Recunoașteți personajele ? Ea va înregistra 800 de melodii. El va avea lumea întreagă la picioare

DE Alex Darvari | Actualizat: 25.07.2023 - 21:39
Ea va înregistra 800 de melodii. El va avea lumea întreagă la picioare - Foto: Arhiva

O poza de la Paris, din anul 1976, ne arată doi mari artiști români. Ea, o mare interpretă de muzică ușoară va cânta 800 de piese. El va cuceri lumea întreagă cu naiul fermecat.

SHARE

O poza de la Paris ne arată doi mari artiști români. Poza datează din 1976 și, dacă nu i-ați recunoscut, în ea se află Margareta Pâslaru și Gheorghe Zamfir.

Recunoașteți personajele ? Ea va înregistra 800 de melodii. El va avea lumea întreagă la picioare

Margareta Pâslaru a fost una din cele mai de succes artiste, cu nu mai puțin de 66 de discuri lansate. După plecarea în SUA, în 1983 unde și-a urmat soțul, Margareta Pâslaru avea să fie denigrată în cele mai oribile moduri.

S-a născut în 1943 și a fost un copil-minune. 

La vârsta de 4 ani şi jumătate are prima ei apariţie în public, în rolul copilului din „Madame Butterfly” de Puccini, pe scena Operei Naţionale. Debutează la 15 ani, iar peste un deceniu va vinde discul „Chemarea mării” în 26.000 de exemplare, un record.

Recunoaștere internațională

În 1968 primeşte Discul de Aur, iar în anul următor primeşte, la Cannes, Trofeul M.I.D.E.M., având onoarea de a se afla pe aceeaşi scenă cu artişti consacraţi precum Ginette Reno, James Last, Patty Pravo, Joan Manuel Serrat, Amália Rodrigues, Dalida, Adriano Celentano, Mireille Mathieu sau Udo Jurgens.

Îm 1971 va juca în pelicula de mare succes Veronica, regia Elisabeta Bostan, cu Margareta Pâslaru, Lulu Mihăescu, Florian Pittiș, Dem Rădulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan.

În 1983, în plină glorie își urmează soțul în SUA. Securitatea a acceptat cu greu plecarea unui adevărat star al României și a lansat o serie de teorii denigratoare la adresa solistei.

Margareta Pâslaru avea să se lupte cu minciunile Securității

Securitatea avea această apucătură de a-i șterge din memoria publicului pe cei fugiți în străinătate. Altă „metodă” era denigrarea acestora. Una dintre mizeriile lansate de Securitate a fost aceea că fata Margaretei a orbit după ce artista i-a cerut să facă o operație estetică. Securitatea lansase zvonul că Margareta voia ca fiica ei să îi moștenească ochii. O altă minciună a fost că soțul Margaretei s-ar fi sinucis prin spânzurare.

Evident, erau minciuni. Fetița este bine în SUA, iar artista a revenit în România, alături de soț, după 1989.

Citește și: O distrug după plecarea ei în SUA. Margareta Pâslaru, acuzată de orbirea fiicei și moartea soțului înger

Gheorghe Zamfir, un nume legendar

Alături de Margareta Pâslarul este Gheorghe Zamfir, unul din marii artiști ain lumii. 
Gheorghe Zamfir este considerat cel mai important interpret de nai din istoria muzicii. A concertat în toată lumea, s-a bucurat de mari onoruri, dar a avut și o viață de roman: expulzat din România, ajuns falit, se îndrăgostește de o fată cu 40 de ani mai mică decât el.

Cifrele vorbesc de la sine: 300 de lucrări compuse din stilurile - folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic şi un repertoriu interpretativ care acoperă perioadele barocă, clasică şi contemporană.
Ceaușescu decide să se disperseze de Zamfir la începutul anilor 80. În plin comunism, îi dedică un concert lui Dumnezeu. De atunci, comuniștii pun presiune ca el să plece din țară.

În anul 1982 am ales calea exilului, deoarece, după spusele ministrului de Externe de atunci, Ştefan Andrei, care mi-a pus paşaportul cu viză de plecare în buzunar, aş fi avut mult mai mult de suferit dacă aş fi rămas. Mi-a şoptit la ureche: „Ia-ţi valiza, naiurile şi pleacă şi să nu te mai întorci niciodată, că va fi rău de tot pentru tine, Ceauşescu te va omorî”, a dezvăluit Gheorghe Zamfir într-un interviu pentru revista Taifasuri.

Continuă să cânte pretutindeni, dar unele decizii greșite, l-au dus în pragul falimentului. Zamfir s-a trezit, în anul 2002, că este căutat de fisc pentru o datorie de 2 milioane de euro. Pierde casa, mașinile și chiar dreptul asupra pieselor sale. Este declarat falit și revine în țară.

„Mi-a fost mai mult dor de țărâna de acasă, de țuica aia de 27-28 de grade” cu care tatăl său îl servea de fiecare dată când îl vizita la Paris, declara într-un interviu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te