Șase orașe în Europa unde să îți duci iubita într-un City Break de 8 martie

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 16.02.2023 - 19:20
Travel - Foto: Profimedia
Barcelona - Foto: Profimedia
Budapesta - Foto: Profimedia
Catania - Foto: Profimedia
Istanbul - Foto: Profimedia
Praga - Foto: Profimedia
Salonic - Foto: Profimedia

Mărţişorul, simbolul primăverii, iubirii şi purităţii, sărbătorit pe data de 1 martie poate fi și un motiv perfect pentru o mini-vacanță de relaxare și distracție, condimentată, eventual, și cu puțin romantism, mai ales că urmează și Ziua Femeii, pe 8 martie.

SHARE

În plus, luna martie este considerată ”extrasezon” în majoritatea destinațiilor de city-break din Europa, ceea face ca tarifele să fie la un nivel avantajos.

Conform tradiției ce se pierde în negura timpului, data de 1 martie este asociată cu sfârșitul iernii. Descoperirile arheologice au arătat că venirea primăvarii se sărbătorea înca de acum peste opt mii de ani în zona noastră, de pe vremea dacilor. Iar dacă între simbolurile primăverii din acele vremuri, care erau fie niște pietricele colorate în alb și rosu, sub forma unui șirag, fie o monedă legată cu fire subțiri de lână albe, negre și roșii, de exemplu, și mărțișoarele de astăzi pare că există o legătură directă, în ultimii ani a apărut un nou trend. Așa cum se întâmplă și de Crăciun, Anul Nou, Valentine’s Day sau 1 Mai, de exemplu, și mărțișorul a început să ia forma unei mini-vacante.

În 2023, mărțișorul nu pică ideal pentru o „punte”, pentru un weekend prelungit dedicat doamnelor și domnișoarelor, 1 martie fiind o zi de miercuri. Dar, cu siguranță, se pot găsi variante, mai ales că planificarea unei escapade depinde în multe cazuri și de orarul zborurilor, și de tarifele găsite.

Cel mai la îndemână poate fi un „mărțișor călător” la munte sau într-un centru Spa, de exemplu. Dar, venirea primăverii are, parcă, alta aromă într-un city-break. Dacă se poate să fie și într-o destinație cu climă mediteraneană, și mai bine. Iar puțin shopping nu strică niciodată.

Barcelona – „Beție” arhitectonică

Barcelona, capitala Cataloniei, este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase metropole moderne din Europa. Bulevardele largi și aerisite sunt o plăcere, fascinantele creații ale celebrului arhitect Antoni Gaudi te provoacă să le descoperi la tot pasul, fântânile magice de la Montjuic dansează gratis pentru romantici în fiecare seară, iar Parc de la Ciutadella ascunde o vegetație luxuriantă și o grădină zoologică. De asemenea, Barceloneta vă așteaptă cu o plajă de nisip fin lată, iar în zona portului și în orașul vechi vă puteți desfăta papilele gustative cu unele dintre cele mai gustoase preparate culinare din pește ori fructe de mare. Pentru shopaholici, Las Ramblas este un “must”, iar în Barcelona și suburbii exista numeroase mall-uri și outlet-uri.

Istanbul – Aventură la marginea Orientului

Cu o populație de aproape 19 milioane, Istanbulul este un megalopolis, precum și principalul centru financiar, comercial și cultural al Turciei. Se întinde peste 27 de districte din cele 39 ale provinciei cu același nume, și este una dintre cele mai mari metropole din lume.

Istanbul are, fără doar și poate, o efervescență aparte, este un oraș al contrastelor și nu seamănă cu nimic. Obiectivele turistice din Istanbul sunt atât de diverse și de numeroase, încât nu aveți cum să le bifați pe toate într-un singur city-break. Dar, cel puțin 7 le puteți încercui pe hartă. De exemplu, puteți începe cu Hagia Sophia sau Biserica Sfintei Intelepciuni, una dintre cele mai mari construcții religioase din lume, și, apoi, continua cu Palatul Topkapi, Moscheea Albastră, o plimbare pe Bosfor, o vizită în bazar, Palatul Dolmabahce, care are nu mai puțin de 285 de camere și 43 de saloane, și Yerebatan Saray (Palatul subteran).

Salonic – Un oraș cosmopolit, cu o viață de noapte eferveșcentă

Cel de-al doilea mare oraș din Grecia, Salonic este o destinație interesantă pentru o escapadă la început de primavera. Metropola cochetă este extrem de activă, mai ales seara, în zona falezei, unde barurile și tavernele trag obloanele mult după miezul nopții, și plină de istorie.  La început de martie, mercurul din termometre urcă, în medie, spre 16-18 grade Celsius. Iar dacă alegeți să mergeți cu mașina (București – Salonic, circa 700 de kilometri), vă puteți abate, de exemplu, și până la Meteora și manufacturile de blănuri și bijuterii din zonă.

Praga – Romantism, istorie și distracție

Astfel poate fi caracterizată în câteva cuvinte capitala Cehiei. Situată pe malurile râului Vltava, în centrul Boemiei, Praga se mândrește cu un centru vechi înțesat de clădiri, cu un design deosebit, și brăzdat de străduțe cochete, “bătute” în piatră cubică, cu sute de baruri, cafenele, cluburi și restaurante. Nu în ultimul rând, metropola este considerată o referință de către cei cărora le place berea, precum și de către amatorii de pahare sau obiecte din cristal de cea mai buna calitate.

Catania – Experiență vulcanică

Fondată în secolul VIII î.Hr, Catania este cel de-al doilea oraș ca mărime din Sicilia după Palermo și se află în apropierea Vulcanului Etna, cel mai înalt și mai activ din Europa, motiv pentru care, de-a lungul timpului, a fost acoperit de 17 ori de lavă. Centrul vechi al orașului este o adevărată expoziție de arhitectură în stil baroc. Palazzo Biscari este, probabil, cel mai frumos exemplu de baroc catanez, iar printre obiectivele ce nu trebuie ratate se numără Piața de pește (Ph. Sandro Scalia), Mănăstirea San Benedetto, Muzeul de Artă Contemporană sau Mănăstirea San Nicolò l’Arena.

Budapesta – Relaxare și shopping

Vaci Utca, strada pietonală situată chiar în inima Budapestei, este o referință printre shopaholici. Însă, cunoscătorii știu că cele mai exclusiviste magazine, restaurante și cafenele se află pe Andrassy, în timp ce amatorii de antichități se vor îndrepta către Falk Miksa. În principiu, cele mai mici prețuri pot fi găsite la Premier sau la Factory Outlet. Apoi, după “terapie”, se recomanda o cină romantică pe malul Dunarii sau pe un restaurant plutitor. Și vacanța poate continua cu câteva zile de relaxare. Băile Szecheny din Budapesta, de exemplu, sunt printre cele mai mari și mai vechi din Europa, fiind utilizate în scop balneo-terapeutic încă din 1881. Apele termale ies din inima Pământului cu o temperatură de 74-75 de grade Celsius. Iar pentru variație și mai ales pentru copii puteți încerca și aquapark-ul hotelului Ramada, care este unul dintre cele mai mari parcuri de distracții acvatice închise din Europa.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te