Originile românești ale neamțului cu o avere de 6,8 miliarde de dolari. „Sigur e de lângă Sibiu”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.10.2022 - 20:39
Hasso Plattner- Foto: Profimedia

Originile neamțului Hasso Plattner, propietarul companiei S.A.P, lider pe piață mondială a programelor de calculator pentru afaceri, sunt de lângă Sibiu. Mai precis, din localitatea Slimnic. Averea sa la zi variază între 6,8 și 10,7 miliarde de dolari.

SHARE

Localitatea Slimnic de lângă Sibiu revendică originile unuia dintre cei mai bogați oameni din Europa și din lume. Potrivit  publicației „Forbes”, Hasso Plattner are o avere la zi estimată la 6,8 miliarde de dolari și este pe locul 288 în topul celor mai mari bogătași din lume. Pe de altă parte, publicația „Bloomberg” îl cotează la 10,7 miliarde de dolari (locul 153).

Averea impresionantă pe care a strâns-o l-a adus de multe ori în lumina reflectoarelor. Miliardarul german Hasso Plattner nu a elucidat niciodată misterul originilor sale. Întrebat de mai multe ori de ziariștii germani despre copilărie, omul de afaceri a spus doar că și-a petrecut primii ani din viață la Berlin, iar tatăl sau a fost medic. Despre România nu a adus vorba niciodată.

Cu toate acestea, în 2018, Institut „Hasso Plattner” a semnat un acord cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin care instituția germană a donat universității suma de 4,2 milioane de euro.

Donația a fost destinată construirii de laboratoare și derulării proiectelor de cercetare, precum și burselor studenților români ai Institutului „Hasso Plattner”.

„Plattnerii pornesc cu toții din Ardeal”

Sașii din localitatea sibiană Slimnic sunt siguri că bogatasul german este unul de-al lor. „Sigur, Hasso nu poate fi din altă familie decât această din Ardeal. Plattnerii pornesc cu toții din Ardeal. Sunt lucruri care nu se pot pune la îndoială, pur și simplu se știu", susținea, în urmă cu câțiva ani, Walther Seinder, preotul din localitatea sibiană Slimnic.

Au rămas doar 60 de sași la Slimnic. Preotul a monitorizat viața lui Hasso Plattner, despre a cărui familie a spus că este aproaope sigur că se trage din Slimnic. Istoria Plattnerilor începe în secolul al XVIII-lea, cu Michael Schwerdfeger, care a venit din Martinsdorf (metis) în Slimnic pentru a ocupă, începând cu 1698, funcția de rector. Probabil deranjat de semnificația numelui pe care îl purta – făuritorul de paloșe/armurier –, a decis să îl schimbe în Plattner, derivat din grecescul „Platys”. Membrii acestei familii ardelenești s-au răspândit pretutindeni în lume, iar astăzi mulți nu mai știu unul de celălalt.

Citește și: VIDEO România cumpără 18 drone turcești Bayraktar, arma care a făcut istorie în Ucraina

Hasso Plattner a fondat compania SAP în urmă cu 35 de ani, alături de alți patru colegi de la IBM. SAP este cel mai mare furnizor din lume de software de aplicații pentru întreprinderi. Compania are o cotă de piață de 22% și este înaintea unor alți competitori de marcă precum Oracle, Microsoft sau IBM. 

Palttner deține, în prezent, aproximativ 6% din companie cu sediul în Walldorf, Germania, care a avut venituri de 27,8 miliarde de euro (32,9 miliarde de dolari) în 2021.

Citește și: Premierul Olandei: "România și Bulgaria vor intra în Schengen când sunt pregătite"

Filiala companiei din România a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 476 de milioane de lei, un profit net de peste 121 milioane de lei, la un număr de 657 de angajați. Compania a înregistrat o creștere față de anul 2020 la toți acești parametrii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te