Un desen de Michelangelo, probabil primul său studiu de nud, vândut la licitație cu o sumă record

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.05.2022 - 18:32
Un desen de Michelangelo, probabil primul său studiu de nud, vândut la licitație cu o sumă record. / Foto: news.ro

Casa de licitații Christie's din Paris a anunţat că un desen inedit, operă din tinereţe a lui Michelangelo Buonarroti inspirată de unul dintre maeştrii Quattrocento-ului (Renaşterea timpurie), Masaccio, a fost vândut cu un preţ record de 23 de milioane de euro.

SHARE

Tânărul Michelangelo (1475-1564) a realizat desenul, care este probabil primul său studiu de nud cunoscut, la Florenţa, la sfârşitul secolului al XV-lea.

De dimensiunea unei foi A4, acesta pare să fie inspirat de o frescă a pictorului Masaccio („Le baptême des neophytes”) şi ilustrează interesul lui Michelangelo pentru reprezentarea corpului masculin, relatează news.ro, citând. 

Lucrarea provine dintr-o colecţie privată franceză. După ce a fost clasificată drept comoară naţională, are acum certificatul de export şi poate fi oferită fără restricţii colecţionarilor din întreaga lume. Înainte de a fi pusă în vânzare la Paris, va fi expusă la Hong Kong şi New York.

Citește și: VIDEO O limuzină a „zburat” peste un sens giratoriu din Năvodari. Motorul i-a sărit pe trotuar

Desenul a fost recunoscut în 2019 ca fiind de Michelangelo de către un fost specialist în desen de la Christie's, Furio Rinaldi, atribuire confirmată ulterior de profesorul de istoria artei de la Universitatea din Cambridge, Paul Joannides, autor al Catalogului complet al desenelor de Michelangelo şi şcoala lui la Muzeul Luvru şi la Muzeul Ashmolean din Oxford. Vândut în 1907 la Hotel Drouot ca o lucrare de şcoală a lui Michelangelo, desenul a scăpat atenţiei tuturor specialiştilor până la recenta sa redescoperire.

Figura centrală reia unul dintre personajele din „Baptême des néophytes” (Botezul neofiţilor), una dintre faimoasele fresce pictate de unul dintre pictorii fondatori ai Reanaţterii italiene, Masaccio (1401-1428), pe zidurile capelei Brancacci a bisericii florentine Santa Maria del Carmine. Sunt cunoscute mai multe studii de mână ale artistului după Masaccio, în special la Cabinetul de stampe de la Munchen şi la Albertina din Viena, în timp ce o copie a unei alte fresce a pictorului Giotto este păstrată la Muzeul Luvru.

Citește și: VIDEO Rușii resuscitează marca auto Moskvich, după ce Renault și-a vândut activele din Rusia

Folosind două cerneluri maro cu tonuri diferite, Michelangelo şi-a însuşit figura lui Masaccio făcând-o mai musculoasă, robustă, monumentală, precum viitoarele sale reprezentări ale corpului uman, cum ar fi David în marmură de la Galleria dell Accademia din Florenţa şi cei doi sclavi ai săi de la Luvru. În desen, Michelangelo asociază, pe ambele părţi, două figuri, fără legătură cu fresca lui Masaccio, executate cu ajutorul unei tuşe de stilou mai liberă şi mai viguroasă.

Această vânzare la licitaţie în Paris depăşeşte recordul atins pentru un desen al celebrului pictor şi sculptor italian, stabilit până în prezent în iulie 2000 de „The Risen Christ” (8,1 milioane de lire sterline, adică 9,5 milioane de euro) la Christie's Londra, potrivit casei de licitaţie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te