Povestea româncei care câștigă 40.000€, conducând un autobuz în Londra. I-a impresionat pe britanici

DE Catinca Doboș | Actualizat: 15.10.2024 - 18:09
Povestea româncei care câștigă 40.000€, conducând un autobuz în Londra. I-a impresionat pe britanici - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Povestea româncei care câștigă 40.000€, conducând un autobuz în Londra. I-a impresionat pe britanici - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Povestea româncei care câștigă 40.000€ pe an, conducând un autobuz în Londra. I-a impresionat pe britanici. Femeia s-a mutat în Anglia la doar 22 de ani.

SHARE

O româncă a povestit, sub anonimat, pentru publicația britanică The Telegraph, cum a ajuns să fie șofer de autobuz în Londra și să câștige 33.000 de lire pe an, adică aproximativ 197.110 de lei sau 39.609 euro.

„Am devenit șofer de autobuz chiar înainte să împlinesc 40 de ani. Lucrasem într-o brutărie și simțeam că trebuie să fac o schimbare. Întotdeauna mi-a plăcut să conduc, dar eram îngrijorată de faptul că era considerată o <<meserie de bărbați>> și că femeile la volan erau puține și foarte rare”, a povestit românca.

Povestea româncei care câștigă 40.000€, conducând un autobuz în Londra. I-a impresionat pe britanici

Femeia a spus că s-a mutat în Anglia la doar 22 de ani și a povestit cum a ajuns să fie șofer de autobuz în Londra.

„Mi-am petrecut copilăria în România și am venit aici când aveam doar 22 de ani. Așadar, am trăit și lucrat în Anglia jumătate din viață, în special în domeniul ospitalității. Știam că am nevoie de un loc de muncă bine plătit și care să mă ajute să am grijă de fiica mea și de școala ei. Munca în brutărie nu îmi oferea această flexibilitate și nici un salariu suficient de mare și era și o muncă grea.

Citește și: Județul unde românii au cel mic salariu ascunde comori neexploatate de miliarde $, în pământ și aer

În România, am început să învăț să conduc la 16 ani și, imediat ce am putut, am trecut examenul. De atunci îmi place să conduc, mă relaxează - trebuie doar să stai nemișcat și să te concentrezi.

Într-o zi, un prieten mi-a spus că se gândește să devină șofer de autobuz și am început să mă gândesc și eu la asta. Am ascultat toate lucrurile bune despre meseria de care îmi spunea, dar nu vedeam multe femei conducând, așa că nu mă simțeam suficient de încrezătoare pentru a o face eu însămi. Am ezitat și nu m-am înscris când a făcut-o prietenul meu, dar m-a pus pe gânduri.

Prietenul meu mi-a tot vorbit despre acest loc de muncă în următorii patru ani și, în cele din urmă, am început să cred ceea ce spunea. A fost o a doua șansă pentru mine și am știut că trebuie să încerc, știind că, dacă nu merge bine, mă pot întoarce oricând să lucrez în restaurante și în serviciul clienți”, a declarat femeia.

Cum ajungi șofer de autobuz în Londra?

Românca a explicat cum poți ajunge șofer de autobuz în Londra și cât a durat întreg procesul de formare.

„O mare îngrijorare a fost să lucrez noaptea, dar primim programul de lucru cu șase luni înainte, astfel încât să mă pot ocupa de îngrijirea copiilor împreună cu partenerul meu, care lucrează și el în ture. 

Pentru a deveni șofer de autobuz în Londra, trebuie să absolviți un curs de formare PCV în conformitate cu Driver and Vehicle Standards Agency. A durat aproximativ cinci luni în total și am trecut cursul - după un test practic de conducere de patru ore și un examen teoretic și de percepție a pericolelor”, a declarat femeia.

Citește și: Cu peste 100 de lei mai puțin la salariu pentru o categorie de români. Care e motivul?

Partea cea mai grea 

Românca a explicat și care sunt cele mai dificile aspecte ale acestui loc de muncă.

„Partea cea mai grea este condusul pe ulițele înguste de la țară. Când învățam, mă tot întrebam cum va fi posibil să o iau pe un drum cu mașini parcate pe ambele părți. La unele viraje, autobuzul ocupă ambele benzi. Pe traseul meu obișnuit, conduc și pe autostradă, iar acest lucru poate fi înfricoșător”, a mai adăugat ea.

