Tim Davie, în vârstă de 53 de ani, care a devenit marţi cel de-al 17-lea director general al grupului BBC, a spus că prea mulţi dintre telespectatorii postului consideră că radiodifuzorul public britanic a fost modelat de "o perspectivă specială".
„Dacă vrei să fii un editorialist formator de opinie sau un activist partizan al unei tabere politice pe reţelele de socializare atunci aceasta este o alegere validă, însă nu ar trebui să lucrezi la BBC”, a declarat Tim Davie, joi, în primul său discurs adresat angajaţilor grupului.
Tim Davie, care l-a înlocuit pe Tony Hall în cea mai prestigioasă funcţie din industria mass-media britanică, doreşte să asigure viitorul acestei corporaţii înfiinţate în urmă cu 98 de ani într-o perioadă în care modelul său de finanţare universală, asigurată prin plata unei redevenţe de fiecare familie ce deţine un televizor, este atacat de anumiţi parlamentari.
Pentru a înlătura orice dubiu în această privinţă, Tim Davie a spus că nu doreşte „un abonament la BBC care să servească intereselor unui grup mic”, deşi bănuieşte că un astfel de format ar putea fi chiar benefic în anumite regiuni ale Marii Britanii.
El rămâne fidel modelului bazat pe finanţarea publică a grupului BBC, dar va trebui să reflecteze la toate opiniile politice provenite din toate zonele Marii Britanii şi din partea tuturor categoriilor de vârstă din rândul publicului.
Prim-ministrul Boris Johnson s-a întrebat dacă nu cumva grupul BBC ar trebui să fie finanţat doar prin acea taxă, ţinând cont de dezvoltarea rapidă a platformelor online pe bază de abonament, precum Netflix, iar mulţi dintre colegii lui din Partidul Conservator critică de multă vreme grupul BBC, pe care îl acuză de simpatii politice de stânga.
Alţi politicieni, aflaţi în partea opusă a spectrului politic britanic, au criticat la rândul lor grupul BBC pentru felul în care acesta a acoperit din punct de vedere mediatic anumite subiecte.
Tim Davie a mai spus că nu intenţionează să închidă niciun canal TV sau post radio din cadrul grupului, însă a precizat că nu va exista "nicio extindere liniară" a BBC, întrucât viitoarele servicii noi vor trebui să îşi găsească un loc în cadrul reţelei existente.