Micul aparat electrocasnic care încarcă mult factura la curent. În doar o oră poate consuma 1,5 KW/h

DE Eduard Niculescu | 19.07.2025 - 07:50
Micul aparat electrocasnic care încarcă mult factura la curent - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Micul aparat electrocasnic care încarcă mult factura la curent - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
Micul aparat electrocasnic care încarcă mult factura la curent
Micul aparat electrocasnic care încarcă mult factura la curent

Un mic aparat electrocasnic îți încarcă factura la curent mai mult decât ai putea bănui. Se întâlnește în multe bucătării ale românilor și, dincolo de aspectul estetic se ascunde un mare „devorator” de energie electrică pe care a bine să-l folosești cu grijă.

SHARE

Micul aparat electrocasnic care încarcă mult factura la curent a devenit o normalitate inclusiv în multe gospodării din România. Ocupă un spațiu restrâns și se dovedește foarte practic, mai ales în anotimpul cald, când nu avem deloc chef să gătim la cuptorul aragazului.

Deși simpatic la înfățișare, aparatul se dovedește a fi un adevărat „monstru” energetic și poate deveni rapid un coșmar pentru factura lunară la energie electrică

Micul aparat electrocasnic care încarcă mult factura la curent. În doar o oră poate consuma 1,5 KW/h

În mod obișnuit se crede că doar aparatele mari, precum frigiderul, mașina de spălat, boilerul sau aparatul de aer condiționat, sunt responsabile pentru consumurile mari de energie electrică.

Cu toate acestea, există aparate electrocasnice mici de uz zilnic care, deși compacte, pot consuma mult mai multă energie decât ne imaginăm. Unul dintre acestea este friteuza cu aer cald, cunoscută și sub denumirea de air fryer.

Acest aparat de uz casnic popular a câștigat teren în multe bucătării datorită rapidității și capacității sale de a găti fără ulei.

Citește și: Cum reduci factura de energie la frigider? „Testul hârtiei”, metoda ce arată dacă se închide etanș

Cu toate acestea, puterea electrică ridicată și utilizarea în cicluri de căldură intensă îl transformă într-un adevărat „devorator” de energie, chiar mai mult decât un televizor pornit toată ziua.

Dacă comparăm un televizor obișnuit utilizat cinci-șase ore pe zi (care este media în multe gospodării), consumul său va fi de aproximativ ) 0,4-0,6 KW/h pe zi, în timp ce o friteuză cu aer cald utilizată doar o oră poate depăși 1.5 KW/h, potrivit greenmatch.co.uk.

Un air fryer este un „monstru” energetic, putând deveni un coșmr pentru factura la curent - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)

De fapt, în medie, friteuza cu aer funcționează cu aproximativ 1,4-1,7 kW/h de energie pe oră, ceea ce o apropie de consumul unor aparate electocasnice mari, precum cele de aer condiționat, calorifere electrice și chiar boilere.

De ce consumă atât de mult? Friteuza cu aer cald are rezistențe electrice care generează căldură rapid și utilizează ventilatoare de mare viteză pentru a distribui această căldură.

Citește și: Ce să faci cu mâncarea din frigider și congelator în cazul unei pene de curent. Cum o menții rece?

Puterea sa este activată la 100% în timpul ciclului de gătire (nu există faze de repaus ca la alte aparate).

Ce înseamnă acest lucru pentru consumul lunar? Friteuza cu aer cald, utilizată doar o oră pe zi timp de 30 de zile, poate consuma între 45 și 60 kW/h pe lună.

În schimb, un televizor LED, utilizat o oră pe zi timp de 30 de zile, ajunge să consume numai între 12 și 18 kWh pe lună.

Prin urmare, utilizarea unui aparat de gătit cu aer cald în fiecare zi timp de o oră poate reprezenta de trei până la patru ori mai mult consum electric lunar decât vizionarea televizorului timp de câteva ore pe zi.

Recomandări pentru utilizatarea friteuzei cu aer cald:

1. Evitați utilizarea pentru porții foarte mici

Dacă doriți să încălziți doar o porție mică (de exemplu, o felie de pâine prăjită sau o empanada), poate că nu este eficient să porniți friteuza. În aceste cazuri, o tigaie sau cuptorul cu microunde ar putea consuma mai puțină energie.

2. Opriți-l cu câteva minute înainte de finalizarea gătirii

Friteuza păstrează căldura timp de câteva minute după oprire. Este posibil să o opriți cu 1-3 minute mai devreme decât este indicat în rețetă, în special în cazul alimentelor care se termină de gătit cu căldura reziduală.

3. Omiteți preîncălzirea dacă nu este necesară

Nu toate preparatele și toate modelele necesită preîncălzire. Dacă rețeta nu o cere sau dacă este vorba de o gătire îndelungată, puteți omite acest pas pentru a economisi energie.

Citește și: Greșeala comună care îți poate dubla factura la energie când folosești aerul condiționat acasă

4. Gătiți în serii consecutive

Dacă pregătiți mai multe tipuri de alimente, este recomandat să le gătiți în serii consecutive, profitând de faptul că friteuza este deja încălzită.

5. Gătiți mai multe alimente în același timp

În cazul modelelor cu separatoare sau cu coș dublu, se recomandă prepararea a două alimente simultan (de exemplu, cartofi și pui), ceea ce permite o mai bună utilizare a energiei consumate.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te