Ce este interzis să faci de Sfinții Mihail și Gavriil pentru noroc. Sărbătoriți pe 8 noiembrie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.11.2023 - 18:12
Sfinții Mihail și Gavriil . Tradiții și superstiții Foto: arhivă

În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mihail și Gavriil, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor spre Rai. Românii au o serie de tradiții și superstiții legate de această zi.

SHARE

Românii îi sărbătoresc în fiecare an, pe 8 noiembrie, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ei sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai. 

Creștinii ortodocși cau o serie de superstiții legate de această zi în care aproximativ 1,5 milioane de români își serbează onomastica. 

Tradiții și superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Ce să faci să-ți meargă bine

Credincioșii spun că  Arhanghelul Gavriil a fost cel care a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-I vestească minunea nașterii Mântuitorului. Tot el a fost cel care a dus vestea lui Ioachim și Anei.

Arhanghelul Mihail este mai venerat decât Gavriil. El este simbol al biruinței și al dreptății. Este de cele mai multe ori reprezentat purtând în mâini o sabie și respectiv cheile Raiului. 

Tot el veghează și asupra bolnavilor. În credința populară se spune că dacă veghează la capul bolnavului, acesta moare iar dacă se află la picioare, bolnavul va continua să trăiască.

Citește și: Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil

În Bucovina, Arhanghelii sunt sărbătoriţi pentru că “ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora“.

Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei şi ard păcatele sufletelor. În satele şi târgurile bucovinene se făceau şi se fac şi astăzi, de 8 noiembrie, pomeniri şi praznice pentru cei morţi.

În zonele de munte, cei doi Arhangheli sunt și patronii oilor. Ciobanii făceau o turtă mare din făină de porumb – turta arieților (arieți – berbecii despărțiți de oi). Această turtă se consideră a fi dătătoare de fertilitate.

În dimineața zilei de 8 noiembrie, ciobanii o aruncau în târla oilor. Dacă aceasta cădea cu fața în sus era motiv de bucurie și semn de vremuri bune pentru ciobani, dacă cădea cu fața în jos era semn de mare necaz și vremuri grele.

În sâmbăta dinaintea sărbătoririi se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date la pomană pentru morţi, se numesc “Moşii de Arhangheli“. Fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi “lumină de veci” în lumea de dincolo.

Se aprind lumânări şi se dau de pomană atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare

Ziua de 8 noiembrie se mai numeste și “Vara Arhanghelilor” și ține numai o zi.

Tradițiile populare românești sunt extrem de bogate și pline de credință și magie. Acestea sunt numai câteva exemple de datini culese din folclorul nostru, conform observatornews.ro.

De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morții.

Câți români sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, este vorba despre de 1.447.117 de persoane, dintre care 630.814 femei şi 816.303 bărbaţi care poartă numele de Gabriel/Gabriela sau Mihai/Mihaela ori derivate ale acestora.

La bărbaţi, cele mai întâlnite prenume sunt Mihai - 371.106 şi Gabriel 313.135. Se mai întâlnesc prenumele Mihail - 59.739, Mihăiţă/Mihaiţă - 29.452, Mihnea -10.733, Gavril - 17.575, Gavrilă - 6.330, Gabi - 4.141 şi Mihalache 1.552.

Citește și: Aproape 1,5 milioane de români își serbează onomastica, de ziua Sfinților Mihail și Gavril

La prenume feminine, cele mai frecvente sunt Mihaela - 367.617 şi Gabriela - 251.588. Conform site-ului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, la femei, se regăsesc şi următoarele prenume: Mihaiela - 6.535, Gabi - 3.453, Mihaila - 807, Mihăiţa/Mihaiţa - 589 sau Găbiţa/Gabiţa - 180.

Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe data de 8 noiembrie.

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui și a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceștia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soției lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger pe pământ, dintr-odată; Arhanghelui Mihail o ține și dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obișnuiască oamenii cu el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te