VIDEO Prima cântăreață de operă care a vândut 1 milion de discuri a fost româncă: soprana Alma Gluck

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.10.2022 - 18:01

Soprana Alma Gluck, una dintre cele mai faimoase cântărețe de operă din lume de la începutul secolului XX, s-a născut la Iași. Ea a fost prima cântăreaţă de muzică clasică din istorie care a vândut un milion de copii ale unei înregistrări.

SHARE

Este vorba de „Carry Me Back to Old Virginny”, producție a casei de discuri Victor Talking Machine Co. 

Născută Reba Feinsohn, la 11 mai 1884, faimoasa soprană a fost fiica unui cuplu de evrei din România, Zara şi Leon Feinsohn. În 1900, la vârsta de 16 ani, a emigrat în America împreună cu familia ei.

A studiat canto la New York şi în Europa. În biografia artistei, realizată de Bob Hufford, se precizează că artista a reuşit rapid să se dezvolte profesional, ajungând în 1909 să dea o audiţie la Metropolitan Opera House, în fața directorului general Giulio Gatti – Casazza şi dirijorului Arturo Toscanini.

Cu numele de scenă Alma Gluck, la 16 noiembrie 1909 şi-a făcut debutul pe sena prestigioasei instituţii de cultură. O primă etapă a carierei o petrece pe scena Metropolitan Opera House, sub baghetele marilor compozitori-dirijori, Toscanini și Mahler. Consacrarea pe plan mondial s-a întâmplat în anul 1909, după debutul la Metropolitan Opera din New York.

Numele de scenă, „Gluck”, este probabil o variație a numelui primului său soț, Bernard Glick, un agent de asigurări, cu care a avut o fiică, Marcia Davenport, care a făcut o carieră de critic muzical.

În 1932, Marcia a devenit primul autor din SUA care a publicat o biografie a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart. Marcia Davenport a scris și ficțiune, cele mai faimoase romane ale sale, „The Valley of Decision” și „East Side, West Side” fiind ecranizate în 1945, respectiv 1949.

După Primul Război Mondial, Alma Gluck a susținut numeroase recitaluri de canto și înregistrări pe discuri, acompaniată fiind cel de-al doilea soț, violonistul Ephrem Zimbalist.

Citește și: VIDEO Un român a inventat cutia de viteze automată. Gogu. Inginerul care a stat alături de Einstein

Ephrem Zimbalist și Alma Gluck au avut doi copii, Efrem Jr. și Maria. Fiul și nepoata Almei, Efrem Zimbalist Jr. și Stephanie Zimbalist, au devenit actori de televiziune, faimoși în anii '50-'60, respectiv '70-'80.

Alma Gluck a murit la New York, la 27 octombrie 1938, în plină glorie.

Ea a stârnit senzație prin puritatea glasului, expresivitatea și naturalețea frazării muzicale, dar mai ales prin sensibilitate. Ea a fost una dintre primele soprane care și-a înregistrat vocea, discurile ei fiind vândute în peste un milion de exemplare.

A fost una dintre primele soprane imprimate pe disc, cu 140 de înregistrări în cei 10 ani de activitate, într-un tiraj de peste un milion de exemplare.

Citește și: Cel mai bogat om din Germania are afaceri mari în România. De ce e supranumit „Fantoma”

A devenit prima cântăreaţă de muzică clasică din istorie care a vândut un milion de copii ale înregistrării „Carry Me Back to Old Virginny”, la casa de discuri Victor Talking Machine Co.

Pe lângă operă, Alma Gluck a înregistrat şi imnuri creştine în duet cu Louise Homer între care Rock of Ages, Wishpering Hope, One Sweetly Solemn Thought şi Jesus, Lover of My Soul( notează  Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te