Viața părintelui Stăniloae, care a stat 5 ani în pușcărie. A suferit pentru credința sa

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.11.2023 - 10:04
Viața părintelui Stăniloae care a stat 5 ani în pușcărie pentru credința sa. Cel mai mare teolog Foto: Episcopia Italiei
Viața părintelui Stăniloae care a stat 5 ani în pușcărie pentru credința sa. Cel mai mare teolog Foto: Episcopia Italiei

Dumitru Stăniloae este considerat unul dintre autoritățile teologiei europene din secolul al XX-lea și cel mai mare teolog român din acel secol. A fost profesor, teolog, scriitor și îndrumător pentru multe generații care îi studiază și astăzi scrierile.

SHARE

Dumitru Stăniloae este considerat unul dintre autoritățile teologiei europene din secolul al XX-lea și cel mai mare teolog român din acel secol. A fost profesor, teolog, scriitor și îndrumător pentru multe generații care îi studiază și astăzi scrierile.

Părintele Dumitru Stăniloae a fost o personalitate marcantă a Ortodoxiei, preot, scriitor, teolog, traducător, cercetător, părinte spiritual, îndrumător, sfătuitor.

„Părintele Dumitru Stăniloae este cel mai mare teolog ortodox român al tuturor timpurilor, dar şi una dintre cele mai importante voci ale teologiei creştine din ultimul secol.

Viața părintelui Stăniloae, care a stat 5 ani în pușcărie pentru credința sa. Cel mai mare teolog

Om de o mare calitate spirituală, suflet luminat, dăruit cu totul slujirii lui Dumnezeu, Părintele Stăniloae a făcut din cuvânt o cale minunată de a spune acestei lumi despre nemărginita iubire a lui Dumnezeu pentru oameni.

Şi a făcut-o într-un mod strălucit, lasând generaţiilor viitoare o sumedenie de cărţi şi lucrări de o valoare incontestabilă, expresie vie a unei vieţi excepţionale, a unui suflet virtuos, de o rară bunătate, blândeţe şi sensibilitate".

S-a născut la 16 noiembrie 1903, în Vlădeni, judeţul Braşov. Studiile secundare le-a făcut la Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov (1914-1922), iar cele superioare la Facultatea de Litere din Bucureşti (un an) şi Facultatea de Teologie din Cernăuţi (1923-1927), unde a obţinut şi doctoratul în 1928.

A fost trimis de mitropolitul Nicolae Bălan la studii de specializare pentru dogmatică şi istorie bisericească la Facultăţile de Teologie din Atena (1927-1928), München şi Berlin (1928-929). A făcut, de asemenea, călătorii pentru documentare la Paris şi Belgrad.

La încheierea studiilor, reîntors în ţară, a fost numit profesor suplinitor (1929), provizoriu (1932) şi apoi titular definitiv (1935) de dogmatică la Academia teologică "Andreiană" din Sibiu, unde a funcţionat până în 1946, scrie Agerpres.

La Sibiu a mai predat şi apologetica 1929-1932 şi 1936-1937, pastorala 1932-1936 şi limba greacă 1929-1934.

După alegerea rectorului Nicolae Colan ca episcop al Clujului, a fost numit rector al Academiei (l936-1946). A fost hirotonit diacon în 1931, preot în 1932 şi a fost hirotesit protopop stavrofor în 1940.

A avut o activitate universitară importantă

A fost membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sibiului şi consilier arhiepiscopesc, redactor al foii "Telegraful Român" (1934-1945).

În Bucureşti a fost transferat prin chemare la Facultatea de Teologie, la Catedra de Ascetică şi Mistică (1947-1948).

În 1948, când Facultatea a devenit Institut Teologic de grad universitar, a fost încadrat ca profesor titular de teologie dogmatică şi simbolică, cu o întrerupere în 1958-1963, când a suferit o detenţie în închisorile comuniste.

A fost reîncadrat la catedră între anii 1965-1973; după pensionare, a activat ca profesor consultant pentru cursurile de doctorat.

A publicat lucrări în volum, studii în reviste, traduceri într-un mare număr. Între acestea se numără: "Viaţa şi activitatea patriarhului Dositei al Ierusalimului şi legăturile lui cu ţările româneşti", Cernăuţi, 1929 - teză de doctorat; Hristos Andrutsos, "Dogmatica Bisericii ortodoxe răsăritene" - traducere, Sibiu, 1930; "Catolicismul de după război", Sibiu, 1933; "Ortodoxie şi românism", Sibiu, 1939; "Viaţa şi învăţătura Sf. Grigorie Palama. Cu trei tratate traduse", Sibiu, 1938; "Iisus Hristos sau restaurarea omului", Sibiu, 1943; "Sfânta Treime sau La început a fost iubirea", Bucureşti, 1993; "Iisus Hristos lumina lumii", Bucureşti, 1993.

Citește și: Povestea campionului mondial Ștefan Birtalan. Părăsit de mamă la 2 ani, o revede după două decenii

Este autorul "Teologiei Dogmatice Ortodoxe" (3 vol., 1978), un tratat clasic în literatura ortodoxă, potrivit ''Dicţionarului de Teologie Ortodoxă''. Din perspectiva contribuţiei la consolidarea unor valori teologice româneşti Dumitru Stăniloae este, conform volumului citat, arhitectul teologiei române contemporane şi unul dintre cei mai mari teologi ai secolului XX.

"După numeroase studii despre diferitele teme de Teologie Dogmatică, publicate în revistele teologice de la Bucureşti între anii 1950-1977, Bunul Dumnezeu ne-a ajutat să alcătuim şi o sinteză de Teologie Dogmatică Ortodoxă.

Ea nu e o reproducere a acelor studii, ci e gândită din nou şi ca un întreg, dar, fără îndoială, în unele din capitolele ei se resimte, în oarecare măsură, de modul de a privi învăţătura dogmatică a Bisericii, din acele studii", scria autorul în prefaţa primului volum al lucrării "Teologia Dogmatică Ortodoxă".

"Adevărul pe care îl proclamă fiecare pagină a acestei cărţi este cel evanghelic: Dumnezeu poate şi trebuie să fie cunoscut, prin Hristos, de către fiecare făptură omenească, fără această cunoştinţă existenţa cu sens şi înveşnicirea fericită fiind cu totul imposibile.

O viață de cărturar

Cunoaşterea tainică a lui Dumnezeu nu este însă condiţionată de ascuţimea intelectuală, în Ortodoxie, Teologia desfătătoare a celor mai subţiri minţi conglăsuind desăvârşit cu cea de rostire concisă şi simplă, a celor care au ales să "ia prin asalt" împărăţia cerurilor.

Citește și: Sfânta Parascheva, singura speranță a celor a aflați în suferință. Minunile ei au rămas în istorie

De altfel, Părintele Dumitru Stăniloae nu oboseşte în a ne reaminti că Teologia adevărată înseamnă rugă neîncetată, şi deci curăţire lăuntrică neîntreruptă, oricine se roagă cu adevărat fiind teolog", nota patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, în Cuvântul Înainte la ediţia a doua a lucrării amintite.

Cea mai cunoscută parte a operei părintelui Dumitru Stăniloae rămâne însă traducerea şi explicarea Filocaliei în 12 volume, o muncă uriaşă care reflectă capacitatea lui exegetică şi de sinteză, notează vol. "Darurile Filocalice".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te