Satul din Transilvania, cu peisaje ca din basme, unde localnicii se temeau de uriași. Cum se apărau

DE Alin Crișan | Actualizat: 31.05.2023 - 22:17
Saschiz - Foto: Dreamstime/ Călin Stan

Un sat din Transilvania are peisaje superbe, ca în basme. Localnicii din comună îşi amintesc de poveştile spuse de bunici şi străbunici despre uriaşii care trăiau odată într-o cetate construită pe cel mai înalt deal din zonă.

SHARE

Deși este superb, puțini sunt turiștii care îl vizitează, fiindcă nu prea este cunoscut la nivel național. Dacă vei trece pe aici, nu vei mai dori să pleci, datorită frumuseții unice și aerului răcoritor.

Satul din Transilvania cu peisaje ca din basme

Locul se află în Ardeal și este considerat printre cele mai minunate din regiune.

Se găsește la poalele unor dealuri împădurite, la trei ore de Cluj-Napoca și se poate ajunge aici cu mașina. 

Vei descoperi tradiții și obiceiuri inedite, dar și o legendă interesantă.

Este vorba despre satul Saschiz din județul Mureș, atestat documentar în intervalul 1308-1310, potrivit știridecluj.

Citește și: De ce a fost betonat gorunul lui Horea, vechi de 400 de ani? Misterul îngropat la rădăcina lui

Bătrânii spun că în zonă au supraviețuit cu secole în urmă uriași, într-o cetate ridicată pe cel mai înalt deal din teritoriu. Aceștia reprezentau un real pericol pentru oameni.

Acum că l-ai descoperit și dacă ți-ai propus să-l vizitezi, trebuie să știi că în satul Saschiz din județul Mureș sunt mai multe obiective turistice. Poți merge să vezi Cetatea Țărănească, construită pe ruinele unei vechi fortificații romane, Biserica Fortificată Saschiz.

Legenda uriașilor din Saschiz

În trecut, în Saschiz, exista credinţa că Cetatea Uriaşilor era situată într-un loc destul de izolat - în care arheologii au scos la iveală urmele unei aşezări preistorice - unde azi trăiesc stejari seculari, iar uriaşii de aici aşteptau un semn de necredinţă din partea oamenilor pentru a ieşi din nou în lume.

Sătenii spun că pentru a se feri de răzbunarea uriaşilor, oamenii au adunat de pe coastele dealurilor pietrele rotunde pe care uriaşii le-ar fi putut arunca asupra lor şi le-au înşirat pe la porţile caselor lor. 

Cu aceste pietre oamenii au pavat apoi drumurile şi astfel s-a născut ceea ce localnicii numesc 'floaster'.

Legenda din Saschiz mai spune că uriaşii, dacă prindeau un om aflat pe câmp, îl puneau în surţă şi se jucau cu el, însă nu există poveşti despre întâmplări înfricoşătoare legate de aceşti uriaşi.

Citește și: Misterul „El Dorado-ului” de România: Locul unde au fost descoperite două minerale unice în lume

Cetatea Uriaşilor sau Huhnenburg, cum o denumeau saşii, este situată la 4 kilometri nord de comuna Saschiz, într-o zonă de păşunat denumită de localnici Volsoc. 

Cercetările au scos la iveală că Cetatea Uriaşilor are o formă circulară, este situată pe un platou înalt de 681,5 metri, epistolar, are diametrul de 60 de metri, iar la 150 de metri mai jos de vârf, aceasta este înconjurată de o terasă bine păstrată pe laturile de sud-vest şi nord-vest.

Profesorul Alin Pora, care a contribuit la realizarea Monografiei comunei Saschiz, a arătat că această Cetate a fost cercetată de o echipă de arheologi din Cluj în anul 1949, care a făcut mai multe sondaje în zonă, ocazie cu care au scos la iveală fragmente de ceramică de tip Coţofeni, un tip de ceramică specific anilor 2500 - 1800 înainte de Hristos, care se găseşte în interiorul primelor cetăţi locuite de pe teritoriul comunei.

Ceramica de acest tip a fost găsită în mai multe zone ale ţării, dar şi pe teritoriul judeţului Mureş, la Albeşti şi Sighişoara, dar şi în zone apropiate, Rupea (judeţul Braşov) sau Bratei (judeţul Sibiu). În urma acestor descoperiri, Cetatea Uriaşilor a fost datată în jurul anilor 2500 îHr -1800 îHr, iar cercetările au scos la iveală faptul că aşezarea în această zonă a contribuit la apărarea locuitorilor din interiorul cetăţii împotriva invadatorilor şi a intemperiilor vremii.

Faptul că Cetatea Uriaşilor era un loc de apărare este dovedit de faptul că în sprijinul apărării cetăţii exista şi aşa numitul 'val de pământ', care este specific aşezărilor din neoliticul dezvoltat.

Citește și: Enigma satului din Apuseni unde Soarele răsare de două ori. A impresionat întreaga Europă

În Monografia comunei Saschiz se mai arată că sondajele arheologice efectuate de specialiştii în domeniu, începute în jurul anilor 1950 şi continuate mai târziu, întăresc faptul că istoria acestor aşezări începe încă din preistorie.

Astfel, în împrejurimile comunei au fost atestate aşezări din cele mai vechi epoci istorice, mai precis din epoca bronzului, iar aceste urme ale civilizaţiei pot fi observate în nordul comunei, în locul numit Cetatea Uriaşilor dar şi în interiorul Cetăţii Ţărăneşti, care există şi astăzi, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te