Recunoașteți personajul? Joacă în „Mihai Viteazul” și cu Victor Rebengiuc. „Dispare” la 38 de ani

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.06.2024 - 18:17
Actrița care a „dispărut” la 38 de ani, aici alături de Victor Rebengiuc - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
in Mihai Viteazul
in film
actrita acum

Personajul feminin de mai sus este o actriță care a jucat în „Mihai Viteazul”, fiind considerată una dintre marile frumuseți ale cinematografiei românești din anii '70. Dar, brusc, la doar 38 de ani, s-a „evaporat” din lumea filmelor și puține lucruri s-au mai știut despre ea.

SHARE

Personajul de astăzi este o actriță care a jucat în „Mihai Viteazul” și a avut ca parteneri în alte pelicule nume precum Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică sau Florin Piersic. Dar, la doar 38 de ani, a „dispărut” brusc din cinematografia românească.

Recunoașteți personajul? Joacă în „Mihai Viteazul” și cu Victor Rebengiuc. „Dispare” la 38 de ani

A fost considerată una dintre cele mai frumoase actrițe din România anilor '70 și a jucat în mai multe filme importante ale acelei perioade.

Una dintre aparițiile cele mai spectaculoase a rămas cea din „Mihai Viteazul” (1971), în care a intepretat rolul arhiducesei Maria Cristina de Graz, nepoata împăratului Rudolf al II-lea și soția lui Sigismund Báthory, principele Transilvaniei, întruchipat de Ion Besoiu.

Marea popularitate a filmului, i-a asigurat și ei o vizibilitate sporită, fiind distribuită, ulterior, în alte câteva producții majore ale epocii.

Citește și: Peripețiile lui Jean-Paul Belmondo în România. Cine era actrița cu care a avut o relație pasională?

A jucat alături de monștri sacri ai ecranului românesc, de la Amza Pellea și Victor Rebengiuc, la Florin Piersic, Gheorghe Dinică și mulți alții

Maria Clara Sebok (sau Klára Sebők) s-a născut la data de 15 august 1942, la Vlăhița, în județul Harghita, conform cinemagia.ro.

În „Mihai Viteazul” a interpretat rolul soției lui Sigismund Báthory, jucat de Ion Besoiu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

A absolvit Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István” din Târgu Mureș, în 1967, după aceea fiind repartizată la Teatrul Maghiar de Stat din Satu Mare, ulterior ajungând la cel din Cluj.

A debutat cinematografie în „Cartierul veseliei” (1965), apoi, după succesul cu „Mihai Viteazul”, a apărut în pelicule precum „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” (1972), „Conspirația” (1973), „Capcana” (1974), „Bietul Ioanide (1980)”, „Al treilea salt mortal” (1980).

Dar, după 1980, la doar 38 de ani, Clara Sebők a dispărut, pur și simplu, din lumea cinematografiei nostre, rămânând la „scândura” scenei teatrului.

Citește și: O actriță fermecătoare dispare misterios în glorie la 38 ani. Ce imagine apare cu ea după 4 decenii

Mai mult, în 1988 s-a mutat în Ungaria, alături de soțul său un actor născut la Târgu Mureș, Sándor Héjja, care a jucat ani de-a rândul la Cluj.

Clara Sebők, la 30 de ani, în filmul „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” - Foto: playtech.ro

Cel puțin așa spun puținele informații apărute despre ea. Din păcate, în 1995, acesta ar fi decedat.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 82 de ani, în 2023, un cunoscut de-ai actriței a scris pe Facebook un mesaj care conținea și câteva detalii despre aceasta.

Citește și: Cezara Dafinescu renunță la căsnicia cu George Motoi pentru marea iubire. Vor fi împreună doar 7 ani

„Klára Sebők, actriță, laureată a Premiului Aase, actriță de film, soția lui Sándor Héjja. A fost membră a Ansamblului de dansuri populare secuiești din Târgu Mureș.

După absolvirea Institutului de Artă Dramatică Szentgyörgyi István Szentgyörgyi din Târgu Mureș, s-a angajat în 1967 la teatrul din Cluj, iar în 1988 s-a mutat în Ungaria împreună cu soțul ei, Sándor Héjja, și a semnat un contract cu Teatrul Național din Pécs.

Este o actriță extrem de versatilă. Numărul spectacolelor sale înregistrate în baza de date a teatrelor este de 46. Ea poate fi văzută și în trei înregistrări de teatru pentru televiziune”, se scrie în respectiva postare.

Tot din rândurile respective mai aflăm că actrița a mai apărut și în cinci filme și seriale TV ungurești. În plus, este postată o imagine mai actuală cu actrița.

Maria Clara Sebők, într-o imagine mai actuală - Foto: Facebook

De asemenea, o fotografie de colecţie în care apar Florin Piersic şi Maria Clara Sebők, din 1974, cu dedicația și semnătura actorului, s-a vândut la o licitație pornind de la suma de 50 de euro.

Cadrul foto, realizat de marele maestru fotograf Aurel Mihailopol, a fost utilizat, de asemenea, pentru afișul filmului românesc „Agentul straniu” - din același an, 1974 - în care Sebők și Piersic au jucat rolurile principale. 

Citește și: Julieta Szönyi, actrița din „Toate pânzele sus”: „Frumusețea m-a încurcat”. Se retrage la 40 de ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te