7 state inclusiv Ungaria se opun aderării Ucrainei la NATO. Ce poziție are România?

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 24.10.2024 - 13:00
7 state inclusiv Ungaria se opun aderării Ucrainei la NATO. Ce poziție are România?  - Foto: Profimedia Images
7 state inclusiv Ungaria se opun aderării Ucrainei la NATO. Ce poziție are România? - Foto: Profimedia Images

SHARE

Belgia, Slovenia și Spania se numără printre șapte țări NATO reticente în a acorda Ucrainei o invitație de a adera la NATO, a informat Politico pe 23 octombrie, citând patru oficiali și diplomați anonimi din SUA și NATO.

În timp ce Germania și SUA sunt deja cunoscute că au rezerve cu privire la această mișcare, publicația a raportat că Belgia, Slovenia și Spania se „ascund în spatele” acestor două țări și a cererii în curs a președintelui Volodymyr Zelensky.

7 state inclusiv Ungaria se opun aderării Ucrainei la NATO. Ce poziție are România?

La mijlocul lunii octombrie, Zelensky și-a dezvăluit planul său de victorie în cinci puncte, care include invitația Kievului de a adera la NATO, plasată în fruntea listei. Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat pe 17 octombrie că alianța nu are în prezent astfel de planuri.

„Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele SUA și Germaniei. Sunt reticente”, a declarat unul dintre oficialii NATO pentru Politico.

 Foto: Profimedia Images

Națiunile „o susțin în abstract, dar odată ce se va apropia de materializare” vor începe să se opună ideii mai public, au adăugat ei.

Alte două țări — Ungaria și Slovacia — nu susțin aderarea Ucrainei la NATO din cauza înclinațiilor lor pro-Kremlin, a raportat Politico.

Aderare în luni și nu în ani

Zelensky a declarat la începutul acestei săptămâni că Germania și-a nuanțat poziția față de aderarea Ucrainei la NATO, dar rămâne „sceptic”.

„Dar totuși, SUA vor avea un impact asupra deciziei... Credem că își consolidează planurile despre NATO și acest lucru are un impact asupra Ungariei și Slovaciei, de exemplu”, a spus el la o întâlnire cu jurnaliştii.

Citește și: Ucraina interzice Telegram în guvern şi armată. "Ne spionează"

Kievul și-a depus cererea de aderare în septembrie 2022, iar în iulie 2024, alianța a afirmat „calea ireversibilă a Ucrainei către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO” – deși Ucraina nu a primit nicio veste definitivă despre viitoarea sa aderare.

Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent, Ucraina plănuia să solicite aderarea la NATO în decurs de luni, nu de ani.

România sprijină integrarea Kievului

România a ajutat Ucraina cu tot ce poate, muniții, blindate și chiar un sistem antiaerian Patriot de un miliard de dolari. Mai mult, într-un Acord privind cooperarea în domeniul securității între România și Ucraina se arată că se confirmă „angajamentul comun de a consolida eforturile de facilitare a integrării depline a Ucrainei în Uniunea Europeană (UE) și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)”.

Citește și: Ucraina afirmă că îşi consolidează poziţiile în regiunea rusă Kursk

În plus, în document se mai arată că „România va continua să sprijine punerea în aplicare de către Ucraina a reformelor necesare pentru integrarea sa deplină în UE și NATO și în beneficiul tuturor cetățenilor săi și felicită Ucraina pentru progresele semnificative înregistrate până în prezent în materie de reforme”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te