140 de viori au cântat Balada la mormântul lui Porumbescu, la comemorarea a 140 ani de la moarte

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.06.2023 - 20:01
140 de viori au cântat Balada la mormântul lui Porumbescu, la comemorarea a 140 ani de la moarte - Foto: Colaj

Într-un spectacol muzical impresionant, 140 de viori au creat o atmosferă emoționantă, iar fiecare dintre acestea a contribuit la interpretarea celebrei “Balade” a compozitorului, la comemorarea a 140 de ani de la trecerea în veșnicie a iubitului compozitor Ciprian Porumbescu.

SHARE

Luni, la Praznicul Preasfintei Treimi, zi dedicată anul acesta omagierii compozitorului Ciprian Porumbescu, evenimentele au debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, potrivit site-ului Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

140 de viori au cântat Balada la mormântul lui Porumbescu, la comemorarea a 140 ani de la moarte

N-au lipsit, trâmbițele, pâinea cu sare și credincioșii în costume populare, la fel cum nu au lipsit de la eveniment toți cei care îl simt, prețuiesc și îl iubesc pe Ciprian Porumbescu.

Evenimentele dedicate compozitorului român, prilejuite de împlinirea a 170 de ani de la naștere și a 140 de ani de la trecerea la Domnul, au continuat până după miezul nopții la Stupca, unde au fost rememorate ultimele clipe din viața marelui artist.

Astăzi, 6 iunie, începând cu ora 18:00, la Centrul Eparhial Suceava va avea loc o conferință al cărei invitat special va fi nepoata compozitorului, doamna Stanca Scholz-Cionca.

140 DE VIORI AU CÂNTAT BALADA LA MORMÂNTUL LUI CIPRIAN PORUMBESCU – Maria Toacă

„Trist răsare soarele astăzi pentru cei care poartă Tricolorul în suflet, care au stat măcar câteva minute încremeniți într-o lacrimă a Baladei lui Ciprian Porumbescu. Cu 140 ani în urmă, la 6 iunie, sora sa Mărioara i-a vegheat ultimele clipe, ținându-se tare să nu izbucnească în plâns, când Ciprian, „cu ochii lui mari și frumoși” se uita trist la ea, rugând-o să-i poarte de grijă „tătuței”.

Oamenii pământului în care odihnește Ciprian simt mai mult decât alții această tristețe melancolică, ca un apus de soare.

În fiecare an, la 6 iunie sau în preajma acestei date, parohul Bisericii Sf. Dumitru, cu toți oamenii din comună îi „sărbătoresc prohodul”, după cum am auzit de o femeie ce trăiește vecină cu grădina bisericii și a crescut cu BALADA.

Dar așa ca în ziua de ieri, de Sfinta Treime, demult nu s-a sărbătorit la Stupca (astăzi comuna Ciprian Porumbescu). Și ce fericită întâmplare să ajung pentru prima dată la Stupca într-o atmosferă cum n-a fost niciodată!

Citește și: A compus șlagăre pentru Angela Similea și Mihai Constantinescu. A urcat în autobuz și a murit

Am simțit Sfânta Treime întruchipată în muzica lui Ciprian și cinstirea numelui său, în amintirea despre el, dominantă pe plaiurile sucevene. Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt primiți cu evlavie adâncă în sufletele celor mici și mari, când ascultă muzica viorii.

Aici orice mișcare melodioasă amintește de domnișorul Ciprian, pentru care vioara era mireasa sufletului. 

După liturghia arhierească, oficiată de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, sute de tineri cu flamuri tricolore, de la vatra natală a compozitorului, de la Suceava, Fălticeni, Rădăuți și alte locuri s-au oprit la crucile ce străjuiesc mormintele părintelui Iraclie și ale copiilor săi.

Aici, soborul de preoți în frunte cu PS Damaschin Dorneanul, a ținut slujba de pomenire, după care viorista Diana Hurghiș din ansamblul Ciprian Porumbescu de la Suceava a interpretat Balada, susținută de arcușurile a 140 de tineri vioriști.

