VIDEO România cumpără 18 drone turcești Bayraktar, arma care a făcut istorie în Ucraina

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.10.2022 - 13:49

Încă de la începutul războiului, Ucraina a înregistrat un mare succes în utilizarea dronelor Bayraktar TB2 fabricate în Turcia. Producătorul turc apreciază că dronele de atac vor reprezenta un factor semnificativ în toate războaiele viitorului. Și România vrea aceste super-arme.

SHARE

Bayraktar TB2 este un vehicul aerian tactic fără pilot la altitudine medie și lungă durată (MALE), capabil să desfășoare misiuni de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR) și de atac armat.

Drona poate fi echipată cu muniție ghidată cu laser, ajutând forțele terestre ucrainene în ceea ce privește informațiile tactice și supravegherea, recunoașterea și achiziția de ținte.

TB2 are o anvergură a aripilor de 12 m și o lungime de 6,5 m. Poate zbura timp de 24 de ore fără oprire și poate zbura, de asemenea, la o altitudine de 30.000 de metri.

H.Bayraktar a declarat că dronele produse de Baykar sunt în prezent cele mai populare produse la nivel mondial, compania eclipsând exporturile totale de drone ale Chinei.

O compilație a recentelor lovituri ucrainene Bayraktar TB2 a arată forța devastatoare cu care lovesc acestor drone.

Mulți dintre clienții companiei turce Baykar au achiziționat anterior drone militare din China, dar au renunțat la ele odată cu operaționalizarea dronelor turcești TB2. În ciuda prețului de achiziție identic, munițiile inteligente de care beneficiază aparatele turcești le oferă acestora o precizie și o putere de foc mai mari.

România vrea să cumpere 18 drone Bayraktar 

România vrea să cumpere din Turcia 18 drone Bayraktar cu 300 de milioane de euro. Achiziția – care mai include suportul logistic și echipamentele de antrenament – este estimată la 300 de milioane de dolari.

Ministerul Apărării solicită acordul Parlamentului pentru achiziționarea a 3 sisteme de aeronave fara echipaj uman la bord – Bayraktar TB2 – fiecare a cate 6 platforme aeriene, adica în total 18 drone cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic și echipamente de instruire și antrenament.

Potrivit site-urilor specializate în tehnică de luptă, prețul dronelor Bayraktar diferă în funcție de dotări, fiind cuprins intre un million si 5 milioane de dolari.

„Forţele Terestre intenţionează să achiziţioneze trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord UAS Bayraktar TB2”, a menţionat Dîncu, amintind că Parlamentul României şi-a dat acordul pentru începerea procesului de achiziţie şi a confirmat şi interesul României pentru sistemul „Domul de Fier (Iron Dome”.

România vrea să devină producător de drone Watchkeeper X

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu spunea în primăvara anului 2022 că țara noastră este în discuții avansate cu o companie israeliană pentru a demara procesul de implementarea a unui parteneriat prin care ar urma să fie asamblate la Măgurele iar piesele ar urma să fie construite în fabrici din România.

"Suntem în termen de negociere, sperăm să avem repede, anul acesta… Bani avem, să vedem dacă se integrează furnizorul în termene. Voința noastră este să se întâmple 'ieri' iar a producătorului, chiar și mai repede", spune ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Valoarea contractului este de 300 de milioane de euro pentru 21 de drone, care ar urma să fie achiziționate de Ministerul Apărării.

Bazat pe varianta sa britanică, Watchkeeper X va include o serie de modificări tehnologice ale sistemelor Data-Link, EO/IR și senzori suplimentari, pentru a răspunde tuturor nevoilor operaționale actuale și cerute de Armata Română. Watchkeeper X va fi livrat Armatei Române în cooperare deplină cu industria de apărare locală din România.

Soluția Watchkeeper X va răspunde cerințelor MApN cu capabilități de interoperabilitate NATO. Elbit Systems și U-TACS (deținută în comun de Elbit și Thales) vor oferi soluția optimă dintre experiența extinsă în dezvoltarea și producția UAS și a capabilităților dovedite de a lucra la cele mai înalte standarde NATO.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te