Maica Ecaterina crește 130 de copii orfani sau abandonați. Pentru unii sunt mamă, pentru alții soră

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.06.2023 - 17:03
Maica Ecaterina îngrijește 130 copii orfani sau abandonați - Foto: basilica.ro
Maica Ecaterina îngrijește 130 copii orfani sau abandonați - Foto: basilica.ro
Maica Ecaterina îngrijește 130 copii orfani sau abandonați - Foto: basilica.ro
Maica Ecaterina îngrijește 130 copii orfani sau abandonați - Foto: basilica.ro

Maica Ecaterina crește 130 de copii orfani sau abandonați în mănăstirea unde s-a retras după ce a abandonat cariera sportivă. Ea are grijă de sufletul celor mai triști copii din această țară.

SHARE

Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți” din municipiul Rădăuți, județul Suceava a fost înființat în urmă cu 12 ani. El găzduieşte, aproape în orice moment al anului, în jur de 130 de copii şi tineri. Sunt copii abandonați, copii care nu au avut parte de o soartă bună. Până au ajuns aici și au întâlnit-o pe maica Teodora. 

Raiul copiilor abandonați

Ea este cea care se ocupă de copiii care sunt aduși în lăcașul construit la iniţiativa Arhim. Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi.

Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”

Cei mai mulți copii sunt orfani sau au fost abandonați de părinții fără posibilități financiare. Cea care îi îngrijește este maica Ecaerina. La 25 de ani a decis să intre la mănăstire. Ea a renunțat la viața de sportivă și, apoi, la cariera de economist, dar și la lume. S-a călugărit pentru a veni la Rădăuți să aibă grijă de cei mai triști copii.

Unul dintre copii a fost abandonat de mic de mamă, tatăl nu a vrut să îl recunoască. Când bunicii nu au mai putut să aibă grijă de el, a ajuns aici.

„Maica e că o mamă pentru noi. E o ființă care a salvat o grămadă de vieți. Ne face să devenim ceva în viață. Ea vrea să ne arate că lucrurile care sunt grele pot fi ușoare doar dacă credem noi că sunt ușoare. Ea ne-a pus două țeluri. Să înveți și să fii cuminte”, spune unul dintre copii, potrivit basilica.ro

Ecaterina îi supraveghează ca o mamă, le află nevoile, îi îndrumă și îngrijește.

„Pentru unul sunt mamă, pentru unul sunt soră, pentru unul sunt prietenă, mă transform în ce vor ei să fiu, ca să pot să le fiu de folos. Sunt un pion prin care Dumnezeu vrea să facă ceva pe pământ”, își deschide inima pentru observatornews.ro.

Terapia pentru copii este iubirea

„Noi ne îmbrăţisăm foarte mult, plângem împreună, râdem împreună, stau permanent în mijlocul lor. Cred că Dumnezeu m-a pregătit pentru asta înainte de a crede eu că sunt pregătită să fac asta”, spune maica.

Ecaterina îi pregătreșlte pentru viață și le oferă modele pe care nu le-au putut dobând în lipsa unei familii.

„Ei trebuiesc pregătiți pentru familie mai departe pentru că ei n-au avut modele, n-au avut părinți. Și am avut copii care în momentul în care le spuneam despre familie sora, dar nu înțeleg conceptul de familie. Nu au model. Și e foarte greu. Încerc să modelez o persoană care la un moment dat va trebui să se transforme în acel tată sau mama pe mai departe pentru copiii lor”, mărturisește maica.

Nimic nu e întâmplător

Ecaerina crede că fiecare copil care a intrat pe poarta mănăstirii nu a venit întâmplător. „Fiecare copil care a păşit pe poartă, nu a fost întâmplător să vină aici şi atunci misiunea mea este că eu să fac ceva pentru el.

Copii au nevoie speciale și o mamă cu 100 de copii are nevoie de o pregătire sufletească specială. „Atunci când te implici în viața unui copil și afli ceva te doare atât de tare încât simți că te sfâșie. Dar când ai o sută și…nu poți să te lași sfâșiat de unul. Că trebuie să te lași și la ceilalți care au nevoie”, încheiea maica Ecaterina. 

Citește și: A murit una din cele mai frumoase actrițe care se călugărise după o viață de desfrâu și alcool

Copiii care pleacă din așezământ sunt pregătiți pentru viață, au diplome, știu o meserie. Iar, 7 dintre ei s-au căsători și au, la rândul lor, copii.

De anul trecut, ea a devenit stareță 

„Mă voi strădui ca și de acum înainte să mă implic cel puțin la fel de mult în poveștile tuturor copiilor, în reușitele, bucuriile, dar și neajunsurile sau necazurile fiecărei zile din viețile lor, întărind totodată legătura și apropierea dintre această mănăstire și așezământ. Pe acestea din urmă le desparte doar o alee de câteva sute de metri, dar le apropie multe perspective frumoase de bun augur pe care cu smerenie sinceră nădăjduiesc să le facilitez cu toată priceperea și dedicarea ce îmi stau cu putință”, a spus noua stareță.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te