tomoroveanu și Traian Stănescu - Foto: Arhiva
Actrița care se mărită cu cel mai bun prieten, petrece o viață pe scenă și moare după o luptă grea - Foto: Cotidianul.ro / imagine cu caracter ilustrativ
Actrița care se mărită cu cel mai bun prieten, petrece o viață pe scenă și moare după o luptă grea - Foto: Cotidianul.ro / imagine cu caracter ilustrativ

Ilinca Tomoroveanu și-a trăit viața pe scenă. S-a căsătorit cu cel mai bun prieten și s-au iubit timp de 42 de ani. În ziua de 21 august 2023, trebuia ar fi împlinit 82 de ani.

SHARE

Una din cele mai frumoase actrițe, Ilinca Tomoroveanu a fost nepoata poetului Octavian Goga. Actrița a fost căsătorită timp de 42 de ani cu actorul Traian Stănescu care i-a fost prieten devotat înainte de mariaj.

Foto: Facebook / Caleidoscop

O viață pe scenă

A studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, şi a debutat în cinematografie în anul 1960, în filmul „Mândrie”.

„Afişul examenelor de producţie ale promoţiei 64 lansa o nou „stea" pe cerul „Stelei fără nume” a lui Mihail Sebastian: Ilinca Tomoroveanu.

Concomitent, tânăra actriţă debuta pe scena Teatrului Naţional bucureştean, definindu-se ca ingenuă, clasică, dar şi prin anumite nuanţe, discret sugerate, ca purtătoare a unor valenţe de spiritualitate modernă. Debut norocos, prilejuit de un personaj bogat şi viu, reprezentând fiorul primăverii, simbolul nepieritoarei tinereţi, aspiraţia ei spre adevăr şi spre lumină - Cristian din Moartea unui artist de Horia Lovinescu.

Citește și: Profesoara lui „Pistruiatul” pleacă din țară după premieră. Renunță la actorie și nu revede filmul

Rolul celor mai frumoase amintiri, rămas în suflet ca o rază de soare la care mă încălzesc ori de câte ori simt nevoia" - spunea Ilinca”, potrivit unui portret din 1976 apărut în revista Teatrul și pe care l-am reprodus mai sus. 

De asemenea, a interpretat roluri şi în „Dragoste lungă de-o seară", „La porţile pământului", „Runda 6", „Frumoasele vacanţe", „Războiul Domniţelor", „Pentru că se iubesc", „Dincolo de orizont", „De-aş fi Peter Pan".
De-a lungul carierei, a deţinut roluri importante din dramaturgia românească, în piese scrise de Horia Lovinescu, Eugen Barbu, Paul Everac, Tudor Popovici, Delavarancea şi Mihail Sorbu, dar şi din cea clasică şi modernă universală, în piese semnate de Lope de Vega, Victor Hugo, F. M. Dostoievski, Tolstoi, Alfred de Musset, Jean Anouilh.

Întrebată cum a reușit în teatru, a răspuns:

„Nu știu ce să vă răspund. În primul rând cred că am avut noroc. Eu personal am avut noroc că am făcut teatru deși voiam să fac altceva, că am intrat în TNB într-o perioadă în care încă erau și jucau cei mai mari actori ai țării, și am jucat alături de ei, că am avut noroc de roluri bune, de regizori buni. Restul e de la Dumnezeu”.

Într-un interviu a mărturisit că „Nu eu am dorit, s-a întâmplat să fie așa. Eu doream să fac muzică, voiam să dau la Conservator. Dar era vremea când, dacă nu aveai o origine sănătoasă, era dificil”.

Întrebată cu cine i-a plăcut să joace, a spus: Nu-l pot uita pe Gheorghe Cozorici, împreună cu care am jucat mult. Îl consideram un Prinț al scenei. Îmi aduc aminte cu dragoste, și acum, de Becket al lui Jean Anouilh, unde i-am dat replica. Pot să nu-l amintesc pe Florin Piersic? Și cu el am jucat mult. Dar minunatul meu coleg, prieten, partener și soț, Traian Stănescu?!

A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004) și a fost numită Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor (2012).

Căsnicie de 42 de ani alături de cel mai bun prieten

Iubirea dintre Ilinca și Traian a început printr-o relație de prietenie.

„Poate că ne menajăm mai mult unul pe celălalt și ne înțelegem mai bine „chinurile creației”. Nu discutăm despre spectacolele noastre decât la final, când ne criticăm sau ne felicităm.

Povestea noastră a început când eram colegi, demult, înainte de a ne căsători, eram foarte buni prieteni. Până într-o zi, când a fost așa, o scânteie. Apoi a început o poveste de iubire și de prietenie”, a spus într-un interviu, actorul.

Au fost colegi de teatru, au avut prieteni comuni, s-au tot întâlnit în diverse cercuri, stăteau în același cartier și, urmare a tuturor acestor coincidențe, s-au îndrăgostit aproape brusc, deși după o lunga prietenie. Senzația în sine a survenit subit, a fost o pasiune care s-a aprins deodată, pe terenul unei amiciții de substanță.

Actrița Ilinca Tomoroveanu a jucat, încă din ultimul an de facultate, pe scena Teatrului Național București, pe care nu l-a părăsit, de fapt, niciodată. S-a căsătorit cu Traina Stănescu în 1977. Prietenia care i-a adunat la început i-a ghidat toată viața. Traian Stănescu a fost și director al Teatrului Național. Se sfătuiau și aproape că nu luau nicio decizie fără să se consulte, arată Revista Tango.

Citește și: Actorul care și-a pierdut mama, soția și fratele în câțiva ani. Inima i s-a oprit de trei ori

Ilinca Tomoroveanu a încetat din viață pe 2 mai, la 77 de ani, în urma unei îndelungate suferințe. L-a avut alături pe soțul ei, actorul Traian Stănescu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te