VIDEO 15 lei un gyros, 6 lei plăcinta sau un hot-dog în stațiunea din Vestul țării plină de turiști

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.08.2022 - 10:31
Băile Flexi FOTO: Unica

În timp ce pe litoralul românesc prețurile au luat-o razna, iar în Mamaia bate vântul, în vestul țării băile termale au mare căutare. La Băile Felix și la 1 Mai turiștii sunt mulți iar prețurile acceptabile.

SHARE

Citește și: Cum a corupt-o interlopul oltean Rechinu pe frumoasa politiciană Laura Fernández: Ea va ajunge sus

Trei din cinci turiști par să fie clienți fideli ai stațiunii. „Prețurile sunt cu 10% mai mari ca anul trecut. Poți lua un flacon mic de apă și cu 8 lei de la autoservire, dar și cu 3 lei din magazin”, spune Dorina din Brad. Femeia și-ar dori un hypermarket, dar Primăria le-a interzis accesul în stațiune, ca să protejeze micii comercianți, arată un reportaj ebihoreanul.ro.

O plăcintă costă 6-9 lei, în funcție de umplutură, un suc 3-8 lei, după producător, o bere între 4 și 10 lei, după ștaif, un hot-dog cam 6 lei, un gyros 15 lei, iar meniul zilei este între 25 și 30 lei. „Am fost și-n anii trecuți și-mi place că se investește. Sunt curioasă cum va arăta la anul”, zice Larisa (foto) din Oravița.

Total împotriva curentului, comercianții sunt sceptici. „Degeaba e mai multă lume dacă nu cheltuie ca anul trecut”, spune Mario, care închiriază biciclete. „Oamenii nu mai sunt așa largi la buzunar. Au fost care nu m-au lăsat să le fac poză nici gratuit. «Mulțumesc, îmi fac cu telefonul»”, povestește fotograful Adi. La fel se întâmplă și la mâncare. „Lume mai multă, dar încasări mai mici”, zice o vânzătoare.

Totuși, Primăria Sânmartin se pregătește pentru cel mai bun an de după 1990. „Cel mai mare număr de vizitatori s-a înregistrat în 2019, când în Băile Felix și Băile 1 Mai am avut 224.336 turiști. În 2020, când cu pandemia, s-au înjumătățit la 111.192. Apoi, anul trecut, am urcat la 201.176, iar anul acesta vom depăși cifrele din 2019”, zice primarul Cristian Lazar.

Lucrurile stau ceva mai prost la malul mării

Stațiunea Mamaia este, anul acesta, poate mai mult ca oricând, doar o destinație de weekend. 

În timpul săptămânii, străzile sunt pustii nu neaparat pentru că este foarte cald, ci pentru că turiștii sunt așteptați vineri seara sau sâmbătă dimineața.

În disperare, patronii au redus cu 20 și chiar 25% prețurile la mâncare. Un chelner ne spune că din taxa de WC făcea, anul trecut, mai mulți bani decât ce încasează într-o zi obișnuită din acest an. Acum, zice că până la ora 16 a avut opt mese pline.

Citește și: FOTOREPORTAJ Mamaia, fără turiști. Meniul, 25% redus și șezlongul gratuit nu îi aduce înapoi

 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.