Spălator de vase la Paris, iubit al lui Marilyn Monroe, are o stea la Hollywood. Ignorat în România

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.02.2023 - 18:45
Imagine din filmul "How to Marry a Millionaire" cu Marilyn Monroe - Foto: Profimedia Images

Jean Negulesco (Ioan Negulescu), un român născut exact în anul 1900 la Craiova, avea să cucerească Hollywood-ul și, la propriu, pe Marilyn Monroe. Este considerat între primii 10 regizori americani din epoca de aur a Hollywood-ului.

SHARE

S-a născut pe 26 februarie 1900 la Craiova şi a avut o fire aventuroasă.

Talentul pentru artă se arată timpuriu, când tânărul Jean Negulesco, cercetaș voluntar în rândurile Crucii Roșii în timpul Primului Război Mondial, schițează un portret al lui George Enescu. Jean Negulesco se hotărăște să devină pictor atunci când maestrul George Enescu, căruia i-a plăcut un desen, îl cumpără cu un preț ridicat. 

Citește și: FOTO Cine a fost marea iubire a Andreei Marin înainte de Ștefan Bănică. „Am fost complet distrusă”

După ce a început ca pictor, a devenit decorator de scenă. Din decorator de scenă a devenit desenator, apoi producător, scenarist și, în cele din urmă, regizor.

A lucrat în restaurante și a spălat vase pentru a-și plăti cursurile de pictură. Când a izbucnit Primul Război Mondial, s-a înrolat în armata franceză și a lucrat în spitalele de campanie, îngrijind răniții de pe Frontul de Vest.

După război, s-a întors la Paris și a urmat cursuri de pictură ținute de Constantin Brâncuși. S-a întors în România, unde și-a câștigat un nume bun ca pictor și a reușit să vândă aproximativ 150 de tablouri. 

O viață de film

S-a mutat la Paris, Franța, la începutul anilor 1920 și a început să lucreze ca decorator de scenă. A părăsit Franța pentru America, în 1927, unde și-a expus o parte din tablouri.

A călătorit prin SUA vânzând portrete făcute pe drum. S-a stabilit în California și a început să lucreze ca portretist. În 1932, "Paramount Pictures" l-a angajat pentru regizorul Benjamin Glazer în calitate de desenator și consilier tehnic pentru a concepe diverse scene fără a încălca "Codul Hays".

În 1932 îl regăsim la 'Warner Bros' ca regizor secundar pentru filmul 'A Farewell to Arms'. Prima sa apariție în industria cinematografică a fost conceperea unei scene de viol în filmul "The Story of Temple Drake", din 1933.
A fost convins de criticul de artă Elie Faure să finanțeze și să regizeze primul său film experimental, "Three and a Day", în care a jucat Mischa Auer.

Citește și: A fost partenera lui Amza Pellea. Timp 40 de ani e dată dispărută. Se reîntoarce la prima iubire


A început să fie tot mai implicat în industria cinematografică în 1934 și, încet-încet, a devenit producător și apoi regizor.

Filmul „Marry a Millionaire" cu Marilyn

Negulesco a primit sarcina de a regiza filmul "Șoimul Maltez", în 1941, dar a fost înlocuit de John Huston după numai două luni de filmare. 
A regizat filmul "Johnny Belinda" în 1948. Era povestea unei surdo-mute care a fost violată și a avut un copil, iar apoi și-a ucis torționarul. Filmul a fost nominalizat la premiul Oscar pentru "Cel mai bun regizor", iar vedeta Jane Wyman a primit premiul Oscar pentru "Cea mai bună actriță". Deși 'Warner Bros' a câștigat aproape 4 milioane de dolari din acest film, Negulesco a fost concediat.

Citește și: O tânără reapare la 15 ani după ce a fost dată dispărută. Părinții nu o recunosc. Prea multă durere


El a acceptat să regizeze filme pentru '20th Century Fox' cu contracte separate din 1948 până în 1958. A mai realizat un film noir numit "Road House" în 1948, cu Ida Lupino și Richard Widmark în rolurile principale.
A primit recenzii foarte bune pentru filmul său de război "Three Came Home", pe care l-a realizat în 1950. În același an, l-a regizat pe Alec Guinness în filmul 'The Mudlark' în Anglia.
În 1953 a realizat "Titanic", care a avut un succes moderat, și a filmat primul său film în Cinemascope, intitulat "How to Marry a Millionaire", cu Marilyn Monroe, care se afla la apogeul carierei sale de actriță la acea vreme. Pentru acest film a fost nominalizat la premiul Oscar.

Despre aceasta, celebrul regizor obișnuia să spună: „Monroe e visul împlinit al oricărui bărbat din lumea largă. Este femeia cu care visezi și trebuie să-ți înșeli nevasta".

Actrița a fost, o vreme, iubita marelui regizor român

A lucrat cu nume urișe: Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Marilyn Monroe, Lauren Bacall sau Joan Crawford. 
A regizat Titanicul în 1953 şi alte 85 de filme la Hollywood, a avut mai multe nominalizări la Oscar, a fost prieten cu Picasso, Greta Garbo...
Chiar dacă nu a primit celebra statuetă, care recompensează excelența în domeniul cinematografic, Jean Negulesco a primit premiul BAFTA pentru filmul „Cum să te măriți cu un milionar”.
În Los Angeles, pe Hollywood Walk of Fame, o stea îi poartă numele. În Craiova, numele său apare doar pe plăcuţa unei străzi...

Câteva repere

Jean Negulesco ''se remarcă în anii 40 printr-un solid profesionalism, specializându-se în melodrame răscolitoare, gen pe care ulterior îl abandonează în favoarea unor strălucitoare, dar superficiale, comedii sentimentale'', se menţionează în lucrarea citată mai sus. Amintim dintre filmele sale: ''Singapore Woman'' (''Femeia din Singapore'') (1941); ''The Mask of Dimitrios'' (''Masca lui Dimitrios'') (1944); '

'Three Strangers'' (''Trei străini'') (1946); ''Humoresca'' (1946); ''Johnny Belinda'' (1948); ''Phone Call from a Stranger'' (''Telefon de la un străin'') (1952); ''How to marry a millionaire'' (''Cum să te măriţi cu un milionar'') (1953); ''Three Coins in the Fountain'' (''Trei bănuţi în fântână'') (1954); ''The rains of Ranchipur'' (''Ploile din Ranchipur'') (1955); ''Boy on a Dolphin'' (''Băiatul pe delfin'') (1957);

''A certain smile'' (''Un anume zâmbet'') (1958); ''The gift of love'' (''Darul dragostei'') (1958); ''Count your blessings'' (''Binecuvântarea'') (1959); ''Jessica'' (1962); ''The pleasure seekers'' (''Căutătorii de plăceri'') (1964); ''The invincible six'' (''Cei şase invincibili'') (1969). Jean Negulescu a lăsat şi un volum de memorii, intitulat ''Things I did ...and Things I think I did''.

Meritele regizorului Jean Negulescu au fost recunoscute, între altele, prin organizarea de retrospective în multe oraşe ale lumii, precum Paris, New York, Tokio, Madrid. De asemenea, guvernul Franţei i-a acordat titlul de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

După 1990, Jean Negulesco a devenit membru de onoare al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), iar în 1992 a devenit membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, o stradă din municipiul Craiova poartă numele celebrului regizor.

Jean Negulesco a murit la 18 iulie 1993 la Marbella, în Spania.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te