Sir George Iacobescu, singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.10.2018 - 18:30
Sir George Iacobescu
Sir George Iacobescu

Sir George Iacobescu (72 de ani) este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru aportul său în slujba activităților caritabile, comunității și industriei serviciilor financiare. În momentul de față este considerat cel mai de succes om de afaceri născut în România.

SHARE

Născut în 1945, George Iacobescu a absolvit Facultatea de Construcții din București, apoi a lucrat în România pentru o companie din Marea Britanie care a construit staţii de benzină necesare sistemului agricol al ţării. În 1975, o mătuşă din Canada a plătit 5.000 dolari ca să-l scoată din țară printr-o companie ce acționa ca intermediar pentru guvernul român care avea nevoie de valută la acea vreme. George Iacobescu a povestit pentru „Telegraph“ că a mai trebuit să se lupte alți câțiva ani pentru a o scoate din țară și pe logodnica lui.

După trei ani în care a lucrat ca inginer în Canada, în 1978, a fost angajat ca asistent al vicepreședintelui celui mai mare dezvoltator de proiecte imobiliare din America – „Olympia and York“.

În 1983 s-a stabilit la New York odată cu începerea lucrărilor de construcție a centrului „World Financial Center“, devenind și vicepreședintele executiv al companiei care s-a ocupat de finalizarea acestui proiect.

Patru ani mai târziu a fost inițiat, ca urmare a deciziei premierului Margarteh Thatcher, un proiect de reconversie și reabilitare a fostei zone a docurilor londoneze, proiect denumit „Canary Wharf“. Acesta a fost încredințat firmei americane pentru care lucra românul.

Astfel, George Iacobescu s-a mutat la Londra, devenind vicepreședinte executiv responsabil cu realizarea bugetelor, cu proiectarea și construirea a jumătate din viitorul centru financiar Canary Wharf.

În martie 1997, George Iacobescu a devenit președintele executiv al Canary Wharf Holdings Limited.

Canary Wharf este considerat că fiind cel de-al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, după celebrul „City“ care s-a dezvoltat de-a lungul a 500 de ani. Ca volum al tranzacțiilor financiare, Canary Wharf a ajuns să dețină o treime din cel derulat în City, depășind însă volumul de tranzacții derulate în Frankfurt.

Canary Wharf este format din 34 de clădiri (24 de imobile de birouri, cinci mall-uri, un magazin universal, două centre de conferințe, teatre, cinematografe, cluburi de întreținere și sport). Complexul imobiliar are în componența sa primele trei dintre cele mai înalte blocuri zgârie-nori din Anglia, cum ar fi One Canada Square (244 de metri înălțime). În acest cartier își au sediul cele mai mari bănci din lume (Citigroup, Credit Suisse, Bank of America, Hong-Kong Shanghai Bank, Morgan Stanley, Barclays), precum și unele instituții media precum Reuters sau Daily Mirror. În clădirile complexului lucrează zilnic 100.000 oameni.

În iunie 2003, George Iacobescu a fost decorat cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, iar în 2007 a fost numit custode al British Museum.

La 31 decembrie 2011 a primit titlu de Cavaler (Knight Bachelor) din partea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Top 10 Management


Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te