Măsuri antiteroriste la Moscova. Prigojin spune că a cucerit comandamentul Rostov

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.06.2023 - 08:32
Blindate pe străzile Moscovei Foto: Pravda.com.ua

Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia – care se învecinează cu Ucraina – le-a cerut locuitorilor să rămână în case. Vehicule militare ruseşti au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don, dar şi la Moscova. Prigojin a susţinut că trupele sale au intrat în Rusia

SHARE

Vehicule militare ruseşti au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don, dar şi la Moscova, unde măsurile de securitate au fost sporite, după ce şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut că trupele sale au intrat în Rusia, potrivit BBC.

Imaginile de pe reţelele de socializare par să arate că trupele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don. Primarul din Moscova a anunţat că sunt luate măsuri anti-teroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei. 

Măsuri antiteroriste la Moscova. Prigojin spune că a cucerit comandamentul Rostov

Evgheni Prigojin susține că mercenarii săi au intrat fără luptă în orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei, după ce au trecut granița din Ucraina, unde luptau în Donbas cu trupele Kievului.

Prigojin susține și că ar fi ocupat sediul comandamentului militar din oraș și că vrea să înainteze spre capitală. Geografic, îl despart de Moscova peste o mie de kilometri.

 Autoritățile regiunii Rostov le-au cerut locuitorilor din Rostov-pe-Don să stea în case și să nu meargă în centrul orașului, a declarat guvernatorul Vasiliy Golubev pe canalul său Telegram sâmbătă, conform TASS.

Citește și: VIDEO Putin în pericol? Șeful mercenarilor Wagner declară război armatei ruse

"Dragi compatrioți! Din cauza situației actuale, vă rog să vă abțineți de la deplasarea în centrul orașului și, dacă este posibil, să nu vă părăsiți casele", a spus guvernatorul.

Biroul de presă al guvernului regional a declarat reporterilor că guvernatorul se află în prezent în oraș. El a adăugat că a ordonat administrației orașului și unităților de infrastructură și utilități să ia măsurile necesare pentru a asigura funcționarea tuturor sistemelor orașului.

"Supervizez problema, primesc rapoarte în mod regulat. Încă o dată, îi îndemn pe locuitori să nu-și părăsească casele și să nu circule în centrul orașului", a spus guvernatorul.

FSB face apel la grupul Wagner să nu facă "o greşeală ireparabilă" şi să-l aresteze pe Prigojin 

Sâmbătă dimineața, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ''să nu facă o greşeală ireparabilă'' şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării. 

Citește și: Ucraina anunță că urmează "lovitura principală" în contraofensivă. Rusia a minat tot frontul sudic

''Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia'', se arată într-un comentariu al FSB, citat de Interfax. 

Serviciul a precizat că ''direcţia de investigaţii (...) a deschis un dosar penal legitim şi bine fundamentat împotriva lui Prigojin'' pentru ''organizarea unei rebeliuni armate'', o infracţiune ce se pedepseşte de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat o declarație de război față de Ministerul Apărării de la Moscova, după ce o tabără Wagner ar fi fost lovită de o rachetă rusească.

Informația a fost negată însă de Ministerul Apărării. Șoigu promite că „se va ocupa de cei care îi distrug pe soldații ruși”, iar apoi se va întoarce în prima linie pe frontul din Ucraina. Pe de altă parte, liderul milițiilor proruse din Donețk, Igor Girkin Strelkov, spune că în Rusia s-ar pregăti o lovitură militară.

Vineri noapte, coloane de luptători Wagner au început să se deplaseze din Ucraina către Rostov, iar autoritățile au amplasat pe străzile orașului mai multe blindate. Și în Moscova au fost scoase pe străzi blindate și camioane pline cu militari, luând sub pază obiectivele importante din capitala Rusiei, scrie Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te