Inspirat de celebrul parașutist Felix Baumgartner și de actualul deținător al recordului pentru saltul în cădere liberă, Alan Eustace, care în 2014 a urcat cu un balon cu heliu până la peste 43 de km, un român, liderul echipei Machine Man, și-a propus ca țintă saltul de la 50.000 m altitudine. Acesta este proiectul „50K”. Inițiativa îi aparține avocatului Bogdan Petre, cel care va face efectiv saltul în cădere liberă, dar munca pentru a reuși să urce până la această înălțime cu balonul și să revină la sol în siguranță îi revine unei întregi echipe de profesioniști și oameni cu viziune.
Am stat de vorbă în premieră cu cel care se pregătește deja intens să sară din mezosferă, liderul echipei „50K”, și am aflat detalii despre culisele și eforturile necesare depășirii limitelor personale și ale unui record mondial de asemenea anvergură. O poveste despre curaj, inspirație, perseverență, autodisciplină și știință. Un drum spre performanță și excelență. O direcție în care ne putem regăsi fiecare dintre noi, la un moment dat, în drumul vieții, așa cum ne-a declarat parașutistul Bogdan Petre.
Bogdan Petre, liderul Machine Man
Newsweek România: Ce este, concret, proiectul „50K”?
Bogdan Petre, Machine Man: „50K” este proiectul unei echipe. Este munca în echipă a unor oameni care cred și fac posibil un vis. „50K” înseamnă, în primul rând, depășirea limitelor. Apoi înseamnă o pregătire tehnică și fizică intensă și o pregătire psihologică specifică. Muncă permanentă. Înseamnă voință îmbinată cu știință și multă determinare. O echipă care face imposibilul sa fie posibil.
„50K” nu este despre un om, este un salt al unei echipei care are un reprezentant extrem de bine pregătit. Reușita proiectului și a saltului în sine va impacta un mare număr de oameni. Oameni inspirați să își urmeze țelul, oricât de imposibil ar părea de atins. Profesioniști care fac posibilă depășirea barierelor. „50K” este despre o planetă întreagă. Vorbim despre o armată de oameni cu mii de ore de implicare pentru reușita proiectului. Spun asta pentru că e vorba despre foarte multă disciplină, precizie, profesionalism, cunoaștere. Nu e un proiect ușor, de genul ți-ai propus să sari cu parașuta de la o anumită înălțime și o faci. Este un proiect care necesită multă muncă. „50K” este și o poveste despre curaj, perseverență, autodisciplină și determinare. Un drum spre performanță și excelență. O direcție precisă spre succes.
„Pentru un obiectiv de asemenea amploare, cum este saltul în cădere liberă din mezosferă, „50K”, un om sare, 100 pregătesc saltul, o lume întreagă trăiește reușita”.
Bogdan Petre
Newsweek România: Și de ce Machine Man?
Bogdan Petre: De la ideea saltului efectiv la proiectul „50K” s-a coagulat o „unitate de proiect”, un hub de profesioniști în tehnică și inovație, cum îi zic eu. Unitatea este chiar echipa Machine Man, în care toți avem același obiectiv, să reușim cel mai mare salt în gol din istoria omenirii, de la cea mai mare altitudine. O echipă cu același crez, și anume, „toate resursele sus pentru succesul primului salt din mezosferă”.
În traducere liberă, este vorba despre angajarea tuturor resurselor fiecăruia dintre cei implicați, parașutiști, piloți, tehnicieni, ingineri, promotori și susținători, ca să reușim împreună ce ne-am propus. Excelență, profesionalism, curaj, muncă și tenacitate, inspirație, noi orizonturi, depășirea barierelor personale, spirit de echipă, performanță, cultură identitară, valoare, siguranță, pionierat, autodisciplină, pregătire intensă.
Este o rețetă cu multe ingrediente, iar „prăjitura”, saltul din mezosferă, va fi „savurată” de o planetă întreagă. Machine Man este, dacă vreți, un drum. Este drumul unui om care vrea să-și realizeze visul. „50K” este visul meu. Sunt un om curajos, dar și un om foarte realist. Știu că acest salt este tehnic realizabil, dar sunt conștient și de eventualele riscuri. La asta lucrează o echipă întreagă, fără pauză, până în ziua saltului.
