Raj Kapoor, căsătorit cu o mătușă. A căutat partenere pentru film în România. Cade și moare pe scenă

DE Bianca Iosef | Actualizat: 04.01.2023 - 18:09
Raj Kapoor- Foto: PINKVILLA

A fost unul dintre cei mai buni actori și cel mai tânăr regizor al vremii lui. Multă lume l-a comparat cu Charlie Chaplin pentru rolurile sale memorabile ca cel din Vagabondul.

SHARE

Raj Kapoor s-a născut ca Shrishti Nath Kapoor la 14 decembrie 1924 la Kapoor Haveli , o casă mare deținută atunci de bunicul său din cartierul Qissa Khwani Bazaar din Peshawar, India britanică, într-o familie hindusă punjabi.

Viaţa personală a lui Raj poate fi considerată de asemenea subiect de film: în 1946, la doar 22 de ani, s-a căsătorit cu mătuşa lui (verişoara de-a tatălui său) cu care a avut patru copii. Deşi căsătorit, a fost implicat într-o relaţie amoroasă cu actriţa Nargis în timpul anilor '50. Cuplul a apărut pe ecrane în pelicule precum "Awaara" şi "Shree 420". 

La vârsta de zece ani, a apărut pentru prima dată într-un film hindi, în Inquilab din 1935 . Marele succes al lui Raj Kapoor a venit cu rolul principal din Neel Kamal (1947). În 1948, la vârsta de douăzeci și patru de ani, și-a înființat propriul studio, RK Films, și a devenit cel mai tânăr regizor de film al vremii sale, făcându-și debutul regizoral cu Aag în rolul principal, Nargis, Kamini Kaushal și Premnath. El a avut primul succes ca producător, regizor și vedetă a filmului Barsaat, lansat în 1949. 

Citește și: Anul 2023 vine cu 15 zile libere pentru români. Angajații de la stat vor avea încă trei zile în plus

A avut încasări uriașe

Raj Kapoor a fost unul dintre promotorii cinematografului popular indian şi a încercat prin toate mijloacele posibile să reflecte în creaţiile lui fiecare segment al societăţii şi mai ales omul obişnuit. Criticii de specialitate l-au numit la unison "Charlie Chaplin" al Indiei, deoarece a interpretat în numeroase rânduri roluri de vagabond, care contrar aşteptărilor, se dovedea a fi vesel, onest, sincer. 

În afara producțiilor sale proprii, celelalte filme notabile ale sale ca actor principal au inclus Dastan (1950),Anhonee (1952), Chori Chori (1956), Anari (1959), Do Ustad (1959), Chhalia (1960) și Dil Hi To Hai (1963). 

Filmele în care a jucat au fost fabuloase succese din punct de vedere al încasărilor în Africa, Orientul Mijlociu, fosta Uniune Sovietică, Europa de Est. Pelicula "Mera Naam Joker" (''Numele meu este Joker''), pentru care a fost nevoie de şase ani ca să fie finalizat, nu i-a adus recunoaşterea aşteptată, drept urmare filmele sale capătă o turnură romantică. Este şi cazul unor pelicule ca "Bobby" (1973), "Satyam Shivam Sundaram" (1978) şi "Ram Teri Ganga Maili" (1985). Aceste producţii au avut parte de controverse datorită scenelor erotice şi sentimentale, în ciuda puritanismului hindus proclamat al cinematografiei indiene.

Aceste filme s-au concentrat pe protagonistele feminine: Satyam Shivam Sundaram (1978) cu Zeenat Aman, Prem Rog (1982) cu Padmini Kolhapure și Ram Teri Ganga Maili (1985) care a introdus-o pe Mandakini .

Citește și: Iar începe pandemia? Italia impune testarea obligatorie pentru cei care vin din China

În 1979 a fost membru al juriului celui de-al 11-lea Festival Internațional de Film de la Moscova. Ultima apariție importantă în film a lui Raj Kapoor a fost în Vakil Babu (1982), unde a apărut alături de fratele său mai mic, Shashi. Ultimul său rol a fost o apariție într-un film britanic pentru televiziune lansat în 1984, intitulat Kim .

El urma să regizeze Henna cu fiul său Rishi și actrița pakistaneză Zeba Bakhtiar înainte de moartea sa în 1988. Fiul său Randhir a regizat filmul și a fost lansat în 1991.

Spectacolul său din filmul "Awaara" (1951) a fost certificat de revista Time drept unul dintre primele zece cele mai mari spectacole ale tuturor timpurilor. Este cea mai importantă vedetă indiană a secolului XX împreună cu un alt actor, Amitabh Bachchan.

A fost în România

Actorul și soția sa au vizitat România în ianuarie 1958. La București, el a declarat: „Nu am nimic special. Îmi place să joc roluri de om simplu, obişnuit, provenit din mediul orășelelor. Iubesc rolurile romantice, de adolescent… În momentul când un actor este satisfăcut de sine încetează de a mai fi actor. Un actor trebuie să-și dorească să creeze mereu mai bine, să nu fie niciodată mulțumit de sine. Însă pot spune că am îndrăgit rolurile din „Vagabondul”, „Sub vălul nopţii”…

Actorul a spus că urmează să înceapă un film numit „Glumețul”. „Începutul filmului va face cunoştinţă spectatorilor cu un băiat simplu, sărac şi cu mama sa. Mama îşi învaţă fiul că una din cele mai mari virtuţi umane este să-ţi faci semenii fericiţi.”

Întrebat dacă pot juca și atrițe din România, a spus:  „Dacă vom găsi o asemenea interpretă, vom încerca să facem probele în studiourile româneşti”.

A murit prea devreme

Raj Kapoor a suferit de astm în ultimii săi ani de viață și a murit din cauza complicațiilor legate de boală în 1988, la vârsta de 63 de ani. S-a prăbușit pe scenă la evenimentul la care urma să primească premiul Dadasaheb Phalke din New Delhi și a fost dus la Institutul de Științe Medicale din India din New Delhi pentru tratament. A fost internat în spital timp de aproximativ o lună înainte ca organismul să cedeze din cauza complicațiilor cauzate de astmul bronșic. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te