Câștigă 33.000 de lire pe an

Românca stabilită în Londra a spus că are un venit anual de 33.000 de lire sterline și că poate câștiga în plus din ore suplimentare.

„Partea cea mai bună este că ești plătit în timp ce înveți. Acum câștig 33.000 de lire sterline și lucrez cinci zile pe săptămână. Pot câștiga și din ore suplimentare, iar tariful este mai mare în schimbul de noapte și dimineața devreme. 

Traseul autobuzului meu merge de la Queensbury Morrisons din nord-vestul Londrei prin stația Edgware până la Meadfield. 

Citește și: Cu ce bani rămâne un român din Marea Britanie dacă are salariul brut de 5.000 £/lunar? Ce taxe dă?

Există 19 stații de-a lungul drumului. De obicei lucrez de la mijlocul dimineții până după-amiaza târziu, ceea ce este bine pentru mine. Unii dintre colegii mei fac tura de dimineață, care începe în jurul orei 4.50 și se încheie la ora 15.00. Eu fac tura de noapte, care începe în jurul orei 16:00 și se termină în jurul orei 24:00 sau 1:00”, a spus șoferița.

Să conduci autobuze înseamnă să-ți menții starea de spirit sub control. Dacă te trezești dimineața și îți este greu, asta se va întâmpla pe tot parcursul zilei și vei fi stresat. Încerc să las la ușă tot ce se întâmplă acasă și să separ casa de serviciu, astfel încât să mă pot bucura de ziua mea”, a mai spus femeia. 

Lucrul cu publicul

Femeia a detaliat activitatea sa zilnică ca șofer de autobuz în Londra și a povestit ce experiențe a avut cu unii pasageri.

„Drumul meu durează în jur de 50 de minute, sau o oră în condiții de trafic intens. Nu este așa pentru toți șoferii de autobuz, unii sunt pe drum timp de două ore la un moment dat fără o pauză.

Pasagerii se supără dacă autobuzul întârzie sau dacă suntem blocați într-un ambuteiaj, ceea ce nu pot controla. Ei ajung târziu la serviciu sau lipsesc de la propriile întâlniri, ceea ce înseamnă că devin frustrați. De asemenea, ridică tonul la mine dacă le spun că autobuzul e plin și că nu pot urca.

Pot apăsa un buton atunci când un pasager refuză să plătească și o fac. Pentru siguranța noastră, suntem învățați să nu forțăm o plată sau să evacuăm pe cineva din autobuz. În schimb, le explic (de două ori) că trebuie să plătească biletul și, dacă continuă să refuze, activez butonul. Transport for London, firma care operează transportul public în oraș, înregistrează incidentul imediat ce apăs butonul.

Dacă apare un tipar - și biletele nu sunt plătite în aceeași locație mai multe zile - firma trimite controlori de bilete. Treaba noastră este să oferim consiliere, dar nu să ne implicăm. Încerc din răsputeri să mă țin de acest lucru.

Uneori, mi-am făcut griji că un infractor recidivist m-ar putea aștepta când îmi termin tura, când sunt vulnerabilă, dar, din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat”, a adăugat femeia.

S-a împrietenit cu pasagerii care merg zilnic cu autobuzul

Cu toate acestea, femeia a spus că sunt și pasageri cu care are interacțiuni pozitive.

„Ceea ce îmi place este să formez relații cu pasagerii care merg zilnic cu autobuzul. Dacă din anumite motive nu sunt pe traseul meu într-o zi, mă întreabă unde am fost și dacă sunt bine când ne vedem. Am și pasageri cu probleme de auz și am vrut să comunic mai bine cu ei, așa că am învățat limbajul semnelor. Acum știu suficient de multe semne pentru a le spune elementele de bază și pentru a-i saluta.

Îngrijorările mele cu privire la faptul că sunt tratată diferit ca femeie au dispărut complet acum. La garaj este ca o familie, uneori îmi ia 20 de minute să plec după ce mi-am terminat tura pentru că stăm cu toții de vorbă în camera personalului.

Cel mai rău moment în autobuze a fost în timpul Covid, când a trebuit să port o mască toată ziua, iar pasagerii au trebuit să stea la distanță, ceea ce a fost foarte greu, și mulți oameni au refuzat să-și poarte și ei măștile. Mă bucur că acea perioadă a trecut - a fost îngrozitor”, a conchis românca.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te