La 6 săptămâni a supraviețuit sub dărâmături. Bunica l-a protejat cu prețul vieții. E actor cunoscut

DE Alex Darvari | 04.03.2023 - 17:44
Nae Alexandru: La 6 săptămâni a supraviețuit sub dărâmături - Foto: Antena1.ro

Nae Alexandru avea mai puțin de două luni când a fost prins sub dărâmături în urma marelui cutremur din 4 martie 1977. A supraviețuit miraculos, dar din păcate apropiații săi au plătit prețul suprem.

SHARE

La cutremurul din România, din martie 1977, prăbușirea multor clădiri a provocat un bilanț imens de decese în Capitală. Pagubele materiale totale au fost estimate la acea dată la peste 500 de milioane de  dolari. Nici până în ziua de azi nu au fost făcute publice cifrele reale privind decesele, dar se estimează că ar fi vorba de 1.300 în Capială și 1.500 în București.

Nae Alexandru s-a născut pe data de 23 ianuarie 1977. Avea 40 de zile când a avut loc cutremurul care a pus la pământ multe imobile din București. Printre care și cel în care locuia familia lui Nae.

Citește și: Unde ești în siguranță. Zonele cu risc seismic din Capitală după accelerație și vibrația la cutremur

“Eu sunt colegă cu cel mai tânăr supraviețuitor din acel bloc, Nae Alexandru. Mama și bunica lui au murit. Pe el l-au găsit după șapte zile, în brațele bunicii, sub dărâmături.

Țin minte că atunci, am aruncat flori spre locul acela, iar acum, el este actor, și joacă cu mine pe scenă. Iată, un semn!”, a povestit Adriana Trandafir într-un interviu pentru Ziarul Metropolis.

Citește și: DOCUMENT 380 de clădiri, pericol de prăbușire în București în caz de cutremur. Se consolidează 3/an

Și Dan Negru a rememorat momentul de acum 46 de ani: „Cutremurele îmi aduc aminte de Nae Alexandru, prietenul meu, actor la Teatrul Tănase. Nae e miracolul !

Avea 4 luni în 1977 când blocul în care locuia s-a prăbușit omorându-i familia ! Salvatorii l-au găsit in brațele bunicii, moartă, care l-a protejat cu propriul corp și cu propria-i viață. Nae e miracolul vieții...”, a transmis Dan Negru pe rețelele de socializare. 

Ce își amintește actorul

„E trist ceea ce se întâmplă. Cât de mărunți suntem în fața destinului și în fața divinității, într-o secundă se poate termina tot. În 77 aveam 6 săptămâni. Blocul Casata, cunoscutul bloc, iar în 4 martie s-a prăbușit blocul.

Eu am fost găsit a doua zi spre seară. Am stat 24 de ore acolo. Eram acolo cu bunica mea și cu mama. Mama mea era telefonistă, avea 27 de ani, lucra la Palatul Telefoanelor. Bunica mea avea 50 de ani. Am fost găsit în brațe bunicii.

Am fost la spitalul Grigore Alexandrescu și am fost tratat acolo de o echipă de medici senzaționali, avându-l în frunte pe domnul profesor Vlad Alexandru Ciurea, care este și el cunoscut. Și toți se întrebau dacă rezist. Eram sub o grindă și când au băgat cuva excavatorului, au simțit că e ceva acolo și s-au oprit și au intrat salvatorii. Am avut noroc că am fost alăptat cu puțin timp înainte de mama mea”, a povestit actorul Nae Alexandru în emisiunea lui Cătălin Măruță.


A aflat de tragedia abia când avea 7 ani


„Șocul foarte mare a fost atunci când mătușa mea, care m-a dus crescut după cutremur, m-a dus la mormânt, aveam 7-8 ani. Toată partea de familie din partea tatălui m-a crescut, sora, bunica, nașa. Tata s-a recăsătorit”, a mai spus actorul.

Dpune că artiști trebuie respectați mai mult

„Eu sper că la un moment dat vor înțelege că viețile sunt efemere, natura este măreață și dă lecții omului în fiecare an și după cum bine știm, numai lucrurile de calitate au rămas în conștiința omului de-a lungul timpului. Cu cât ne vom ambiționa mai mult ca societate să trăim cantitativ, se va scrie despre aceste vremuri o singură propoziție ‘’O epoca tehnologică’’. Aici este problema.

Dar să revenim la teatru, sunt fericit că sunt actorul Teatrului de Revistă Constantin Tănase, sunt din 2005 în acest colectiv și mă simt extraordinar de bine având spectacole încântătoare la care îi invit pe toți cei care vor să vadă teatru. Avem multe spectacole frumoase si vom avea și o premieră”, potrivit click.ro.

Câteva repere din viața lui Nae

A absolvit U.N.A.T.C. Bucuresti, la clasa prof. Mircea Albulescu, în anul 1999.

Din anul 2007, este actor al Teatrului de Revistă “Constantin Tănase”, unde joacă în numeroase spectacole, printre care: “O seară la Tănase” “Bufonii regelui”, “Idolii femeilor”, “Parfum de Mitică”, “Scandal în Paradis”, “Lasă supărarea-n hol”, ‘Sosesc deseară”, „Vivat Revista”, „Glume pe portativ”, „Aplauze, Aplauze”, „București în Re Hazliu”, „Revista Revistelor”, „Hohote în Herăstrău”, „Comedie pe Titanic”, „Scandal în Paradis”, „O premieră furtunoasă”.

Din decembrie 2006, face un cuplu umoristic alături de Cristian Simion, cu care se știa de pe băncile facultății. Primul spectacol de revistă în care apar împreună este “O seară la Tănase”, în care au interpretat cupletul muzical “Ah, o iubesc”.

Asta după ce, cu un  an în urmă, mai jucaseră împreună în comedia muzicală “Parfum de Mitică”.

În prezent, joacă în spectacolele: “Suta lui Tănase”, “Aer bun, de Savoy”, “Hai, hai, România!”, “Lasă supărarea-n hol”, „Un cântec… o glumă”, “Hai, zâmbește!”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te