Misterul femeii care a supraviețuit după ce a înghețat ca „betonul”: „Corpul a redus oxigenul”

DE Alin Crișan | 12.08.2022 - 19:17
Femeie în zapadă - Foto: Profimedia

Într-o dimineață de Anul Nou în Minnesota, în 1980, un bărbat pe nume Wally Nelson a dat peste corpul prietenei sale, zăcând înghețată în zăpadă la doar câțiva metri de ușa sa.

SHARE

Mașina lui Jean Hilliard, în vârstă de 19 ani, s-a blocat în timp ce se întorcea la casa părinților ei după o noapte petrecută în oraș. Îmbrăcată doar cu o haină de iarnă, mănuși și cizme de cowboy, ea a pornit noaptea la minus 30 de grade Celsius pentru a căuta ajutorul prietenului ei.

Citește și: Rusia, fără acces la euro și dolari. Putin încearcă să schimbe „bani la negru”: „Cumpărăm rupii”

La un moment dat, ea s-a împiedicat și și-a pierdut cunoștința. Timp de șase ore, trupul lui Hilliard a stat în frig și lăsând-o după mai multe relatări  „înghețată”. „Am apucat-o de guler și am trântit-o în verandă”, avea să relateze Nelson ani mai târziu într-un interviu pentru Minnesota Public Radio.

„Am crezut că era moartă. A înghețat mai tare decât o placă, dar am văzut câteva bule ieșindu-i din nas”.

Citește și: FOTO Un ultramaratonist fără o mână a cosit pista stadionului, pentru a putea alerga „decent”

Dacă nu ar fi fost ajutorul prompt al lui Nelson, Hilliard ar fi putut deveni unul dintre miile de decese puse pe seama hipotermiei în fiecare an. În schimb, povestea ei a devenit o parte a tradiției medicale și o curiozitate științifică.

Acolo unde relatarea lui Hilliard iese în evidență este natura extremă a stării sale de hipotermie. Temperatura corpului ei era de abia de 27 de grade Celsius, cu 10 grade sub cea a unui om sănătos. Ea era aparent înghețată. Fața îi era cenușie, ochii solizi, iar pielea ei era se pare prea dură pentru a fi străpunsă de un ac hipodermic. După spusele lui George Sather, medicul care a tratat-o: „Corpul era rece, complet solid, ca o bucată de carne scoasă din congelator”.

Citește și: VIDEO Salman Rushdie, atacat. Iranul oferise o recompensă de 3 milioane $ pentru cine îl ucide

Cu toate acestea, în doar câteva ore, încălzit cu ajutorul unor perne speciale, corpul lui Hilliard a revenit la o stare de sănătate bună. Până la prânz vorbea și avea puțin mai mult decât niște degete amorțite și bășicate, apoi a fost externată în curând pentru a duce o viață obișnuită, neafectată de noaptea petrecută. Fără nimic mai mult decât observații externe, este greu de spus cu siguranță cum a rezistat corpul lui Hilliard la îngheț. A fost ceva unic în chimia corpului ei sau chiar compoziția țesuturilor sale?

Poate. O întrebare mult mai importantă este ce înseamnă exact „înghețat” în acest caz. Deși scăzută, se pare că temperatura corpului lui Hilliard a fost mult peste zero grade. Există o diferență între un metaforic „răcit până la os” și o apă literal solidificată în vene. Faptul că trupul lui Hilliard se simțea solid este un semn obișnuit de hipotermie severă, deoarece rigiditatea musculară crește într-o asemenea măsură.

Citește și: Universitatea privată a politicienilor renunță la selecția de dosare. Intră toți care au luat BAC-ul

Faptul că suprafața corpului ei era rece și albă și chiar și ochii ei păreau sticloși și „solizi” ar putea fi, de asemenea, mai puțin surprinzător. Corpul va închide canalele către vasele de sânge de sub piele pentru a menține organele în funcțiune până la punctul în care un corp va avea un aspect cenușiu și va rămâne remarcabil de rece la atingere, potrivit alephnews.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te