Te gândești deja la planificarea sărbătorilor de Crăciun? Experții spun că nu e greșit

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.09.2023 - 19:14
Nu e greșit să te gândești la Cărciun din luna septembrie Foto: Unsplash.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Luna decembrie pare departe însă sunt oameni care deja se gândesc la sărbătorile de Crăciun. Deși pare bizar să ne pregătim cu trei luni înainte, experții spun că nu este nimic greșit în această atitudine, din contră.

SHARE

Studiile arată că oamenii iubesc sărbătorile de iarnă și vor să se bucure de atmosfera de basm cât mai bine. Din acest motiv, unii se pregătesc temeinic pentru acest eveniment. 

Astfel că mulți experți spun că acum ar fi un moment bun pentru începerea pregătirilor sărbătorilor de iarnă. Nu vorbim despre prepararea sarmalelor sau a cozonacilor și despre împodobirea bradului.

Te gândești deja la planificarea sărbătorilor de Crăciun? Experții spun că nu e greșit

Deși luna decembrie poate părea încă departe, acum ar putea fi un moment bun pentru a începe să te gândești la cum vei pune bani deoparte pentru Crăciun.

A economisi puțin și adesea în următoarele câteva luni poate părea mai puțin dureros decât încercarea de a găsi o sumă forfetară mare de numerar mult mai aproape de timp.

Citește și: Magazinul unde poți să cumperi decorațiuni de Crăciun încă din luna august. Nu e vorba de Craiova

Sperăm că un pic de planificare anticipată pentru a finaliza Crăciunul ar putea însemna și nevoia de a ne baza mai puțin pe datorii și în lunile de iarnă.

De asemenea, veți avea timp să găsiți și să stabiliți un buget, care vă va fi la îndemână atunci când lucrați la obiectivele de economisire și vă asigurați că nu cheltuiți în exces.

Anul trecut, în Marea Britanie, de exemplu, familiile au cheltuit în medie 600 de lire sterline pentru sărbătorile de Crăciun.

Cum să îți planifici bugetul de Crăciun

Dacă începi devreme planificarea Crăciunului, nu vei fi singur, consideră experții.

Un sondaj recent de la American Express a arătat că trei din 10 (30%) adulți care sărbătoresc sau fac cumpărături de Crăciun au început deja achizițiile din acest an, aprovizionându-se cu cadouri, decorațiuni, felicitări și chiar mâncare și băutură.

Citește și: Cât plătesc marile orașe din România pentru luminițele de Crăciun

Emma-Lou Montgomery , director asociat pentru investiții personale la Fidelity International sugerează: „Folosiți următoarele două luni pentru a vă evalua obiceiurile de economisire și cheltuieli și luați în considerare cardurile de credit și împrumuturile atunci când începeți să planificați sezonul festiv. Acest lucru vă va ajuta să identificați unde puteți face reduceri și vă va ajuta să faceți buget realist pentru dăruirea de cadouri din acest an.”

Ea vă sugerează să faceți o parte din economii automate, astfel încât să puneți deoparte sume mici în timp, fără a fi nevoie să vă gândiți la asta.

„Uneori, cea mai mare barieră în calea economisirii este sarcina de a muta manual banii”, spune Montgomery.

„Evitați această problemă devreme, creând o retragere automată din contul dvs. fie într-un cont de economii, fie într-un pot de Crăciun dedicat.

Citește și: FOTO Olguța Vasilescu amenajează Târgul de Crăciun 2023 la 40 grade. Căsuța lui Moș Crăciun e gata

„Dacă aveți în vedere un buget festiv, acest lucru este deosebit de util, deoarece puteți economisi cu ușurință o anumită sumă în fiecare săptămână sau lună, cu un stres minim.”

Ban Mahsoub, director de cheltuieli și economii la Tesco Bank , adaugă că puteți reduce presiunea asupra vasului de economii de Crăciun bifând articole de pe lista de cadouri festive pe măsură ce le vedeți în vânzări.

„O sortare devreme vă va permite să profitați la maximum de vânzările sezoniere, deoarece există adesea cadouri perfecte disponibile pe tot parcursul anului, pe care le puteți cumpăra și păstra pentru sezonul cadourilor.

Făcând un pic de cumpărături acum, veți putea, de asemenea, să împărțiți costurile pe câteva luni și să vă recuperați cheltuielile într-un timp mai scurt.”

Schemele de loialitate ale comercianților cu amănuntul ar trebui, de asemenea, analizate pentru a vedea unde puteți economisi niște bani”, a transmis ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te