Tot ce trebuie să știi când mergi în vacanță în Turcia. ”Aveți grijă la pietoni și la roaming”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.05.2024 - 15:10
Tot ce trebuie să știi când mergi în vacanță în Turcia - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Mulți români merg în vacanțe în Turcia, însă dacă nu știu bine regulile din această țară, se pot alege cu o experiență extrem de urâtă. Sunt multe lucruri diferite de cele din țara noastră.

SHARE

Românii care au mers în vacanță în Turcia spun că acolo sunt reguli diferite de cele din România. În trafic este bine să aveți grijă la pietoni și scuteriști. 

De asemenea, asigurați-vă că știți tarifele de roaming, altfel este mai bine să întrerupeți datele mobile.

Vacanța în Turcia poate fi un eșec dacă nu cunoști regulile. ”Aveți grijă la tarifele de roaming”

Pe rețelele de socializare sunt însă multe sfaturi de care este bine să se țină cont. O româncă a explicat ce trebuie să faci atunci când mergi în această țară și la ce să te aștepți.

”Sfaturi pentru o călătorie liniștită și în siguranță în Turcia. Înregistrați mașina în HGS și asigurați-vă că aveți sold suficient în contul HGS. Înregistrarea o faceți la PTT(poșta Turcă) cu talonul și pașaportul. 

Când ajungeți la porțile de intrare pe autostradă folosiți culoarul HGS, sunt porți de intrare unde vă scoateți un tichet păstrați-l. Sticherul puteți să-l atașați în parbriz cu o clemă, poate schimbați mașina și păstrați numărul. În vamă nu se plătesc decât amenzile de radar fix, radar EDS ,radarele mobile se plătesc pe loc, card sau casch.

Poliția când vă oprește prezentați doar permisul. Radarele mobile sunt obliatoriu semnalizate pe marginea drumului cu un triunghi pe care scrie radar, e pe asfalt sprijinit cu un popic.  

Citește și: Pleci în vacanță în Turcia? Tocmai a mărit taxele pentru poduri și autostrăzi. Uite cât plătești

Pietoni NU au prioritate ei se asigură că nu trece nici o mașină și apoi trec, dacă opriți asigurați-vă că turcul din spate a văzut intenția și frânează. Atenție în orașe la pietoni, scuteriști, hamali ei nu respectă nici o regulă de circulație.

În Turcia prioritatea e de dreapta, dar cine a băgat botul trece nu e vinovat dacă faceți accident, șoferii turci sunt amabili, rar claxonează, doar de atenționare, nu semnalizează la schimbarea de sens, trebuie să vă adaptați stilul de condus la trafic. 

Autostrăzile de stat și tunelurile se plătesc din contul HGS ,anumite poduri și tronsoane de autostradă în parteneriat stat-privat au în partea dreaptă culoar de plată cash-card.

Nu parcați în zona interzisă sau în locuri rezervate persoanelor cu handicap. Faceți asigurare de asistență rutieră gen 9695 și asigurare de călătorie ,un consult medical în privat costă 200 euro. 

Folosiți în Bulgaria Waze să vedeți radarele fixe , 3 bucăți, atenție la limitatoarele de viteza de la trecerie de pietoni 7 bucăți, max 20km/h, rupeți mașina.

Citește și: Vacanță de coșmar pentru o româncă, la un hotel din Turcia. “Sunt cazați pe același etaj cu noi”

În Turcia folosiți Google maps cu harți descărcate pentru ofline. Dacă nu aveți abonament la mobil de la Digi, restul operatorilor au tarife de roaming date nesimțit de mari. Dezactivați datele mobile cu 20 km înainte de a ajunge în vama turcă, au rele puternice și posbil să înceapă taxarea...” a explicat turista româncă pe grupul Forum Turcia.

Postarea a vut un real succes. Mulți utilizatori au reacționat și au comentat. 

Unul dintre ei este de părere însă că șoferii din Istanbul claxonează imediat ce se aprinde lumina verde a semaforului. Dar alții cu comnetat că în România acest lucr se întâmplă ”preventiv”, cu mult înainte de acest moment. 

Altcineva a mai adus amendamente postării:

”- când te oprește politia, prezinți ce ți se cere, nu doar permisul. Mie de fiecare dată mi s-a cerut: pașaport, permis, talon și asigurare.
- așa cum am mai discutat, stikerul HGS nu ești obligat nici să-l cumperi, nici să-i ai în parbriz. Se scanează numărul mașinii.
- la fiecare ieșire, la barierele din dreapta, de obicei ultimele 2 sau doar ultima scrie sus NAKIT și se poate plăti cu cardul sau cash dacă este cineva acolo”, arată un alt utilizator.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te