VIDEO Bujorii sălbatici de Plenița au apărut și-n piețele din Craiova, pe tarabe improvizate

DE Alexandru Pop | Actualizat: 14.02.2023 - 09:01

Buchete de bujori, care păreau a fi din rezervația de bujori sălbatici de la Plenița, și-au făcut apariția pe o tarabă improvizată din Piața Mare a Craiovei. Așa, ca de Sărbătoarea Bujorului, care a avut loc chiar week-end-ul care a trecut.

SHARE

Cine n-a avut timp sau chef să se amestece cu cele câteva mii de vizitatori care merg la Plenița pentru a vedea florile unice din partea locului, dar au ajuns la piață de voie, de nevoie, le-au putut observa și în Piața Centrală.

”Oferta” a fost postată și pe Facebook, însă nu în scop comercial, ci pentru a atrage atenția că bujorii sălbatici - pentru cei care nu știu - sunt protejați de lege, rezervația din Plenița fiind arie protejată de interes național, iar ruperea lor se sancționează cu amendă de până la 20.000 de lei.

”Bujori sălbatici de vanzare....probabil Politia Locala si administratia piețelor Craiova stiu asta...sunt protejați de lege, singurul loc de unde se află sunt in pădurea-rezervație naturală de la Plenita, de la tăiere nu rezista mai mult de cateva ore, sunt frumoși in mediul lor natural”, a fost mesajul care a însoțit fotografia cu bujorii scoși la vânzare, postată de o craioveancă, conform Ziar de Craiova.

O raritate

Vestită pentru Rezervația naturală de bujori sălbatici, Poiana Bujorului din Pădurea Plenița, este situata la 59 de km de Craiova, la granița cu județul Mehedinți, într-o zonă de câmpie, cu altitudini de până la 200 de metri, cu o climă temperată și cu valori medii, conform discoverdolj.ro.

Rezervația de bujori sălbatici, unică în peisajul României, este dispusă pe o suprafață de aproximativ 50 ha, iar în perioada de înflorire este o adevărată feerie.

Citeşte şi: Vanghelie a clonat trandafirii PSD și speră să îi ia și voturile la Sectorul 5

Pădurea adăpostește o varietate de bujor sălbatic, denumit Paeonia Peregrina.

Plinius a făcut în antichitate o descriere detaliată a bujorului, despre care spunea că poate trata circa 20 de boli.

În fiecare an, în luna mai, se organizează la Plenița tradiționala sărbătoare a bujorului. O mare roșie de bujori îi întâmpină pe localnicii dar și pe oaspeții veniți din localități ale județelor Gorj, Olt și Mehedinți.

Poliţia se sesizează pentru vânzarea de pătrunjel

Comentariile nu au întârziat să apară, unii dintre comentatori amintind de faptul că pentru vânzarea pătrunjelului pe marginea străzii angajații polițiilor locale se (auto)sesizează, dar în cazul acesta nimeni nu a văzut nimic. Pe de altă parte, au fost și cetățeni care au spus că astfel de bujori cresc și în curțile oamenilor.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj spun că nu s-a primit nicio sesizare legată de ruperea bujorilor, nici verbală, nici scrisă și nici nu au fost înregistrate evenimente de această natură în perioada Sărbătorii Bujuroului de la Plenița.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te