VIDEO Nava "Bunul Isus", dispărută acum 500 de ani, a fost găsită în deșert, plină cu aur

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 10.12.2023 - 17:22
Epava navei Bunul Isusu, descoperită în deșert Foto: traveldigg.com

Nava "Bunul Isus" pleca din Lisabona, la 7 martie 1533, către India. S-a scufundat în urma unei furtuni violente și, timp de 500 de ani nu s-a mai știut nimic despre ea. Uimitor, a fost găsită în deșert, plină cu aur.

SHARE

Bom Jesus (”Bunul Isus”) a fost un vas portughez care a plecat din Lisabona, Portugalia, vineri, 7 martie 1533. 

Când s-a scufundat, în urma unei furtuni violente, nava se îndrepta spre India, încărcată cu comori, precum lingouri de aur și cupru. 

Timp de 500 de ani nu s-a mai știut nimic despre "Bunul Isus". 

VIDEO Nava "Bunul Isus", dispărută acum 500 de ani, a fost găsită în deșert, plină cu aur

Rămășițele sale au fost descoperite în deșertul Namibiei, în timpul operațiunilor de exploatare a diamantelor din apropierea coastei națiunii africane.

Citește și: Enigma orașului antic din Marea Neagră, despre care cercetătorii susțin că ar fi Atlantida

2000 de monede de aur pur și zeci de mii de kilograme de lingouri de cupru au fost descoperite pe Bom Jesus, aproape toate intacte.

Se crede că Bom Jesus s-a scufundat atunci când a fost tras prea aproape de țărm în timpul unei furtuni în largul coastei Namibiei, ceea ce a făcut ca învelișul navei să se ciocnească de o stâncă și să se încline, răsturnând vasul.

Citește și: Misterul necropolei din Apuseni. Localnicii ar fi avut ritualuri comune cu triburile din Africa

Cum a ajuns în deșert

Pe măsură ce apele de pe coastă s-au retras, Bom Jesus a rămas într-o zonă transformată în deșert. 

Starea în care a fost găsită nava sugerează că furtuna care a provocat naufragiul a fost deosebit de violentă, deși absența rămășițelor umane (în afară de câteva fragmente de oase împrăștiate) sugerează că majoritatea membrilor echipajului de la bord au supraviețuit naufragiului sau au murit pe mare.

Dr. Noli, arheologul șef al Institutului de Cercetare Arheologică Maritimă din Africa de Sud, a declarat recent că linia de coastă era cunoscută pentru furtuni, astfel încât găsirea unei epave nu a fost deloc surprinzătoare.

Cu toate acestea, abia după o săptămână de la începerea săpăturilor a fost găsit un cufăr de comori încărcat cu aur, monedele indicând că acesta provenea de pe o navă portugheză dispărută în 1533.

"Aceasta adaugă un nou sens conceptului că nava ar fi fost încărcată cu aur", a declarat Dr. Noli pentru News Com, Australia, potrivit Greek Reporter.

Cercetările ulterioare au scos la iveală boluri de bronz și stâlpi lungi de metal, despre care s-a dovedit ulterior că erau tunuri.

Găsită în "teritoriul interzis"

Echipa doctorului Noli a găsit, de asemenea, o muschetă pe care a estimat-o ca fiind veche de cel puțin 500 de ani și bucăți de metal care au dezvăluit că o epavă a fost îngropată în nisip. De asemenea, a găsit busole, săbii, instrumente astrologice, tunuri și chiar o ”capsulă a timpului”. De asemenea, au fost găsite monede de argint.

Astăzi, Bom Jesus este cea mai veche și cea mai valoroasă epavă cunoscută și descoperită vreodată în largul coastei vestice a Africii Subsahariene.

Zona în care a fost găsită nava a fost numită Sperrgebiet, sau "teritoriul interzis", după sutele de prospectori germani care s-au aventurat în regiune în căutare de diamante.

Compania de diamante DeBeers și guvernul namibian desfășoară încă o operațiune comună în zonă, potrivit CNN, iar zona rămâne în mare parte ascunsă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te