Marii arhitecți și clădirile lor celebre

DE Paula Froelich | Actualizat: 26.07.2019 - 07:46

Nu există o imagine mai relevantă a culturii unei societății ca arhitectura acesteia.

SHARE

De-a lungul istoriei, clădiri precum Colosseumul de la Roma, Taj Mahal din Agra sau Angkor Wat din Siem Reap au spus povestea timpurilor lor. În epoca modernă, aceste clădiri și arhitecții lor contribuie la iluminarea acestui nou mileniu. 

Norma Merrick Sklarek - Los Angeles - Pacific Design Center

Sklarek, prima arhitectă americană de culoare înregistrată în New York și California, este considerată ca fiind femeia din spatele construcției de referință Balena Albastră din Los Angeles - deși pe hârtie, colaboratorul său, César Pelli, este titularul. 

Doar Ambasada SUA din Japonia a recunoscut oficial contribuția Normei Sklarek (foto jos).

Ricardo Bofill - Calpe, Spania - La Muralla Roja

La Muralla Roja, un proiect de locuințe încântător, în cadrul dezvoltării La Manzanera din Calpe, îmbină artistic și colorat influențele mediteraneene și arabe din zonele de coastă ale Spaniei și este încă inovator după 50 de ani.

Ricardo Bofill

Oscar Neimeyer - Curitiba, Brazilia - Museo Oscar Neimeyer

Ochiul lui Neimeyer, anexa distinctă a Muzeului Oscar Niemeyer, este un spațiu expozițional idiosincratic, construit din oțel și sticlă, care este un exemplu al stilului părintelui modernismului brazilian.

Oscar Niemeyer

Ludwig Mies van der Rohe - Berlin - Neue Nationalgalerie

Acest concept de muzeu complet deschis este proiectat de Mies van der Rohe - unul dintre cei mai importanți părinți ai modernismului.

Este împărțit în două, folosindu-se un set de console pentru sprijinirea structurii exterioare, lucrările permanente aflându-se la subsol.

Mies van der Rohe

Zaha Hadid - Baku, Azerbaijan - Centrul Heidar Aliiev

În 2013, Hadid și-a adus semnătura sa fluidă, feminină, în fosta Republică Sovietică, combinând sensibilitățile culturii azere cu o viziune optimistă asupra viitorului.

Zaja Hadid

I.M. Pei - Doha, Qatar - Muzeul de artă islamică

Inspirat de fântâna din secolul al XIII-lea din moscheea lui Ahmad Ibn Tulun din Cairo, acest mare muzeu - un omagiu al artei și arhitecturii islamice - se află singur pe o insulă artificială din Doha, astfel încât nicio clădire să nu-i perturbe liniile geometrice.

I.M. Pei

Kazuyo Sejima - Tokyo - Muzeul Sumida Hokusai

Această clădire uimitoare, de cinci etaje, din aluminiu, în inima districtului Sumida din Tokyo, a fost proiectată de câștigătoarea Premiului Pritzker, Sejima.

Găzduiește o colecție de peste 1.800 de lucrări ale renumitul pictor ukio-e (gravuri în lemn) Katsushika Hokusai.

Kazuyo Sejima

Renzo Piano - Noumea, Noua Caledonie - Centrul Cultural Jean-Marie Tjibaou

Acest centru cultural semnat Renzo Piano este bazat pe designul tradițional al colibei populației tribale Kanak, cultura indigenă din Noua Caledonie. Un exemplu timpuriu de arhitectură verde, cele 10 pavilioane au fost construite pentru a profita de circulația aerului și pentru a rezista vântului din timpul sezonului musonilor.

Renzo Piano

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.