5 greșeli pe care le fac părinții de adolescenți. ”Vă așteptați la ce este mai rău”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.02.2024 - 17:57
Adolescenții vor mai multă libertate Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Părinții se confruntă mereu cu tot felul de situații care-i privesc pe copiii lor. Acestea se schimbă total când ei devin adolescenți. Specialiștii spun care sunt principalel 5 greșeli pe care le facă părinții cu adolescenții și cum să le evite.

SHARE

Copilul nu mai este mic. Are altfel de preocupări, vor să seta mai mult cu gașca, nu mai vorbesc cu părinții sau o fac foarte puțin și doar strictul necesar. 

Părinții nu mai știu cum să reacționeze și de multe ori relațiile devin tensionate între ei și copiii lor. 

5 greșeli pe care le fac părinții de adolescenți

Fără îndoială: adolescenții sau preadolescenții vor testa limitele și răbdarea părinților. Dar ei sunt totuși copii și, deși nu vor recunoaște, totuși au nevoie de părinți.

Cheia este să știi ce eforturi merită și care nu trebuie făcute

Adolescenții au o reputație proastă, spune Richard Lerner, dr., director al Institutului de Cercetare Aplicată în Dezvoltarea Tineretului de la Universitatea Tufts. Mulți părinți abordează creșterea adolescenților ca pe un calvar, crezând că nu pot decât să privească neputincioși cum copiii lor iubiți se transformă în monștri imprevizibili.

Dar asta te determină pe tine – și pe adolescentul tău – să trăiești câțiva ani nefericiți și nesatisfăcători împreună.

„Mesajul pe care îl transmitem adolescenților este că sunt doar „buni” dacă nu fac lucruri „răi”, cum ar fi să se drogheze, să stea cu o mulțime greșită sau să facă sex ”, spune Lerner.

Ar putea deveni o profeție auto-împlinită: așteptările negative pot promova de fapt comportamentul de care te temi cel mai mult. 

Un studiu de la Universitatea Wake Forest a arătat că adolescenții ai căror părinți se așteptau să se implice în comportamente riscante au raportat niveluri mai mari ale acestor comportamente un an mai târziu.

Sfatul lui Lerner: Concentrează-te pe interesele și hobby-urile copilului tău, chiar dacă nu le înțelegi. Ai putea deschide o nouă cale de comunicare, te poți reconecta cu copilul pe care îl iubești și poți învăța ceva nou.

În loc să aibă încredere în instinctele lor, mulți părinți apelează la experți externi pentru sfaturi despre cum să crească adolescenții. „Părinții se pot lega în noduri încercând să urmeze sfaturile pe care le citesc în cărți”, spune Robert Evans, EdD, autorul cărții Family Matters: How Schools Can Cope with the Crisis in Child Rearing.

Cărțile despre parenting nu sunt rele însă acestea ”devin o problemă atunci când părinții le folosesc pentru a-și înlocui propriile abilități înnăscute”, spune Evans. „

Dacă recomandările și stilul lor personal nu se potrivesc, părinții devin mai anxioși și mai puțin încrezători cu proprii copii.”

Folosiți cărțile pentru a obține o perspectivă asupra comportamentului confuz -- apoi lăsați cartea jos și aveți încredere că ați învățat ceea ce trebuie să învățați. Fii clar ce contează cel mai mult pentru tine și familia ta.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Poate nu-ți place tunsoarea fiicei tale preadolescente sau alegerea hainelor. Sau poate că nu au primit rolul în piesa pe care știi că o merită.

Dar înainte de a interveni, uită-te la imaginea de ansamblu.

Dacă nu-ți pune copilul în pericol, dă-i libertatea de a lua decizii adecvate vârstei și de a învăța din consecințele alegerilor lor.

„Mulți părinți nu doresc ca creșterea să implice nicio durere, dezamăgire sau eșec”, spune Evans. Dar protejarea copilului de realitățile vieții elimină oportunități valoroase de învățare – înainte ca acesta să iasă singur.

Desigur, vei fi în continuare acolo pentru îndrumare și mângâiere -- ești în continuare părintele. Dar provoacă-te să dai înapoi și să-i anunți copilului tău că ești acolo pentru el.

Dacă bănuiți că copilul dumneavoastră consumă tutun (sub orice formă), alcool sau alte droguri, nu privi în altă parte. Chiar dacă este „doar” o țigară sau vaping, sau alcool sau marijuana - sau chiar dacă îți amintește de propria tinerețe - trebuie să acționezi acum, înainte de a deveni o problemă mai mare.

„Anii în care copiii au între 13 și 18 ani sunt un moment esențial pentru ca părinții să rămână implicați”, spune Amelia M. Arria, dr. Ea este directorul Centrului pentru Sănătatea și Dezvoltarea Tinerilor Adulti al Universității din Maryland. Părinții ar putea considera că adolescenții au băut un rit de trecere pentru că au băut când aveau vârsta respectivă. „Dar miza este mai mare acum”, spune Arria.

Urmăriți schimbările inexplicabile ale comportamentului, aspectului, performanței academice și prietenilor adolescentului dvs. Și nu uitați, nu doar drogurile ilicite sunt abuzate acum -- medicamentele eliberate pe bază de rețetă și chiar medicamentele pentru tuse și produsele de uz casnic sunt, de asemenea, în amestec.

Dacă găsiți ambalaje goale pentru medicamente pentru tuse în coșul de gunoi sau în rucsac al copilului dumneavoastră, dacă sticlele cu medicamente lipsesc din dulapul dumneavoastră sau dacă găsiți pastile, țevi, hârtie de rulat sau chibrituri necunoscute, copilul dumneavoastră ar putea abuza de droguri.

Luați în serios aceste semne și implicați-vă. Asigurați-vă toate medicamentele pe care le aveți: știți ce produse sunt în casa dvs. și câte medicamente sunt în fiecare pachet sau sticlă.

Unii părinți, simțind o pierdere a controlului asupra comportamentului adolescenților, reprimă de fiecare dată când copilul lor iese din rând. Alții evită orice conflict de teamă că adolescenții lor îi vor îndepărta.

Nu trebuie să faci niciunul dintre aceste lucruri. Este vorba despre găsirea unui echilibru între ascultare și libertate.

Dacă pui prea mult accent pe ascultare, s-ar putea să-ți faci adolescentul sau preadolescentul să se încadreze -dar cu ce preț? Adolescenții crescuți în medii rigide pierd șansa de a dezvolta abilități de rezolvare a problemelor sau de leadership - pentru că tu iei deciziile pentru ei.

Cu toate acestea, nici prea puțină disciplină nu ajută. Adolescenții și preadolescenții au nevoie de o structură și reguli clare după care să trăiască pe măsură ce încep să exploreze lumea exterioară.

În calitate de părinte, depinde de tine să stabilești valorile de bază ale familiei tale și să le comunici prin cuvintele și acțiunile tale. Acesta înseamnă a fi un părinte cu autoritate, o abordare care „ajuta copiii să dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a se guverna în moduri adecvate”, spune Lerner.

Ține minte, influența ta este mai profundă decât ai putea crede. Majoritatea adolescenților spun că vor să petreacă mai mult timp cu părinții lor. Fă-ți timp pentru copilul tău de-a lungul anilor între adolescenți și adolescenți. Chiar și atunci când nu se vede, oferiți terenul solid pe care știu că pot veni oricând acasă, scrie webmd.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te