Tratamentele naturiste și cele tradiționale românești, cunoscute sub numele de „leacuri băbești” sunt încă de actualitate și folosite de către mulți români, mai ales în această perioadă marcată de valuri de viroze.
„Leacuri băbești” pentru răceală și gripă. 5 alimente pe care le ai în casă cu care te tratezi rapid
Dacă aveți simptome de răceală și gripă și nu vreți să apelați la medicamentele clasice, atunci aceste alimente pe care le ai în casă te pot ajuta.
Iată cinci remedii populare și eficiența lor, conform specialiștilor:
1. Usturoiul – antibiotic natural
Usturoiul este recunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene. Datorită compușilor săi activi, precum alicina, usturoiul poate ajuta la combaterea infecțiilor virale și bacteriene.
Consumul unui cățel de usturoi crud zilnic sau utilizarea lui în ceaiuri poate reduce simptomele răcelii și poate preveni complicațiile respiratorii. Usturoiul degajează bronhiile, combate infecțiile și ține la distanță streptococii. De asemenea, sucul de usturoi este un aliat împotriva virozelor respiratorii.
Citește și: Explozie de cazuri de gripă în spitalele din România: "Evitați contactul cu alte persoane"
Sursa foto: Profimedia images
2. Ceapa – antiseptic natural
Ceapa, bogată în vitamina C, magneziu și fibre, este utilizată pentru a calma tusea și inflamațiile căilor respiratorii. Poate fi folosită sub formă de ceai sau aplicată local pentru a reduce inflamațiile.
Efecte benefice:
- Calmează tusea și reduce inflamația.
- Este un antiseptic eficient, care elimină toxinele și bacteriile.
- Ajută la relaxare, fiind un somnifer natural.
Citește și: Cum scapi cel mai rapid de gripă? Tamiflu, ibuprofen, paracetamol, miere? Verdictul cercetătorilor
Sursa foto: Profimedia images
3. Laptele cald pentru durerile de gât
Un remediu clasic pentru ameliorarea durerilor de gât este laptele cald cu miere. Acest amestec calmează iritațiile și oferă o senzație de alinare temporară.
Atenție! Laptele nu trebuie să fie fierbinte, ci doar ușor cald. Acest remediu nu tratează cauza durerii, dar poate ameliora simptomele.
4. Feliile de cartofi pentru gât inflamat
Metoda tradițională de a aplica felii de cartofi înmuiate în alcool medicinal pe gât este încă folosită pentru a reduce inflamațiile. Amidonul din cartofi are proprietăți calmante, iar alcoolul ajută la scăderea febrei și ameliorarea durerilor.
Cum se folosește?
tăiați cartoful în mai multe felii. Acestea se înmoaie în alcool medicinal, după care se aplică pe gât și se fixează cu o eșarfă. Lăsați-le în această poziție pentru câteva ore pentru efecte vizibile.
5. Baia de oțet pentru reducerea febrei
Frecțiile cu oțet sau băile pentru picioare sunt remedii vechi și eficiente pentru scăderea febrei. Se amestecă o parte de oțet cu una de apă caldă, iar picioarele se scufundă timp de 10-15 minute.
Beneficii:
- Ameliorează inflamațiile.
- Reduce febra.
- Îmbunătățește starea generală.
Rețineți! Aceste „leacuri băbești” nu înlocuiesc tratamentele medicamentoase, ele pot fi o soluție complementară pentru a face față simptomelor răcelii și gripei. Consultarea unui medic rămâne esențială, mai ales în cazurile severe sau prelungite.