Ingredientul natural care te scapă de mătreață și controlează sebumul. Era folosit și de egipteni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 21.10.2024 - 20:02
Ingredientul natural care te scapă de mătreață și controlează sebumul. Era folosit și de egipteni - Foto: istock / imagine in rol ilustrativ
Ingredientul natural care te scapă de mătreață și controlează sebumul. Era folosit și de egipteni - Foto: istock / imagine in rol ilustrativ

Ingredientul natural care te scapă de mătreață și controlează sebumul. Era folosit și de egipteni. Despre ce ingredient este vorba și ce beneficii are pentru organism?

SHARE

Ingredientul natural care te scapă de mătreață și controlează sebumul. Era folosit și de egipteni. Despre ce ingredient este vorba și ce beneficii are pentru organism? 

Ingredientul natural care te scapă de mătreață și controlează sebumul

A avea părul așa cum ne-am dori este o sarcină foarte complicată. În timp ce temperaturile ridicate din timpul verii usucă scalpul și ne obligă să hidratăm vârfurile mai mult ca niciodată, transpirația, plaja și piscina înseamnă a fi nevoiți să-l spălăm mai des, iarna, părul poate suferi din cauza temperaturilor scăzute sau a faptului că purtăm căciulă.

Citește și: Ingredientul care te ajută să scapi de firele albe în doar câteva minute. Costă doar 10 lei

În orice caz, sebumul nu pare să dispară niciodată. Nu contează dacă îl spălăm zilnic sau distanțam spălările, grăsimea acumulată este greu de eliminat, mai ales dacă nu cunoaștem remedii precum piatra de alaun, care a fost folosită de secole ca un aliat al frumuseții nu doar facial. 

Cunoscută și sub denumirea de fitkari, piatra de alaun este un mineral care are multiple beneficii pentru piele și păr. În special în România, a câștigat popularitate pentru că este un deodorant natural capabil să elimine mirosul neplăcut. Cu toate acestea, utilizarea sa actuală merge mai departe și este un remediu natural excelent pentru combaterea mătreții și a excesului de ulei de pe scalp.

Piatra de alaun este un mineral, originar din Orientul Mijlociu, care se caracterizeaza prin a avea o componenta vedeta: alaun de potasiu sau sulfat de potasiu aluminiu. Acest ingredient activ are proprietăți antimicrobiene și a fost folosit din cele mai vechi timpuri.

În timp ce egiptenii antici îl foloseau ca colorant, ca mordant în textile și pentru tăbăcire, din epoca medievală încoace, a fost folosit în medicină ca astringent pentru răni și tăieturi minore, până când a devenit indispensabil în medicamente și cosmetice.

Beneficiile pietrei de alaun pe păr

După cum am menționat deja, una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale pietrei de alaun este capacitatea sa astringentă. Acest mineral poate contracta țesuturile și reduce secreția de ulei, făcându-l ideal pentru controlul excesului de sebum în zone precum scalpul sau chiar fața. Acest lucru nu numai că vă ajută să vă mențineți părul curat pentru mai mult timp, dar poate preveni și formarea mătreții uleioase.

Excesul de ulei pe scalp poate avea ca rezultat un aspect gras, neîngrijit, inconfortabil și alte aspecte precum formarea mătreții. Datorită proprietăților astringente ale pietrei de alaun, ne poate ajuta să reglam această producție care ne îngrijorează atât de mult, oferind o senzație de păr curat și, mai ales, o curățenie de lungă durată.

Pe lângă acestea, acest mineral are și proprietăți antibacteriene extrem de benefice pentru păr. Are o capacitate excelentă de a elimina bacteriile și, prin urmare, de a menține scalpul curat și lipsit de infecții care pot provoca mătreața. În plus, aceste proprietăți pot ajuta la ameliorarea iritației și înroșirii scalpului.

Piatra de alaun acționează și ca un antiseptic natural. Aceasta înseamnă că poate preveni infecțiile și vă poate menține scalpul sănătos. Prin aplicarea acestui mineral pe păr și pe scalp, creați un mediu mai puțin predispus la infecții, ceea ce este crucial pentru cei care suferă de mătreață persistentă.

Mătreața este o afecțiune comună care poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv infecții fungice și piele uscată. Proprietățile sale antiseptice și antibacteriene ajută la prevenirea infecțiilor și la menținerea scalpului curat și lipsit de iritații. 

Cum se folosește piatra de alaun

Cu toții știm despre piatra de alaun și este posibil să nu știm cum să o aplicăm pe părul nostru pentru a-l face să-și facă treaba. Principalul lucru este să alegeți unul de bună calitate. Este recomandat să optați pentru piatra în forma sa naturală cristalină, deoarece această versiune este de obicei mai pură și mai eficientă.

Pentru a prepara o soluție de alaun, trebuie să dizolvăm o cantitate mică de piatră de alaun în apă caldă. Proporția recomandată este un vârf de pudră de alaun la fiecare două căni de apă. În acest moment, trebuie să ne asigurăm că amestecăm bine până când alaunul este complet dizolvat.

Acum, putem trece la aplicarea acestuia pe scalp. O putem face fie după spălarea părului cu șamponul nostru obișnuit, folosindu-l ca clătire finală ca masaj și clătire, fie îl aplicăm înainte și lăsăm să acționeze 10 până la 15 minute. După aceea, putem trece la dușul nostru obișnuit.

O altă modalitate de a folosi acest mineral este amestecând puțină pulbere obținută din mineral în șamponul sau balsamul nostru. Ulterior vom folosi samponul nostru ca de obicei, masand bine scalpul pentru ca alaunul sa actioneze.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te