7.000 de ucraineni ”locuiesc” în aceeași casă, în România. ”Primeam bani. Erau 50 € de persoană”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.05.2024 - 12:35
Mii de ucraineni și-ar fi fîcut cărți de identitate pe o singură adresă - Foto: nquam Photos / Octav Ganea (rol ilustrativ)

Aproape 7.000 de ucraineni locuiesc la aceeași adresă, într-o comună din Botoșani. Proprietarul locuinței a luat câte 50 € de persoană pentru a semna actele necesare eliberării cărților de identitate. Acum face grevă în fața primăriei.

SHARE

Mii de ucraineni au dat bani pentru a-și face cărți de identitate în România. Un bărbat din județul Botoșani lua câte 50 de euro de persoană pentru a semna acte de luare în spațiu necesare eliberării buletinelor. 

Acum vrea să se retragă. El acuză un funcționar al primăriei că a semnat în fals în locul lui. 

Afacere cu buletine în apropiere de granița cu Ucraina. 7.000 de oameni ”locuiesc” la aceeași adresă

Totul ar fi început în 2018. în comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani. Un prieten ucrainena i-ar fi propus unui român să ia ucraineni în spațiu pentru a le face buletin. Însă nu pe gratis. Fiecare semnătură era plătită cu 50 de euro. Așa au ajuns ca aproape 7.000 de oameni să locuiască la aceeași adresă, scrie Monitorul de Botoșani

Bărbatul a vrut să se retragă dar spune că o funcționară a primăriei din comună i-ar fi propus să continue. Mai mult, acesta o acuză pe femeie că a continuat să emită acte în numele lui fără ca el să știe. 

Citește și: Când vor primi românii buletine digitalizate, cu CIP? Ministrul Justiției a făcut anunțul

Și un alt localnic susține că a făcut la fel. 

 „La solicitarea unui prieten cu domiciliul în Ucraina, colegi de arme. Am început să pun persoane în spațiu, în spațiul meu de locuit, pentru întocmirea cărților de identitate. Am funcționat așa vreun an de zile. Erau 50 de euro de persoană.

Primeam bani, da, primeam bani. La un moment dat, doamna Cozmiuc Gheorghina, care e lucrător în cadrul SPCLEP Bucecea, a intervenit și a zis dacă vreau să lucrez în continuare, să primesc sume de bani de la dumneaei, să semnez documente de primire a cetățenilor și ea s-a ocupat de toate documentele care sunt”, spune Aurel Ciubotariu, conform monitorul de Boroșani.

Bărbatul spune că a aflat că la adresa lui locuiesc fictiv câteva mii de oameni când a vrut să își deschidă o firmă.  

„Deci doamna respectivă îmi dădea câte două mii de euro la un interval și semnam. De două mii de euro însemnând 40 de acte, să zic, 40 de cereri, 40 de persoane. Niciodată n-au locuit efectiv, ci veneau doar pentru formalități și plecau. Figurau pe adresa mea. După ce doamna a început să-și însușească, ea tot semna în numele meu. Am și dovezi.

M-am internat în spitalul de la Târgu Mureș și până la București și în numele meu s-au semnat documente și s-au pus persoane în spațiu. În perioada aia nu puteam să fiu în două locuri în același timp.

Și sunt persoane din comună care nici nu au proprietăți. Le-au întocmit niște contracte de vânzare-cumpărare false, cu niște documente false care le atașa acolo să poată lucra.

Deci persoanele plecate în afară nu erau la momentul acela la țară. S-au trezit că au cetățeni ucraineni în spațiu și așa am mers eu mult, mult și bine. La un moment dat m-am hotărât să fac ceva, să intru în legalitate”, a afirmat bărbatul.

Citește și: Cărțile de identitate simple nu vor mai fi emise din 2024. Românii vor avea "buletine" cu cip

Acesta, împreună cu un vecin, au decis să informeze toate autorităţile competente. Anchetatorii le-au spus că dosarul se clasează, deşi ei au recunoscut toate faptele. Acum au decis să protesteze, să atragă atenţia autorităţilor asupra afacerii din care chiar ei au făcut parte şi reclamă faptul că ancheta ar fi fost făcută superficial.

Pe de altă parte, funcționara acuzată de cei doi spune că ea nu a luat bani și că dosarele au fost clasate pentru că au fost probe care au dus la acest rezultat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te