Tatăl unui mare artist, acuzat că și-a otrăvit iubita, pe Miss România. Ucigașul o face din gelozie

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.07.2023 - 12:50
Tatăl unui mare artist, acuzat că și-a otrăvit iubita, Tita Cristescu - Foto: Arhivă
Tatăl unui mare artist, acuzat că și-a otrăvit iubita, Tita Cristescu - Foto: Arhivă

Tatăl celui mai mare regizor român Liviu Ciulei, va fi acuzat că și-a ucis iubita, care fusese Miss România. Suspiciunea va plana asupra sa mulți ani, până când criminalul va recunoaște fapta abominabilă comisă.

SHARE

Liviu Ciulei, poate cel mai influent regizor român, s-a născut în urmă cu exact 100 de ani. A fost regizorul celui mai bun film românesc „Pădurea Spânzuraților”. El va primi premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru filmul Pădacurea spânzuraților. Pelicula îi are cap de afiș pe Anna Szeles, Victor Rebengiuc, Gina Patrichi.

Tatăl său a fost un personaj al perioadei interbelice. El avut o viață plină de aventuri și o acuzație de crimă.

Găsită moartă de Crăciun

Tatăl regizorului avea o aventură cu Tita Cristescu, prima Miss România. De Crăciun, în 1935 a fost găsită în apartamentul ei otrăvită cu cianură. Tatăl ei face plângere la poliție acuzându-l de crimă pe Liviu Ciulei, antreprenor bogat. Era amantul ei de mai mulți ani. Tita a fost înmomântată la Cimitirul Belu, dar fără ceremonie religioasă.

Citește și: Valentin Uritescu a luptat 50 ani cu boala care, în final, l-a ucis. A dat cu banul dacă se însoară

Disparția Miss România a stârnit rumoare și o veritabilă teorie a conspirației. Ziarul Universul a scris că moartea Titei s-ar fi putut datora faptului că având relații în lumea bună ar fi fost atrasă într-o agenție de spionaj. 

A fost cel mai mediatizat scandal de moravuri din perioada interbelică. Presa s-a ocupat vreme de un an de detaliile crimei, de proces, scotocind viețile celor doi amanți - Tita și Liviu Ciulei, tatăl celebrului regizor.

Citește și: Arestat, bătut, cel mai mare actor român de comedie moare după două zile. Avea doar 65 de ani

Lumea s-a împărțit în două. Una credea că Tita era o victimă inocentă a unui om bogat, iar cei care îl sprijineau pe Ciulei credeau că acesta a fost atras într-o capcană de forțe oculte. Erau premise pentru o crimă pasională dat fiind că după șase ani de iubire Tita alesese să se mărite cu un diplomat numit Cuza Hotta stârnind gelozia lui Ciulei.

Deși era mai în vârstă și avea doi copii, Ciulei a făcut o pasiune bolnăvicioasă pentru Tita, aflăm din lucrarea lui Dan-Silviu Boerescu - „Povești tulburătoare de iubire din vechii București”, o lucrare extrem de documentată. 

Gelozia lui Ciulei

În seara zilei de Ajun, Tita se întoarce acasă de la cinematograf. Servitoarea a întâmpinat-o și i-a spus că Liviu Ciulei i-a adus o cutie de bomboane. Tita a mâncat două sau trei bomboane. La scurt timp, i s-a făcut rău sub ochii mai multor persoane care se aflaua la ea. A fost găsită moartă, medicii chemați în ajutor neputând face nimic. 

A lăsat la moartea ei o avere imensă între 3 și 5 milioane de lei multe blănuri, un apartament într-o zonă centrală. 

Peste câteva zile vine și autopsia care e clară - moarte prin otrăvire cu cianură.  Suspecții au fost audiați primii, iar slujnica prima scoasă de pe lista de suspecți. Era considerată o femeie înapoiată de la țară care nu putea pune la cale un plan diabolic. A urmat un proces de răsunet în care Liviu Ciulei a fost acuzat de crimă pasională. Certurile și amenințările dovedite de martori îl incriminau. 

Pentru că nu au putut strânge destule dovezi, Ciulei a fost achitat.

Criminalul recunoaște

Misterul a fost dezlegat de un preot. Chemat la spovedania unei bătrâne aflate pe moarte, chiar servitoarea din noaptea morții Titei, aceasta a mărturisit că ea e criminala. Pentru că stăpâna era prea frumoasă, avea tot și ea nimic. 

Preotul a spus poliției și astfel misterul a fost elucidat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te