TRAVEL Mausoleul lui Augustus de la Roma, redeschis publicului după mai bine de zece ani de lucrări

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.03.2021 - 08:44
Mausoleul dedicat împăratului roman Augustus de la Roma a fost redeschis publicului. / Foto: twitter.com

Mausoleul dedicat împăratului roman Augustus de la Roma a fost redeschis publicului, după lucrări de restaurare care au durat mai bine de un deceniu, informează DPA.

SHARE

Ansamblul, care conţine un mormânt circular de mari dimensiuni, a fost lăsat în paragină zeci de ani înainte ca lucrările de restaurare să debuteze în 2007.

Primarul Romei, Virginia Raggi, a descris mausoleul lui Augustus ca ''o bijuterie a patrimoniului istoric al umanităţii''.

Aceasta a precizat că lucrările de restaurare vor continua chiar şi după redeschidere.

Raggi i-a invitat pe cei care au fost grav afectaţi de pandemie - de la angajaţi din sectorul medical la proprietari de baruri - să viziteze monumentul în prima zi de redeschidere.

Monumentul poate fi vizitat gratuit până pe 21 aprilie, ziua când Roma celebrează aniversarea fondării sale. Potrivit tradiţiei, istoria Oraşului Etern a început în 753 î.Hr.

Municipalitatea a precizat că, deşi toate locurile disponibile pentru vizitare au fost deja rezervate, vizitatorii pot face rezervări online pentru date ulterioare. Rezidenţii Romei pot vizita monumentul gratuit, dar cei care vin din alte localităţi vor fi nevoiţi să achite un tarif de acces.

Augustus, care a trait între anii 63 î.Hr. si 14 d.Hr., este creditat cu instaurarea păcii şi stabilităţii în Imperiul Roman după asasinarea unchiului sau, Iulius Cezar.

După moartea lui Cezar, Augustus i-a înfrânt pe adversarii unchiului său, Marc Antoniu şi Cleopatra, în anul 31 î. Hr., preluând puterea şi trasând destinul Romei ca imperiu.

Citește și:

Japonia cere Chinei să înceteze cu testele anale pentru Covid: E jenant și traumatizant

Mausoleul lui Augustus, o structură circulară de 87 de metri lăţime şi 45 de metri înălţime

Mausoleul său, o structură circulară de 87 de metri lăţime şi 45 de metri înălţime, a supravieţuit de-a lungul secolelor, fiindu-i oferite diferite utilizări, cum ar fi grădină şi teatru.

La începutul secolului al XX-lea, o sala de concerte a fost construita deasupra sa, însă dictatorul fascist Benito Mussolini, care se considera un împărat al vremii sale, a distrus-o în anii 1930 în cadrul proiectelor de excavare a ruinelor Romei antice.

După Al Doilea Război Mondial, situl a căzut treptat în paragina şi a fost dat deseori drept exemplu pentru inabilitatea Italiei de a avea grijă corespunzător de monumentele sale. Jurnalistul Antonio Cederna, militant pentru conservarea patrimoniului, a supranumit monumentul ''dintele cariat'' al Romei.

Citește și:

Persoanele cu nivel ridicat de anticorpi Covid nu au simptome și pot transmite boala

A fost restaurat datorită unor fonduri publice de 4,3 milioane de euro şi a unei donaţii din partea TIM, o firmă italiană din domeniul telecomunicaţiilor, al cărei cuantum nu a fost dezvăluit.

Una dintre atracţiile reamenajării monumentului este o nouă pasarelă în aer liber situată pe acoperiş, care oferă o privelişte spectaculoasă şi panoramică a monumentului şi a împrejurimilor sale.

Municipalitatea intenţionează să transforme într-o zonă pietonală piaţa din jurul mausoleului, caracterizată prin arhitectură din epoca fascistă.

Lucrările sunt preconizate să se încheie până la finalul lui 2023, deşi există voci care speră să fie terminate mai devreme.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.