Strania tragedie din viața actriței Ruxandra Sireteanu. „În timpul ăsta soțul meu chiar se stingea”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 16.02.2024 - 15:14
Strania tragedie din viața actriței Ruxandra Sireteanu - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”
ruxandra sireteanu

Strania tragedie din viața actriței Ruxandra Sireteanu. Acum 10 ani, pe 18 februarie 2014, marea artistă se stingea, răpusă de un cancer. Iubită mai ales de publicul pieselor de la Teatrul Nottara, dar și de cinefili, ea a avut parte de un episod de un dramatism ciudat, în 2010

SHARE

Strania tragedie din viața actriței Ruxandra Sireteanu. Marea artistă care a jucat o viață la Teatrul Nottara a trecut la cele veșnice acum un deceniu, pe 18 februarie 2014. Viața sa a fost plină de realizări profesionale, dar, în viața personală, o dramă, ca o coincidență ciudată și funestă, a trăit-o în 2010, pe când se afla pe scenă.

Strania tragedie din viața actriței Ruxandra Sireteanu. „În timpul ăsta soțul meu chiar se stingea”

Ruxandra Sireteanu s-a născut pe 20 decembrie 1943, la Craiova, fiind fiica actorului Nicolae Sireteanu, iar decizia de a păși pe urmele tatălui a venit la vârsta de doar 3 ani, după ce a văzut un spctacol în care juca chiar părintele său. 

„Pentru mine, teatrul este dragostea şi chinul meu. Nici nu ştiu cum au trecut atâţia ani de când am urcat pe scenă. Cred că am fost pentru prima oară la teatru când aveam trei ani, ca să-l văd pe tatăl meu, marele om şi marele actor Nicolae Sireteanu, care juca în „Hoţii” de Schiller, la Teatrul Naţional din Craiova.

Atunci… m-am hotărât să devin actriţă, şi m-am ţinut de cuvânt. N-am avut niciodată alternativă fiindcă actorie mi-am dorit să fac întotdeauna”, a mărturisit actrița într-un ultim interviu, acordat pentru Radio România Cultural.

În aceeași notă de precocitate, Ruxandra Sireteanu a debutat la vârsta de 10 ani pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cu rolul Maia, din piesa „Platon Krecet”, în regia lui Alexandru Finţi.

„La 10 ani jucam într-un spectacol la Teatrul Național, un rol bun pentru vârsta mea. Și-l aveam partener pe George Calboreanu. Eu am copilărit alături de tatăl meu, actorul Nicolae Sireteanu, și de prietenii lui, pentru mulți din generația dvs. poate nume necunoscute, din păcate.

Nici studenții mei nu prea știau de ei: George Calboreanu, Jules Cazaban, George Vraca. Acești oameni veneau la mine acasă. Emoțiile vin acum, când mă gândesc la ei, dar atunci era ceva firesc.

La 10 ani, când eram drăgălașă, am jucat acel rol de pionieră vreo doi ani, până când mi-au crescut sânii și a intrat în rolul meu din spectacolul acela de succes, după o piesă rusească, Sanda Toma!”, spunea actrița într-un interviu di 2013, pentru yorick.ro.

Ruxandra Sireteanu a jucat 40 de ani pe scena Teatrului Nottara - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1965,  la clasa profesorilor Ion Finteşteanu şi Sanda Manu.

Fiind printre primii din promoția sa, a putut să-și aleagă viitorul loc de muncă, așa că a mers, fără să ezite, la Teatrul Național din Craiova, orașul natal.

 „Am avut privilegiul să aleg și m-am dus la Naționalul din Craiova, dacă tot mă născusem la Craiova, în anii când tata jucase acolo (n.r. - Nicolae Sireteanu a murit în 1963). Veni, vidi vici. Am ajuns colegă cu oameni care mă știau de când aveam câțiva anișori, iar primul rol a fost, la 21 de ani,  Catarina din „Îmblânzirea scorpiei”“, spunea Sireteanu în același interviu penru yorick.ro.

În anul 1968 a primit o bursă de două luni la Paris, la Maison des jeunes, condusă de Jean-Louis Barrault şi Tania Balachova.

A murit acum 10 ani, pe 18 februarie

A apărut în în numeroase filme, printre acestea numărându-se "Divorţ... din dragoste" (1992), "Capul de răţoi" (1992), "Crucea de piatră" (1994), "Această lehamite" (1994), "Aştept provincia" (1995), "Terente - Regele bălţilor" (1995), "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (2003), "Dulcea saună a morţii" (2003) și "Păcală se întoarce" (2006).

Din 1972, Ruxandra Sireteanu a jucat la Teatrul Nottara din Bucureşti, deasupra căruia a și locuit, de altfel, într-un apartament cochet, vreme de 40 de ani. 

În perioada 1992 - 1995 a fost profesoară la Facultatea de Teatru a Universităţii Hyperion din Bucureşti.

Totodată, Ruxandra Sireteanu a făcut dublaje la desene animate şi şi-a împrumutat glasul sa pentru personaje din spectacole de teatru radiofonic.

În plus, a fost una dintre vocile care narau documentarele din populara emisiune TVR, „Teleenciclopedia”.

Dar viața marii actrițe a avut o mare cumpănă. Un episod tragic dar și straniu, în același timp, povestit de ea însăși: soțul său a murit, fix când ea intepreta pe scenă un rol în care trebuia să vorbească - ciudat moment - cu „soțul” din piesă care murise și era pus într-un coșciug.

„Într-un fel, nu poți să desparți viața de pe scenă de viața de zi cu zi. Să dau un exemplu. În 2010, repetam pentru un spectacol la Teatrul George Ciprian din Buzău și, în rol, personajul meu trebuia să vorbească cu soțul mort, care era într-un coșciug. Iar în timpul ăsta soțul meu chiar se stingea… Au fost câteva luni foarte, foarte grele”, a dezvăluit actrița în interviul pentru yorick.ro.

Acum 10 ani, pe 18 februarie 2014, Ruxandra Sireteanu își lua adio de la viață, răpusă de un cancer, cu care se lupta de mai multă vreme. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te