Orfan de tată la 16 ani, Pavel Bartoș a muncit pe șantier să își întrețină familia. „Aveam 2 slujbe”

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.02.2023 - 19:58
Pavel Bartoș - Foto: ProTV

Numele lui pavel Bartoș este sinonimc cu buna dispoziție, dar astrele nu s-au aliniat mereu bine pentru el. Copilăria a fost una dificilă, devenind „capul familiei” la o vârstă fragedă.

SHARE

Din momentul în care tatăl său a trecut la cele veșnice, artistul a fost trebuit să aibă grijă de familia sa, chiar dacă era doar un adolescent.

A muncit în construcții încă de la 16 ani

Artistul mergea la școală și muncea în paralel, a fost „bona” surorilor sale și a luat viața în piept de foarte devreme.

După ce tatăl său a murit, Pavel s-a angajat cu ziua în construcții. 

„Am fost pus în fața faptului împlinit și a trebuit să găsesc soluții. A trebuit să devin bărbatul familiei. A trebuit să iau situația pe moment.(…)

Citește și: Însurat cu o studentă, Pavel Bartoș zice că viața nu e doar lapte și miere. De ce a vândut în bar

Atunci, noi nu aveam noțiunea de bonă. Și era ceva firesc. E nedrept, dar poți tu să decizi aceste lucruri?

Multă lume zice „când ai realizat tu că vrei la teatru”? Că atunci era, te angajezi și aduci venit în casă. Rudele lui tata lucrau în construcții și au zis „hai aici”...

Citește și: Toma Caragiu, găsit la 6 zile de la cutremur alături de un un bun prieten „îmbrățișați de disperare”

Dar mi-am dat seama că nu-mi place, dar am făcut-o, că trebuia să îi ajut pe ai mei. Am învățat (de la oamenii de pe șantier n. red.) să îi admir pe cei cărora le place munca fizică. Și când m-am dus în Cluj am lucrat non-stop noaptea și ziua mergeam la facultate. La ora de balet dormeam. Până mi-au zis profesorii „băi, trebuie să alegi”.

Am fost și ospătar. Am lucrat într-un chioșc. Eu în două cămăși am făcut tot liceul.”, a povestit actorul, în cadrul podcastului lui Mihai Morar.

După două decenii de căsătorie, soția e studentă

Soția lui Pavel a devenit studentă, deși cei doi sunt împreună de peste două decenii. Ea și-a împlinit un vis pe care s-a decis să îl urmeze încă de când copii lor erau copiii mici:

„Asta a fost marea ei dorință, să facă medicină. Atunci când erau copiii mici și se îmbolnăveau, ea avea un soi de har, știa ce trebuie făcut, s-a și documentat. După ce s-a documentat din ce în ce mai mult, a început să îi placă treaba asta. Normal că mie mi-a fost bine știind că ea e acasă, cu copiii. Astfel, eu am putut să îmi fac meseria și mai bine, să ne fie mai bine tuturor. Mi-a dat o relaxare extraordinară”, a spus actorul.

S-a lansat Acasă

„Am venit în București în anul 2001, era o vreme în care eu credeam că pot face orice, oricând. Prima dată am fost la un matinal la TVR, după am început să apar în seriale. Pe Acasă TV am învățat cum se face televiziunea cu adevărat, pentru că în școală nu învățai mare lucru.

mi amintesc că eram cu Papadopol, Cristina Cioran și ne distram atât de mult, pentru că atunci nu exista presiunea raitingului. Când am început să jucăm în telenovele era ceva wow pentru toată lumea, parcă făceam prostituție. Eu am zis că îmi fac meseria și atâta tot.

Îmi amintesc că în primii ani de București mă rugam de cei care plecau prin turnee să mă lase să stau și eu câteva zile pe la ei. Stăteam cinci zile la cineva, două zile la altcineva. În primele trei luni de București am stat pe unde am apucat, stăteam la actori mai în vârstă, prin cameră la cei care plecau la treabă, nu aveam ce face.

La un moment dat, Dorina Lazăr a văzut că îmi căutam chirie mai ieftină și mi-a spus de o colegă de-a noastră că are o soră, stă într-un bloc și mai sus are o cameră unde pot să stau. Mi-a spus că este la câteva minute de unde trebuia eu să ajung, ceea ce era minunat, pentru că mergeam pe jos și nu mai dădeam bani pe transport.

La mine a fost un șoc venirea în București. Plecând de la două salarii pe care le câștigam în Timișoara, jucam și la teatre, câștigam și la operă, erau salariile bunicele.

În București am venit pe un singur salariu, la Odeon.

Și eu nu am venit pe categoria pe care am fost la Timișoara. Acolo am fost pe prima categorie. În București am venit pe a patra categorie, unde era loc, salariul fiind mult mai mic.

Când am ajuns la blocul unde trebuia să locuiesc, am rămas surprins. Era o cămăruță atât de mică, că avea loc doar patul. Din pat coborai direct afară. Aveam și bucătărie și un duș, dar eram atât de fericit.

Chiar și mama a rămas surprinsă, care mama a trecut prin situații nasoale, care a trăit la țară și știa cum e să stai în casă cu chirpici. Când a venit în vizită la mine mi-a zis „Tu în ce vizuină stai?””, a mai povestit actorul.

Repere

A studiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Teatru, în clasa profesorului universitar Marius Bodochi. În 1998, a obținut Marele Premiu la Gala Tânărului Actor de la Costinești.

 Este căsătorit cu Anca și au împreună trei copii, Eva, Rita și Sofia. A concurat în al șaselea sezon al emisunii Dansez pentru tine alături de Luciana Muntean, clasându-se pe locul al treilea. Este coprezentator al emisiunilor Românii au talent și Vocea României și actor al Teatrului Odeon.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te