„Ați gustat vreodată brânza vegetală, făcută fără lapte? Pentru cei care doresc să elimine din dietă produsele de origine animală sau pentru cei cu intoleranță la lactoză, industria alimentară a creat produse lactate în varianta vegetală. Problema? Brânza vegetală nu este mai sănătoasă nici pentru siluetă nici pentru sistemul cardiovascular. Și nu are valoarea nutritivă a brânzei clasice”, avertizează medicul.
Mihaela Bilic spune desprea acest produs alimentar că „ este mai degrabă o pastă de amidon a cărui gust și textură sunt îmbunătățite cu grăsimi vegetale. Spre deosebire de brânza clasică care conțină doar proteine și grăsimi animale, în brânza vegetală avem carbohidrații și uleiurile ca ingrediente principale”.
Citește și: Sorin Cîmpean a demisionat din funcție. A fost stabilit noul ministru interimar al educației
Aceasta mai susține nu doar că brânza vegetală este mai puțin nutritivă, dar poate să și dăuneze organismului. „Asta înseamnă că are un indice glicemic crescut și crește riscul de obezitate și diabet de tip 2. În plus grăsimea de cocos și de palmier sunt bogate în acizi grași saturați care favorizează tromboza și bolile cardiovasculare. Brânza vegetală este un produs ultra transformat și plin de aditivi, ca să fie obținute structura, culoarea și gustul de brânză adevărată”.
Citește și: Putin recunoaște independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie cu câteva ore înainte să le anexeze
Doamna doctor mai arată și că brânza din lapte conține anumite vitaminte pe carea cea vegetală nu le are. „Aportul de proteine este foarte redus și vorbim de proteine de calitatea a 2a. Conținutul de calciu este mic, iar calciu vegetal se absoarbe și se utilizează mai slab decât calciu de origine animală. Varianta vegetală nu conține vitaminele A și D prezente în mod natural în lapte și nici vitamina B 12 care există doar în produsele animale. ”
„Concluzia? Chiar dacă ați hotărât să fiți vegani, nu merită să consumați brânză vegetală. Decât un produs ultraprocesat, mai bine un pumn de migdale sau semințe. Iar pentru cei cu intoleranță la lactoză, aflați că brânza clasică are doar urme de lactoză. Deci puteți mânca o bucățică mică de brânză adevărată!”, a încheiat medicul.