Mare parte a pregătirii „50K” este dedicată întoarcerii la sol în siguranță de la cei 50.000 de metri. Am o soție minunată și doi copii adolescenți față de care sunt responsabil. Pentru ei și pentru echipa Machine Man, pentru toți cei care cred în mine și în proiectul 50K, obiectivul principal și determinant este să aterizez în deplină siguranță și să așez cu mândrie acest record mondial în inimile românilor și ale susținătorilor de pretutindeni.
„Saltul 50K este făcut, de fapt, de o echipă complexă, solidă, cu multe minți strălucite și oameni curajoși, care își pun resursele și cunoașterea la bătaie pentru că acest salt să fie posibil”.
Bogdan Petre
Newsweek România: Deci nu ți-e frică de salt în sine?
Bogdan Petre: Ba da! Sunt om. Dar știu că stăruința este mama îndrăznelii și că frica poate fi înțeleasă și depășită. Am peste 350 de salturi la activ, iar la sfârșitul programului de antrenament pentru „50K” voi avea mult peste o mie. Când sunt în aer, nu simt frică. Eu sar știind că, din punct de vedere tehnic, s-a pregătit totul perfect, s-a calculat totul pentru a fi în siguranță. La fiecare salt este același lucru. Fie că sari de la 3.000 de metri, 10.000 de metri sau 50 kilometri, siguranța este întotdeauna pe primul loc.
Newsweek România: Ce presupune realizarea acestui record mondial, căderea liberă de la 50.000 metri altitudine?
Bogdan Petre: Reușita proiectelor de asemenea anvergură este, întotdeauna, un efort comun al tuturor celor implicați. Unul dintre oamenii de bază din echipa Machine Man, pe partea tehnico-profesională, este pilotul Mihai Ilie, secretar general al Federației Aeronautice Române, pilot de profesie, cu 1.400 ore de zbor cu balonul cu aer cald la activ. Multiplu deținător de recorduri, specialist în siguranța zborului în cadrul Aeroclubului României, membru al Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică. A participat activ la multiple misiuni de lansare a unor rachete spațiale și în programul ExoMars al EASA, pentru încercările parașutei de frânare a vehiculului spațial.
Pilotul Mihai Ilie și o parte din echipa tehnică a Machine Man.
Avem oameni pasionați, specialiști în domeniul aeronauticii, de calibru internațional, cu rezultate impresionante în elita mondială a parașutismului. O altă profesionistă este Andreea Piștea, deținătoarea recordului mondial FAI la categoria formații mari în cădere liberă – secvențiale cu separare totală - 2 puncte. Cunoscută peste tot în lumea sportivă a sky-diving- ului, Andreea Piștea este și ea în echipa Machine Man.
Este un om extraordinar, un profesionist de excepție, de la care am multe de învățat, tehnic și inspirațional. Sportivă a Aeroclubului României, cu 12 recorduri mondiale și 5 recorduri europene la activ, Andreea a făcut parte din echipa care a stabilit un important record mondial în SUA, când 130 de persoane s-au prins în cădere liberă deasupra Californiei, apoi s-au separat total și s-au regrupat în poziții complet noi.
Andreea Piștea.
Acești oameni definesc profesionalismul echipei noastre și fac tot ce este necesar ca împreună să reușim ce ne-am propus. Echipa Machine Man a început să se contureze imediat ce experții din domeniu au validat faptul că acest proiect este posibil din punct de vedere tehnic și crește proporțional pe măsură ce ne apropiem de linia dreaptă a marelui salt. Și se internaționalizează.
E un efort global. Resursele umane și materiale implicate pentru un asemenea salt care poate schimba realitatea spațială sunt foarte mari. Fiecare expert contează și are rolul lui foarte clar definit în reușita misiunii pe care ne-am asumat-o.
Bogdan Petre, la un salt de antrenament.
RECORDURI Cine a mai sărit în gol de la mare înălțime în istoria omenirii
- Primul salt major cu parașuta a fost realizat în 1960 de Joe Kittinger, ofițer în aviația americană, care a sărit de la 31.333 m în cadrul Misiunii Excelsior III. A urcat cu ajutorul unui balon umflat cu heliu la această altitudine și a înregistrat 4 minute și 36 de secunde în cădere liberă. Recordul lui Kittinger a rezistat până în 2012.
