Misterul navei care a dispărut în Triunghiul Bermudelor și a reapărut după 100 de ani: Incredibil

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.02.2023 - 22:03
Nava Cotopaxi din filmul lui Spielberg este găsită în deșertul Gobi - Foto: Syfy.com

Vaporul cu aburi a plecat încărcat cu cărbune din Charleston, Carolina de Sud spre Havana Cuba, pe 29 noiembrie 1925 și a dispărut pe drum. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre navă sau despre cele 32 de persoane aflate la bord.

SHARE

Asta până recent.

Nava SS Cotopaxi a dispărut misterios în Triunghiul Bermudelor în anul 1925. De atunci, despre ea au circulat o mulțime de povești și zvonuri, iar regizorul Steven Spielberg a făcut și un film. Și iată că, la aproape 100 de ani de la misterioasa dispariție, epava a fost găsită, în cele din urmă, în apropiere de coastele Floridei.

Citește și: Inaugurare cu preoți și mare fast a unui drum care nu duce nicăieri, în Satu Mare: E nefuncțional

Cotopaxi era o navă comercială americană construită în Primul Război Mondial, în cadrul unui program de urgență. Fusese lansată la apă în 1918 și era destinată aprovizionării. Primise numele unui celebru vulcan din Ecuador. La 29 noiembrie 1925, Cotopaxi pleca din Charleston, Carolina du Sud, având ca destinație Havana, Cuba.

Era încărcată cu cărbune și la bord avea 32 de persoane. Pe durata voiajului, nava se confruntă cu o violentă furtună tropicală și semnalează prezența apei în cală. La două zile de la plecare, Cotopaxi dispare în Triunghiul Bermudelor, o zonă maritimă cu o sinistră reputație, situată între insulele Bermude, sudul Floridei și Puerto Rico.

Regiunea mai este numită și „triunghiul diavolului”, iar disparițiile de nave și avioane în această zonă au inspirat numeroase cărți și filme.   Cotopaxi nu a lăsat nicio urmă și nu se știe unde s-a scufundat cu exactitate. Nu au fost găsite nici epava, nici bărci de salvare, dar nici cadavre. Inspirat de acest caz, regizorul Steven Spielberg a făcut un film SF în 1977, „Întâlnire de gradul III”, pe care l-a remontat în 1980.

Citește și: Transfăgărășanul, pregătit pentru modernizare: Planul CNAIR pentru drumul care străbate munții

În film, Cotopaxi este descoperită în plin deșert Gobi, regiunea deșertică dintre nordul Chinei și sudul Mongoliei. Ar fi fost plasată acolo de extraterești. În 2015 s-a vorbit iarăși despre această navă. O glumă publicată de un site care parodiază știri, World News Daily Report, afirma că paza de coastă din Cuba a anunțat că a interceptat o navă fără echipaj care se îndrepta către insulă și despre care se presupune că ar fi Cotopaxi, cargobotul cu aburi dispărut în decembrie 1925 în Triunghiului Bermudelor, potrivit digi24.ro

Falsa informație este preluată de site-urile senzaționaliste, care povestec cum Cotopaxi a reapărut brusc. Autoritățile au fost nevoite să dezmintă cum a fost localizată epava.

În tot acest timp, dispariția navei a continuat să intrige, așa că un grup de exploratori și arheologi submarini au pornit în căutarea sa. 

Citește și: Furtună solară cu un mare impact asupra Terrei, confirmată oficial: Efectele vor fi majore

Au aflat că vasul a trimis semnale de avarie, dintr-o anumită poziție, la 1 decembrie 1925, la două zile de la plecarea sa din Charleston. Au estimat localizarea acestor semnale la circa 35 de mile marine (circa 65 de km) de coastele orașului St. Augustine din Florida. Echipa s-a deplasat la fața locului și surpriză: s-a trezit în apropierea unei epave cunoscute local sub numele de „Bear Wreck”, o navă ce fusese găsită acum 35 de ani, potrivit abcnews.com

Adevăratul nume al acestei nave și motivul naufragierii ei au rămas mult timp un mister. Să fie oare aceasta Cotopaxi? Echipa a început să caute indicii și a ajuns la concluzia că așa stau lucrurile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te