Istoria celor mai cunoscute jocuri de cazino din toate timpurile (P)

DE Newsweek România | Actualizat: 23.04.2024 - 16:06
Istoria celor mai cunoscute jocuri de cazino din toate timpurile Foto: pexels.com
Istoria celor mai cunoscute jocuri de cazino din toate timpurile Foto: pexels.com
Istoria celor mai cunoscute jocuri de cazino din toate timpurile Foto: pexels.com
Istoria celor mai cunoscute jocuri de cazino din toate timpurile Foto: pexels.com

Românii au la dispoziție o gamă variată de metode de divertisment, printre care și jocurile de cazinou care stârnesc suspansul și pasiunea.

SHARE

Sloturile, datorită simplității și rapidității lor, sunt cele mai populare, în timp ce jocurile de masă atrag prin tensiunea specifică pe care o generează. 

În cazinourile online licențiate, disponibile și în România, se pot juca jocurile de cărți, ruleta și zarurile, care nu doar că oferă emoții puternice, dar au și o istorie îndelungată, marcându-și originile în Europa. Să explorăm cine le-a inventat și cum au evoluat aceste jocuri de-a lungul timpului.

Ruletă

Unii cred că ruleta a fost inventată în 1655 de Blaise Pascal, un fizician, inventator și matematician francez. Omul de știință nu și-a propus să creeze un joc de cazinou. El încerca doar să dezvolte o mașină cu mișcare continuă în lipsa energiei provenite din exterior (perpetuum mobile). Experimentul a eșuat, dar a avut ca rezultat nașterea unuia dintre cele mai îndrăgite jocuri de noroc. Inițial, pe roată existau numai numere de la 1 la 36. În 1842, Francois și Lois Blanc au adăugat cifra 0.

Apoi, ruleta a ajuns în Statele Unite ale Americii, unde i-a mai fost adăugat un simbol, „00”. Astfel, ruleta europeană are 37 de numere, iar cea americană 38.

Blackjack

Originile Blackjack-ului sunt încă dezbătute. Cea mai răspândită opinie este că își are originea în cazinourile franceze în jurul anului 1700, așa cum se menționează în Cervantes Don Quijote, romanul lui Cervantes. Jocul era cunoscut atunci sub numele de „Vingt-et-un”, care se traduce prin „21” în franceză. Mulți dintre români încă îi mai spun așa.

Jocul a fost dus de coloniștii francezi în America de Nord, unde s-a răspândit la sfârșitul secolului al XVII-lea/începutul secolului al XVIII-lea, în special în New Orleans. Când gamblingul a fost legalizat în Nevada, în 1931, Blackjack-ul a devenit nelipsit din cazinouri. În contextul politicii de colonizare duse țările europene puternice, „21” a fost ajuns în întreaga lume și este acum se joacă în peste 140 de țări.

Baccarat

Cei mai mulți istorici sunt de părere că Baccaratul a fost inventat în Italia, în anii 1400, de Felix Falguiere. El a numit jocul „baccara”, care înseamnă „zero” în italiană, deoarece toate zecile și cărțile de față valorau zero. Jocul a fost popularizat în Franța și era cunoscut sub numele de Chemin de Fer (Chemmy). Regele Carol al VIII-lea și nobilii care îl înconjurau pe monarh erau mari fani. Baccaratul a devenit rapid popular în rândul aristocrației franceze și a rămas așa timp de secole.

Ca majoritatea jocurile de noroc europene, și acesta a ajuns peste Atlantic, până în America de Sud și Caraibe. În America era cunoscut sub numele de Punto Banco, fiind puternic influențat de cultura locală. Una dintre diferențele semnificative a fost că jucătorii concurau doar împotriva casei, nu între ei. Cazinourile serveau drept bancă. Această variantă a ajuns să fie cunoscută drept Baccarat american.

Craps

Legenda spune că soldații romani au inventat Craps folosind articulații de porc ca zaruri și scuturi de armură ca masă. Alții cred că zarurile au evoluat dintr-un joc de zaruri arab numit Al Dar, care înseamnă „zaruri” în arabă. Totuși, versiunea îmbrățișată de cei mai mulți cercetători este cea potrivit căreia jocul a fost inventat în 1125, în timpul cruciadelor, de Sir William of Tire.

Bernard Xavier Philippe de Marigny de Mandeville, un gambler bogat, politician descendent din marii proprietari de pământ din Louisiana, a adus versiunea americană la New Orleans. Această versiune a prosperat în întreaga colonie franceză Louisiana și mai târziu de-a lungul râului Mississippi, în bărcile în care se practicau de jocuri de noroc. Ridicarea Las Vegas-ului a crescut și mai mult popularitatea barbutului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te