- Proiectul Red Bull Stratos, inițiat în 2009 și sponsorizat de firma Red Bull, și-a propus un salt de la peste 39.000 m. Austriacul Felix Baumgartner a decolat pe 14 octombrie 2012 de pe aeroportul bazei aeriene Walker din Roswell SUA și a urcat cu un balon umplut cu heliu până la 39,045 km, îmbarcat într-o capsulă etanșă. În prima parte a coborârii în cădere liberă a depășit viteza sunetului, atingând 1.342,8 km/h, cea mai mare viteză cu care s-a deplasat până la acea dată un om care nu se afla într-un vehicul. El a fost în cădere liberă timp de 4 minute și 19 secunde.
Saltul lui Baumgartner de la peste 39.000 de metri a durat mai mult de două ore şi a fost urmărit cu sufletul la gură de zeci de milioane de oameni din întreaga lume. Tensiunea a fost maximă. Echipa tehnică de la sol și milioanele de telespectatori au urmărit înmărmuriți fiecare mișcare a lui Baumgartner. El a reușit să se coordoneze și să coboare în siguranță pe Pământ. 35 de camere de la sol și din aer, unele prinse de costumul parașutistului, au înregistrat totul. De la sol, acesta a primit indicații atât în timpul ascensiunii, cât și al căderii, chiar de la cel al cărui record l-a depășit, veteranul pilot Joe Kittinger.
„Vreau să fiu o sursă de inspirație pentru generația următoare. Mi-ar plăcea ca, peste 4 ani, lângă mine să stea un tânăr care să îmi ceară sfatul fiindcă vrea să îmi bată recordul”, a spus atunci Felix Baumgartner.
Recordul lui Baumgartner a fost transmis în direct pe site-ul oficial al misiunii și televizat în peste 50 de țări. După acest eveniment, valoarea brandului Red Bull a crescut la peste 5 miliarde de lire sterline, au estimat imediat după salt experții financiari.
- După doi ani de la saltul pilotului austriac Felix Baumgartner, pe 25 octombrie 2014, americanul Alan Eustace, atunci în vârstă de 57 de ani, vicepreședinte senior Google, sare de la 41.419 m în cadrul proiectului StratEx. Eustace a purtat un costum spațial realizat de furnizorul de costume al NASA , ILC Dover, compania care a făcut și toate costumele Apollo.
Înainte de a-și deschide parașuta, el a atins în cădere liberă viteza maximă de 1.320 de kilometri pe oră, fiind al doilea om din istorie care depășește viteza sunetului fără a se afla într-un vehicul. „A fost o cursă nebună”, a declarat Alan Eustace la aterizare.
Saltul lui Alan Eustace a fost pregătit în secret timp de 3 ani și nu a fost mediatizat până în ziua doborârii recordului lui Felix Baumgartner. Toată pregătirea acestui salt a fost despre siguranță.
Spre deosebire de Baumgartner, care a stat în interiorul unei capsule speciale, Eustace a folosit un costum asemănător celor folosite de cosmonauți. Înainte de a-și pune costumul, Eustace a petrecut patru ore într-o camera de oxigen. Apoi, s-a ridicat în aer cu un balon cu heliu. Sistemul cântărea aproximativ 230 de kilograme, comparativ cu capsula de 1.360 kg folosită de Baumgartner pentru a urca la 39.000 m.
„Pentru ridicarea a 1.360 de kilograme la o altitudine de 41.000 de metri, ar fi fost necesar un balon de 45-50 de milioane de metri cubi. Pentru că am cântărit doar 230 de kilograme în acest sistem, am putut să o facem cu un balon de cinci ori mai mic, și asta ne-a permis să folosim un sistem de lansare mult mai simplu decât ce ar fi fost nevoie pentru un balon mult mai mare.”, a dezvăluit Eustace în filmul documentar „14 Minutes From Earth”, difuzat de Netflix.
Înainte să se arunce în gol, Alan Eustace a petrecut mai bine de jumătate de oră admirând priveliștea.
„A fost uimitor. A fost frumos. Puteai vedea întunericul spațiului și puteai vedea straturile atmosferei așa cum nu le-am mai văzut până atunci”, a povestit Eustace, după saltul său, pentru presa internațională.