La ”Mândrul nostru Tricolor” ce flutură pe mormântul tânărului care l-a elogiat în cântec și i-a dat viața de imn pentru multe generații înainte, s-a aliniat mulțimea de flamure.

Pe valurile, când liniștitoare, când răvășitoare ale melodii celor 140 de viori, oaspeții au depus coroane la mormintele Porumbeștilor, printre aceștia aflându-se președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur și vicepreședintele Niculai Barbă, la invitația căruia a răspuns Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.

Citește și: Sofia Vicoveanca, cerută de soție la a doua întâlnire. La 12 ani își creștea frații. Tatăl, în lagăr

De fapt, în jurul Excelenței sale ne adunaserăm aproape întreaga echipă care am început suita comemorativă la Cernăuți – dl Niculai Barbă, responsabil în continuare de organizare, stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora dr. Gabriela Platon și stavrofora Elena Simionovici, actorul Bogdan-Nicușor Amurăriței, doamna prof. Stanca Scholz-Cionca, primarul comunei Crasna, Ștefan Dragun… Ne-am bucurat cu toții de minunata surpriză trăită de dna Irina Loredana Stănculescu, învrednicită prin faptele sale la Cernăuți să primească cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, „Crucea Bucovinei”, în această zi de mare sărbătoare creștină, marcată și de pomenirea apostolilor românismului în Bucovina.

În cuvântul de mulțumire, dumneaei a remarcat că a venit de dincolo de graniță, din regiunea Cernăuți, Ucraina, și primește distincția ca pe un dar oferit românilor din nordul Bucovinei, pentru eforturile lor de a duce mai departe limba, credința, dragostea față de valorile noastre naționale.

De asemenea, înaltul ordin „Crucea Bucovinei” a fost conferit strănepoatei lui Ciprian Porumbescu, dna Stanca Scholz-Cionca, fostului director al ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava, Emil Gavriliuc, actorului Vlad Rădescu. 

Am avut bucuria să-l vedem, pe actorul, care a jucat cu vreo jumătate de secol în urmă rolul genialului compozitor. Mai întâi ne-am „întâlnit” cu numele său înscris pe frontispiciul căminului cultural, iar la agapa oferită de parohul bisericii Sf. Dumitru, l-am văzut pe artist aievea, la vârsta sa de astăzi, pitoresc și cu scânteia tinereții lui Ciprian în bătaia inimii.

Ca și la Cernăuți, programul a fost bogat în evenimente culturale de suflet. 

Am vizitat muzeul și Casa Memorială, unde monumentul compozitoului este protejat de superbi trandafiri, ne-am atins de pianul la care Mărioara îl acompania pe Ciprian când cânta la vioară. 

Citește și: Secretul aflat de Sofia Vicoveanca de la fiul său pentru rămâne tânără. De ce șterge pozele fanilor

Am ascultat cu inima frântă cunoscuta poveste de dragoste pentru iubita Berta, am aplaudat alături de Călin Brăteanu reușita prezentare a programului artistic pregătit de Centrul Cultural Bucovina. Cei care am fost la sărbătoriile prietenilor din Dorohoi și Botoșani ne-am bucurat de reîntâlnirea cu distinsul cor „George Enescu”, dirijat de Gheorghina Gușulei. 

Venind de mai departe, n-am stat până la finalul programului prevăzut până la ora două de noapte, care a inclus o lansare de carte, opereta „Crai Nou„ caravana filmului „Ciprian Porumbescu” și multe alte manifestări de mare interes.

 Ce n-am reușit într-o zi la Stupca, vom recupera pe parcursul acestui an declarat al lui Ciprian Porumbescu, mai ales că are cine să ne cheme și să ne îndemne, după câți tineri și copii am văzut la mormântul compozitorului, cu viorile în dreptul inimii.”, este mărturia doamnei Maria Toacă, potrivit albapress.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te