Recunoașteți personajul? Celebra actriță ce a trăit din croitorie în plină glorie. Marile ei iubiri

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.03.2024 - 12:02
Celebra actriță ce a trăit din croitorie în plină glorie - Foto: Facebook/Cineclic
cu daneliuc
cu ovidiu iuliu moldovan
tora

Personajul din imagine este o celebră actriță care a trăit din croitorie în plină glorie. Marile ei iubiri dar și pierderile tragice i-au marcat existența. Dar, în final, poate privi cu mândrie în urmă și cu optimism spre viitor. Pe 22 martie împlinește 73 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi este o celebră actriță care a trăit din croitorie în plină glorie. Destinul a fost și dur, dar și bun cu ea, trăind povești de iubire, dar și pierderi tragice. Pe 22 martie, împlinește 73 de ani.

Recunoașteți personajul? Celebra actriță ce a trăit din croitorie în plină glorie. Marile ei iubiri

Este considerată una dintre marile actrițe ale țării și, adesea, înainte de 1989, a șocat publicul prin îndrăzneala apariților sale în pelicule ce i-au adus și celebritatea.

Teodora, adică Tora Vasilescu, s-a născut la 22 martie 1951, în Tulcea, așa încât ea împlinește 73 de ani.

Și-a pierdut tatăl biologic pe când era foarte mică, dar l-a avut alături, până la 14 ani, în rolul de părinte, pe cel care i-a dat numele Vasilescu

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care trebuia să fie cizmar. A murit așteptând mașina

.„Tata Vasilescu, care se numise Wagner, a fost un om generos. El era de origine germană şi şi-a schimbat numele după ce s-a întors din URSS, din Donbass, unde a fost închis într-un lagăr.

Avea un comportament specific educaţiei germane: „Ein Mann, ein Wort”/ „Un om, un cuvânt”. M-a învăţat corectitudinea, bunul simţ, disciplina şi curăţenia. Făcea şi lecţiile cu mine”, povestea actrița, într-un interviu pentru Weekend Adevărul.

A fost nevoită să-i facă injecții cu morfină, pe când avea doar 14 ani, al doilea tată fiind și el răpus de tânăr, la doar 39 de ani, de cancer la plămâni.

Tora Vasilescu, alături de regizorul Mircea Daneliuc, primul ei soț - Foto: Facebook/Cineclic

În același interviu, Tora Vasilescu povestește că se ducea, seara, la cinematograf și își imagina că, la rândul ei, va ajunge pe scenă.

Cu toate că fusese premiată pentru cea mai frumoasă recitare a unei poezii la „Cântarea României” a ratat intrarea la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București la primele două încercări.

Dar a ajuns să joace pe scena Teatrului din Satu Mare, apoi a evenit și studentă la facultatea dorită.

A absolvit IATC în anul 1976 dar până atunci , în decembrie 1975, a apărut primul film ce a făcut-o cunoscută, „Cursa”, dar i l-a adus și pe primul soț, chiar regizorul peliculei, Mircea Daneliuc.

Citește și: Ernest Maftei, „actorul-țăran” din filme, Casanova în realitate. „Nevastă-mea mă trimitea la femei”

Anterior, actrița a avut un prieten de origine maghiară cu care era să se căsătorească. El a plecat în Israel și ea a rămas însărcinată, dar a decis să nu păstreze copilul. Erau anii 70.

„Oamenii au scris şi au criticat de parcă avortul meu a fost cea mai mare crimă. Nu ştiam nici ce urma la facultate şi nici cum aveam să mă descurc. Atunci au murit atâtea femei care au hotărât să facă avort!

O persoană are dreptul să aleagă când poate să crească nişte copii. Când îmi aduc aminte ce drame erau în căminele studenţeşti! (n.r.- înainte de Revoluţie, peste 9.000 de femei din întreaga ţară au murit în urma avorturilor autoprovocate)”, a spus artista într-un interviu pentru VIVA.

Cu Ovidiu Iuliu Moldovan, într-o scenă de probă pentru filmul „Cercul magic”, unde actrița, aflată în ultimul an de studenție, n-a obținut rolul - Foto: Facebook/Cineclic

Despre relația și căsnicia cu Mircea Daneliuc, ce a durat un deceniu, a păstrat sentimente amestecate.

„Ne-am cunoscut la filmări, am dat o proba pe care am luat-o, nu am ajuns acolo datorită lui, cum spun unii. Premiera ne-a găsit și căsătoriți. Filmările au durat citeva luni, cînd ne-am început și continuat noi relația...

Din zece ani de căsnicie, eu îmi aduc aminte amănuntul ăsta superb: odată am ajuns la două noaptea de la filmări, am intrat pâș-pâș în camera de hotel pe care noi o împărțeam pe timpul filmărilor, la Aro, în Brașov, el dormea și pe masa am văzut că-mi lăsase un sandviș, ca să mănânc.

Nici acum nu uit asemenea gest, în vremea cînd era foamete mare, restaurantele n-aveau mâncare sau oricum erau închise la ora aceea, el se gindise să am ceva de mâncat cînd mă întorc.“, a mai povestit Tora Vasilescu în interviul menționat.

Citește și: Tora Vasilescu, sedată cu diazepam de un fost iubit. De ce a ajuns croitoreasă în plină glorie

Una dintre periodele dificile din viața sa au fost ultimii cinci ani ai căsniciei cu Daneliuc. Acesta devenise un critic al regimului comunist, așa că actrița, deși ajunsese celebră în țară, a trebuit să lucrez ca croitoreasă la Fondul Plastic

„Nu pot vorbi încă liber și deschis despre o persoana care trăiește. Dar odată ce am stat zece ani împreună, au fost și lucruri frumoase între noi, nu? Din acești zece ani, în ultimii cinci el n-a lucrat, a fost disident, iar eu am muncit la Fondul Plastic, am făcut croitorie, tricotaje la mașină cu program.“, a rememorat ea.

