VIDEO Agonia și extazul din viața Stelei Popescu. Ce s-a întâmplat cu părinții artistei

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.11.2023 - 17:10
Stela Popescu a murit pe 23 noiembrie 2017 Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Astăzi se împlinesc 6 ani de la moartea Stelei Popescu, dar viața îndrăgitei artiste rămâne un adevărat subiect de roman. Deși a reprezentat un simbol al veseliei și bucuriei de a trăi, existența sa a fost marcată de numeroase drame, una dintre ele fiind legată de părinții săi.

SHARE

Viața Stelei Popescu a prins a lumina într-o zi de 21 decembrie a anului 1935, într-o mică localitate din raionul Orhei, ce aparținea de România la acea vreme. Părinții săi, Valentina și Vasile, erau învățători, dar aveau să aibă parte de un destin desprins parcă din filme. 

Agonia și extazul din viața Stelei Popescu

Copilăria fericită a Stelei Popescu n-a durat mult. În 1940, după invadarea Basarabiei de către armata sovietică, tatăl viitoarei artiste a fost deportat în Siberia. În același timp, ea și mama sa s-au refugiat în România, la Brașov. 

Vreme de 19 ani, niciuna dintre ele n-a mai știut nimic despre soarta tatălui, de la un punct, considerându-l mort, după cum a povestit însăși actrița, pentru ziarul Click!, în 2013.

„Am trăit timpuri foarte grele, cu războiul, cu refugiul. Tata a fost în Siberia. Am avut o viață grea, eu și mama mea. La un moment dat noi am crezut că tata a murit pentru că nu am primit niciun semn de la el 19 ani.

Între timp, românii au vrut să îi trimită pe basarabeni înapoi în Basarabia, din curtoazie față de ruși. Și atunci, pentru a nu pleca înapoi, că nu ne trimitea acasă la bunica, ne trimitea cine știe unde, tata credeam că a murit, mama s-a măritat, o căsătorie de conveniență, cu un om foarte cumsecade, mai simplu, dar muncitor. De aceea l-a și luat mama, că avea copil și îi era teamă de ce se întâmplă, voia să rămână în România, să își schimbe buletinul, ăsta era primul scop. Și pentru că aveam nevoie de bani și era foarte greu, omul ăsta a cumpărat un motor de tăiat lemne și un cal”, mărturisea marea actriță, conform aceleiași surse.

Citește și: O distrug după plecarea ei în SUA. Margareta Pâslaru, acuzată de orbirea fiicei și moartea soțului

Timp de 19 ani, și-a crezut tatăl mort

Ca într-o adevărată peliculă dramatică, dar cu final fericit, Stela Popescu şi-a revăzut tatăl biologic prin anii '61-'62, în Basarabia, unde a plecat cu greutate într-o excursie.

A reuşit să-şi aducă părintele în România abia în 1977. Mai mult decât atăt, tatăl şi mama ei s-au recăsătorit, după 38 de ani de la despărțirea forțată, din 1940.

În schimb, destinul artistic al Stelei Popescu este ca o carte deschisă, ea devenind binecunoscută marelui public prin spectacolele pe care le-a avut la Teatrul de Comedie și, mai ales, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, precum și prin numeroasele apariții tv și în filme. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Au fost căsătoriți. El o părăsește pentru o colegă. Ea moare la 46 de ani

A fost căsătorită de două ori, prima dată cu regizorul Dan Puican, iar a doua oară cu marea iubire a vieții sale, scriitorul Mihai Maximilan, alintat Puiu.

Pe textele acestuia au ajuns la inima multor generații cuplurile faimoase pe care Stela Popescu le-a făcut alături de Ștefan Bănică senior și, din 1978, cu Alexandru Arșinel. 

„Chimia” cu aceștia era atât de puternică pe scenă, încât multă lume a crezut-o măritată, succesiv, și cu Bănică și cu Arșinel. Dar dragostea față de Mihai Maximilian a fost una imensă.

Neavând copii, cei doi au adoptat-o pe nepoata soțului, Doinița, de la vârsta de 15 ani. Iar moartea lui Mihai Maximilan, în 1998, a fost un adevărat șoc pentru cea care lumina și bucura sufletele și chipurile românilor la fiecare apariție.

Citește și: Azi, ziua de naștere a lui Dem Rădulescu, actorul care a fost boxer și s-a prăbușit urcând un munte

Doinița Maximilian a fost și cea care a găsit-o fără viață pe artistă, acum 6 ani, în casa în care aceasta locuia, de pe strada Alexandru Donici, Stela Popescu fiind victima unui masiv accident cerebral. A fost înmormântată lângă soțul său iubit, la Cimitirul Cernica.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te