Românii călătoresc tot mai des cu ajutorul certificatului verde

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.11.2021 - 20:59
Românii călătoresc tot mai des cu ajutorul certificatului verde. Foto Vola.ro

Valul patru pandemic nu a descurajat călătoriile. Românii călătoresc tot mai des cu ajutorul certificatului verde, arată un studiu realizat de Vola.

SHARE

Turiștii români care s-au vaccinat deja ori au trecut prin boală evadează spre țări din vestul Europei, care au depășit deja valul patru al pandemiei de coronavirus.

Italia, Marea Britanie, Spania, Germania sau Franța sunt printre cele mai căutate destinații de călătorie în rândul românilor în această toamnă. În aceste țări, restricțiile pentru cei care dețin certificatul verde sunt minime, atracțiile turistice sunt deschise, iar viața de zi cu zi seamănă tot mai mult cu cea pe care o știam cu toții, de dinainte de pandemie.

Citește și: Livrările de oxigen medicinal au crescut cu 450% în pandemie, spune o firmă de profil | Newsweek Romania

Se conturează astfel un nou trend în turism: deși ne apropiem cu pași repezi de finalul toamnei, iar vremea nu mai este neapărat prietenoasă, deținătorii certificatului verde își doresc să călătorească și rezervă tot mai des vacanțe last-minute de tip city-break spre marile capitale europene.

Obiceiurile de călătorie de dinainte de pandemie ne-ar fi indicat că nu ne mai aflăm în sezonul acestui gen de călătorii de scurtă durată, însă procentul încă mic de români vaccinați și numărul în creștere de îmbolnăviri duce la o schimbare de paradigmă tot mai pronunțată în ceea ce privește cererea de produse turistice din România. 

155 euro, prețul mediu al unui bilet de avion pe rutele europene cele mai iubite de români

Tarifele la biletele de avion sunt mai prietenoase decât în trecut, companiile aeriene având frecvent promoții. Astfel, pentru un bilet pe una dintre cele mai solicitate rute, București-Milano, românii scot din buzunar circa 35 de euro. Pentru un zbor până la Londra, românii plătesc, în medie, 103 euro, iar pentru Dublin 64 euro, conform datelor colectate de specialiștii Vola.ro. La polul opus în topul celor mai vândute rute în luna octombrie se află Dubai, destinație pentru care se plătește, în medie, 313 euro pe biletul de avion cu plecare din București, iar dintre destinațiile europene Barcelona sau Lisabona sunt cele cu tarifele de zboruri cele mai piperate.

Dată fiind cererea crescută pentru destinații cu o comunitate mare de români și multiple atracții turistice, cum ar fi Italia, Marea Britanie sau Belgia, dar și nesiguranța asociată sejururilor în România pe fondul multiplelor schimbări și restricțiilor tot mai severe ce conduc la anularea unor evenimente sau desfășurarea lor fără spectatori (de exemplu Turneul de tenis de la Cluj Napoca sau Turneul de DOTA 2 de pe Arena Naţională din Bucureşti) și, implicit, scăderea interesului pentru destinații interne, adesea biletele de avión pe rute externe pot fi achiziționate cu prețuri mai mici decât acelea plătite pentru un zbor intern în România.

Citește și: Numărul vaccinărilor anti-COVID continuă să descrească: doar 78.400 de persoane imunizate în 24h | Newsweek Romania

Astfel, pentru călătorii interne în România, tariful mediu al biletelor de avion este de 114 euro per segment de zbor. Adesea, turiștii plătesc mai puțin pentru a se întoarce din Londra, Madrid, Paris sau Bruxelles la București decât pentru a zbura de la Cluj la București, rută internă cu preț mediu de 130 de euro în luna octombrie.

Totodată, dacă în luna septembrie a acestui an, rutele interne au fost cele mai solicitate, odată cu noile restricții COVID-19 impuse în România, rezervările pentru zborurile care unesc cele mai mari orașe din România au suferit o ușoară scădere. Turismul de afaceri și vizitarea rudelor și prietenilor rămân principalele motive pentru călătoriile interne, acești turiști nefiind neapărat afectați de schimbările anunțate de către autorități.

Pe lângă reîntâlnirea cu familiile sau prietenii plecați peste hotare, cel mai important factor care îi convinge pe români să planifice o vacanță în această perioadă este nevoia de relaxare, eliberarea de stres și, tot mai adesea, dorința de a se bucura cât mai repede de normalitatea care momentan pare destul de departe în România. Anterior, volatilitatea listei semafor și riscul de a intra în carantină la întoarcerea din vacanță îi reținea pe români din a călători. Acum, însă, grație certificatului verde,

 

 

lucrurile sunt cu mult simplificate, iar turiștii vaccinați sau trecuți prin boală în ultímele șase luni pot reveni în România din orice țară fără a fi necesară testarea COVID sau carantina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te