Totuși, au existat lucruri pe care Tora Vasilescu nu i le-a putut ierta primului soț, așa că și-a propus să le uite, pur și simplu.

„Nu vreau să mai discut despre el (n.r. - Mircea Daneliuc). Încă mai sunt lucruri pe care nu le-am putut ierta, și atunci mi-am propus să le uit, și chiar am reusit.

Dar istoria cinematografiei va consemna mereu că alături de acesta Tora Vasilescu a făcut unele dintre cele mai importante roluri din film, precum în „Proba de microfon” (1980), „Croaziera” (1981) și, mai ales, „Glissando” (1984).

Lor li se adaugă intepretări remarcabile în alte pelicule, precum: „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), „Imposibila iubire” (1984) „Cuibul de viespi” (1987), „Șobolanii roșii” (1990), „Cel mai iubit dintre pămînteni” (1993) sau „Chira Chiralina” (1993).

Citește și: Suferința sfâșietoare a marii actrițe Irina Petrescu. Pentru ce mare actor a renunțat la Hollywood?

Acestea se adună și la zecile de roluri pe care le-a făcut pe scena Teatrului Evreiesc și a Teatrului Bulandra.

Tora Vasilescu a ajuns la vârsta de 73 de ani - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

În 1991 și-a cunoscut al doilea soț și, totodată, a doua mare iubire, cetățeanul francez de origine croată, Alain Vrdoljak, cu 3 ani și jumătate mai în vârstă decât ea cei doi căsătorindu-se în 1993.

Întâlnirea lor a fost, pare-se. predestinată, dacă e să ne luăm după predicția făcută bărbatului de un șaman african, într-o vreme în care nici nu bănuia cu cine se va căsători.

„Mi-a povestit că în Africa a fost o dată la un șaman, la o ghicitoare, și i-a spus că o să se căsătorească cu o femeie dintr-o țară la care nu se gândea niciodată. Ei, la România nu se gândise niciodată. Dar eu, în primele secunde când l-am văzut, am simtit că e omul meu. Femeia are intuiție, nu glumă”, a povestit actrița.

După 1990, în afară de filme și teatru, a apărut și în mai multe seriale tv, printe care și „Numai iubirea” și „State de România”. După ultima astfel de producție, „O sătpămâna nebună” (2014) a decis să „agațe” actoria-n cui, retrăgându-se din lumina reflectoarelor.

„M-am retras când mi-am dat seama că am făcut suficient profesia asta. Teatrul e o meserie de tinereţe şi nu mai am chemarea sufletească să o fac. Mi-a spus cineva acum ceva timp: „Tora, ţie îţi mai trebuie un serial sau un film şi gata.“

Am făcut „O săptămână nebună“ şi am terminat. Comuniştii te scoteau la pensie la 50 de ani, ceea ce mi se pare de bun simţ.”, a mărturisit Tora Vasilescu.

Din păcate, actrița se confruntă cu o problemă de sănătate care, se pare, nu are leac. Ea a dezvăluit că, zi și noapte, aude un zgomot în urechi și în cap, care este foarte incomod. De fiecare dată, încearcă să îşi canalizeze atenţia spre alte lucruri,, ignorând iuitul permanent.

„Da, am o problemă care nu are leac! Se numește tinitus. Nu am vorbit niciodată până acum, dar citind și aflând că 30.000 de americani au boala și că… adică 1/3 din populație o are. Este un fel de sâsâit pe care îl auzi undeva în regiunea capului. Mă chinui și am exersat să îmi mut atenția pe altceva.

Acum opt ani am descoperit. Nu am vorbit până acum, pentru că nu poți să explici altuia care nu a trecut prin așa ceva. Eu cunosc foarte multe persoane, că vorbim, intri în legătură cu ele. Și am studiat pe internet și la doctori. Am făcut tot ce se știe.

A glumit un medic și mi-a zis că preferă să taie nervul acustic ca să nu mai auzi, dar nu este o problemă de ureche. Mi s-a spus de către domnul doctor profesor Constantin Dulcan că la tezele de doctorat s-au descoperit 142 de cauze. Este un fel de ecou, care în creier se întâmplă. Este setat într-un fel așa”, a spus actrița pentru fanatik.ro.

Dar, la 73 de ani, Tora Vasilescu încă vrea să se bucure de viață alături de omul iubit, știind că dacă se uită în urmă are cu ce să se mândrească, mai ales că a făcut exat meseria pe care și-a dorit-o de copil.

Citește și: Drama actriței Margareta Pogonat. Ce s-a întâmplat cu marea sa iubire, un actor celebru?

„În meseria asta a noastră, numai talentul nu ajunge. Oricât har ai avea de la mumă, mai trebuie şi experienţă şi foarte multă muncă. Să te expui în faţa aparatului de filmat se învaţă.

Să reuşeşti într-o clipă anume şi în condiţii anume, care sunt cu totul altele decât ale scenei, să-ţi expui punctul de vedere asupra unei relaţii umane (pentru că asta e un personaj, nu un punct de vedere) se învaţă. În asta stă, cred, nobleţea profesiei de actor”, mai mărturisea actriţa în emisiunea „Garantat 100%” de la TVR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te